Haberler

Diyarbakır Ek Demirtaş: "Kürtler İçin PKK'lılar Terörist Değil"

Selahattin Demirtaş, Türkiye-Irak sınırında yaşanan gelişmeleri değerlendirirken, "Öncelikle bölge halkı, bölge insanı açısından Kürtlerin nerdeyse tamamı açısından PKK'lılar terörist falan değil.

Bdp eski Genel Başkanı ve Hakkari bağımsız milletvekili adayı Selahattin Demirtaş, Türkiye-Irak sınırında yaşanan gelişmeleri değerlendirirken, "Öncelikle bölge halkı, bölge insanı açısından Kürtlerin nerdeyse tamamı açısından PKK'lılar terörist falan değil. Orada bulunan insanlar bu halkın evlatlarıdır. Dolayısıyla insanlar kendi evlatlarının cenazesini almaya gitti"dedi.

SINIRIN AŞILMASI, ASKERİ OPERASYONLARA KARŞI BÜYÜK BİR TEPKİDİR"

BDP eski Genel Başkanı ve Hakkari bağımsız milletvekili adayı Selahattin Demirtaş, özellikle Şırnak kırsılanda çıkan operasyonda 12 PKK'lının öldürelmesinden sonra hem cenazelerin alınması hemde kentlerde çıkan olayları DHA muhabirine değerlendirdi. Demirtaş, "Öncelikle bölge halkı, bölge insanı açısından Kürtlerin nerdeyse tamamı açısından PKK'lıların terörist değil" dedi. Demirtaş, orada bulunan insanların bu halkın evlatları olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Dolayısıyla, insanlar kendi evlatlarının cenazesini almaya gitti. Oradaki kadınlar, anneler, gençler, kendi evlatları olarak gördüğü insanların cenazelerini almaya gitti. İkincisi Şırnak bölgesinde 2004- 2005 yıllarında 30'dan fazla PKK'lının cenazesi ailelerine teslim edilmedi. ya dağda bırakıldı, ya açıkta bırakıldı. Alilelere teslim edilmedi. Dolayısıyla Şırnak'ın bu açıdan sicili zaten bozuk. Cenazeleri vermiyor kurda kuşa teslim etmeyi yeğliyor. Oradaki yetkililer cenazeye karşı dolayısıyla halkın değerlerine karşı hakaret yapmış oluyorlar. Birincisi halk böyle bir harereti kabul etmek istemediğini göstermek istedi. İkincisi askeri operasyonlara karşı çok büyük bir tepki var. Orada sınırın aşılması askeri operasyonlara karşı büyük bir tepkidir. O tepkinin dışa vurumudur. İnsanların bu konuda artık sabrı kalmadı. Sadece o sınırı değil, AKP'nin çizdiği hiç bir sınırı tanımadığını gösteren ciddi bir örnektir. Belki bir ilktir ama, böyle bir tutum devam ederse bundan sonra çatışma bölgelerinde sınır bölgesi olsun olmasın benzer görüntüler yaşanacaktır. Çünkü başka türlü AKP operasyonları ve ölümleri durdurmuyor"

'CENAZEYE TERÖRİST CENAZESİ TAZİYEYE TERÖRİST TAZİYESİ DİYEMEZSİN'

Demirtaş, bölgede bazı AK Parti adaylarının söz konusu operasyonların AK Partiye karşı yapıldığı ve bundan partilerinin zarar gördüğü şeklindeki değerlendirmeliri konusunda şunları söyledi:

"Başbakan çıkıp açık açık bu operasyonlar yapılıyor yapılacaktır diyor. Genel başkanları operasyonları biz yapıyoruz diyor buradaki adamları hayır biz operasyonları yapmıyoruz, operasyonlar bize karşı yapılıyor diyor. Ben şimdi soruyorum, öldürülen 12 kişi AKP'li mi yoksa PKK'lımıdır. AKP'ye karşı operasyon yapılıyorsa PKK'lılar niye ölüyor. Böyle bir saçmalık olabilir mi. Şurada tek bir AKP'li yetkili acıyı paylaştığını dahi ifade etmemiştir böyle bir utanç olabilir mi?. Başbakan bugün çıkmış terörist cenazesine BDP'li sahip çıkmış diyor. Bunu eleştiriyor, bu utanılacak bir durumdur. Sen Müslüman isen orada ölen gençlerde bir Müslüman halkın çocuklarıdır ve bir Müslüman evladı gibi defnedilmeyi hak ediyorlar. Sen bir cenazeye terörist cenazsesi diyemezsin. Hukukta, dinde, vicdanda ahlakta böyle bir şey yoktur. Bir taziyeye terörist taziyesi diyemezsin diyorsan seninle din kardeşi değiliz. Sen başka bir dine inanıyorsun. Senin dinin İslamiyet olamaz. Buradaki AKP'lilerde özellikle vekil adayları burada taziye havası varken, herkes üzüntülerini ifade ederken seçim bürolarında bangır bangır müzik çalıyorlardı. Şimdi de çıkmış bu operasyonlar bize karşı yapılmış diyorlar. Onların düştüğü durum utanılacak bir durumdur"

'CHP SEÇİM BÜROSUNU KAPATARAK İNSANİ BİR DAVRANIŞ GÖSTERDİ'

CHP'nin Diyarbakır'daki seçim bürosunu kepenklerin kapalı olduğu gün kapatmasını değerlendiren Demirtaş, şöyle dedi:

"CHP'nin yaptığı insani bir davranıştır. Siyasi bir tavırdan öte insani bir tavır olarak görüyorum böyle bir şeyi. CHP'nin buradaki yetkilileri de açıkladı. Halkın hassasiyeleri varsa, taziyesi varsa bizde bunu saygı duyuyoruz ve o gün siyasi faliyetlerini durdurdu. Onlara tehdit yöneltmedik ve tehditte bulunmadık. Kendileri açıkladı kendileri uyguladı. Bu sayisi bir tavırdan çok insani bir tavırdır. Burada sorgulanması gereken insaniyetten yoksun AKP'liler ne diyor? CHP'lilerin insani tavrı anlamlı ve önemliydi. Bunu anladık. Ölmümlere karşı oldukları anlattı. Bu çok önemliydi. Ama müzik çalıp, halk yasını tutarken seçim bürolarında bangır bangır müzik çalan AKP'li vekillerin açıklaması önemlidir. Onlar ne diyecek onları merak eduyorum. Hele hele aralarında bazıları var. Aday olmadan önce akan kan dursun, ateşkesler olsun diye habire çağrı yapan girişimlerde bulunanlar vardı. Merak ediyorum ne diyorlar bunlarla ilgili. 12 PKK'lının yası tutulur mu, tutulmaz mı merak ediyorum çıksın açıklasınlar. Onların arkasında davul zurna mı çalmak, müzik çalmak mı gerekir çıkıp anlatsınlar. Polis, asker, korucu yaşamını yitirdiğinde bu halk yine üzülüyor. Yine acısını paylaşıyor çıkıp açıklama yapıyoruz. Ama PKK'lı öldüğü zaman onlar teröristtir, anasının, babasının, halkının acısı olmaz diyen insanlıktan nasibini almamıştır. CHP'liler saygı duyulacak bir davranış göstermiştir. Hiç bir partinin ne BDP'nin de CHP'nin ittifakı söz konusu değildir. "

'BUNLARA OY DEĞİL, SELAM BİLE VERMEYİN'

Selahattin Demirtaş, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in isim vermeden kepenklerini açık tutan esnaflara belediyelerin ceza kestiği ile ilgili eleştirilerine sert tepki gösterdi. Demirtaş, şöyle dedi:

"Kendisi bakan olmuş, şu anda adaydır. Yanında 80 koruma olmadan, valisi, bürokratlar olmadan trafik cadde kesemeden sokağa çıkamıyor. Kendisi Diyarbakırlıdır. Madem Diyarbakır esnafının BDP'nin tavrından dolayı burasına gelmiş diyor. Çıksın bir esnafları gezsin bakayım. Elini tutan var mı? Elleri kan olmuş artık. Ne yüzle çıkacak sokağa. Bir tek örnek göstersin şu asnaf kepenk kapatmadığı için ceza kesmiş. Bakandır çıkıp açıklasın. Affaki konuşucağınaza, iftira atacağınıza çıksın açıklasın"

Demirtaş, Diyarbakı'ın Bismil İlçesi'nde çıkan olaylarda ölen İbrahim Oruç'un Baan Eker'in hemşehrisi olduğunu belirtti. Demirtaş, Oruç'un polis kurşunu ile öldürülmesine karşın bugüne kadar hiç bir girişimde bulunmadığını ve yakın çevrisene rantlar sağladığını ileri sürdü. Demirtaş, "Sayın bakan bu halkın acıları üzerinde elde ettiğin rantın nedenlerini açıkla. Diyarbakır'da tek bir esnaf ben korkudan kepenk kapattım diyemez. İkinci gün halk kendiliğinden kapatmış, halk insiyatifi açın demiştir. Bunların siyasi hayatlarının sonu gelmiştir. Buralarda silinmelerine az kalmıştır. Halka çağrım şudur bu yalan makinelerinin elini tutmayın. Bunlara oy değil, selam bile vermeyin"dedi.

'BAŞBAKAN GERÇEKLERİ ANLATSIN BAŞAMIZIN TACI YAPALIM'

Bölgedeki gerilimin düşmesinin Başbakan'ın elinde olduğunu söyleyen Demirtaş, şöyle konuştu:

"Bence bütün bunlar Başbakan'n elindedir. Bizim askeri operasyonlar dursun çağrımız çok anlamlıdır. Bakın bu çok daha iyi ortaya çıkıyor. Başbakan askeri operasyonları niye yapıyor bunları açıklamalıdır. ABD ile neyin pazarlığını yaptı. Bu askeri operasylonlar ile Suriye'deki gelişmeler bağlantılımıdır? CIA Başkanı gelip 5 gün Ankara'da görüştü, bu askeri operasyonlar birlikte planlandı mı? Suriye'deki gelişmelere karşılık orada ABD'yi desteklemeye karşılık burada PKK'ya karşı operasyonları destekliyormu, teşvik ediyormu? Bunları çıksın açıklasın. İsrail ve ABD ile işbirliği yapan sensin. Hiç bir hak ve hukuk tanımayıp bunlarla pazarlık yapıp bize karşı kullanan sensin. Bu iftiraları atacağına halka bu gerçekleri anlat. Bunları anlat senin başamızın tacı yapalım. Çık açıkla dedi böyle böyle pazarlıklar yaptım, bu pazarlıklar sonucunda PKK'ya karşı operasyonlar yapıyorum de seni başamızın tacı yapalım. Ama bir yandan kirli pazarlıklar yapıp öte taraftanda bunlar Ergenekon ile işbirliği yapıp gerilim yaratıyor deyip suçu da üstümüze atma. Hem suçlu hem güçlü olma. Yapacağın bir tek şey var. Çıkıp açıklayacaksın, 'Askeri operasyonlar siyasi operasyonlar durmuştur. Kürt sorunu siyasi olarak çözüm yoluna girmiştir. Biz yeni anayasada seçimden sonra da biz bu konuyu ele almalıdır' demelidir. Gerilimi bu durdurur. Gerilim bizden kaynaklı değildir. Başbakan operasyonları durdursun, örtülü ödenekten polise gaz almayı durdursun, talimat verip halka saldırıyı durdursun gerelim olmaz. Buradaki insanlar gerilim meraklısı değil. Şiddet meraklısı değil"

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Tüm bunlar tesadüf mü? Aliyev ile yakınlaşan 3 liderden biri öldü, biri ölümle pençeleşiyor, diğeri de tehdit ediliyor

Tüm bunlar tesadüf mü? Aliyev ile yakınlaşan 3 liderden biri öldü, biri ölümle pençeleşiyor, diğeri de tehdit ediliyor

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

İbrahim Reisi öldü, peki bundan sonra ne olacak? İran'da seçim için takvim belirlendi

İbrahim Reisi öldü, peki bundan sonra ne olacak? İran'da seçim için takvim belirlendi

Bakmadan Geçme

Survivor CANLI izle! 20 Mayıs Pazartesi TV8 Survivor HD izleme linki var mı? ANKA-3 ne işe yarıyor? ANKA-3 seri üretim ne zaman? Kızıl Goncalar canlı izle! 20 Mayıs 2024! NOW TV Kızıl Goncalar 19. bölüm canlı yayın izleme linki var mı? Kızıl Goncalar dizisi nereden izlenir? Hükümet Kadın 2 nerede çekildi? Hükümet Kadın ne zaman çekildi? Hükümet Kadın 2 konusu nedir? Hükümet Kadın oyuncuları kimler? #128250 BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! Selahaddin Eyyubi canlı izle! TRT 1 Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi 25. bölüm canlı yayın izleme linki Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 20 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 20 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Deja Vu nedir? Psikolojik açıdan Deja Vu'nun nedenleri ve oluşumu 20 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! 20 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi!
Haydar Dümen'in eşi tefeci kurbanı! 30 milyonluk taşınmazını elinden aldılar, yetmedi buluşmaya çağırıp gasp ettiler

Haydar Dümen'in eşi tefeci kurbanı! 30 milyonluk taşınmazını elinden aldılar, yetmedi buluşmaya çağırıp gasp ettiler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title