Haberler

Deprem Uzmanı Gündoğdu Deniz Çekilmelerini İnceledi

Marmara Denizi'nde Bandırma ve Erdek Sahillerinde Meydana Gelen Deniz Çekilmelerinin Ardından Bölgede İncelemelerde Bulunan İstanbul Üniversitesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Deniz Çekilmelerinin Sıradan Bir Med Cezir Olayı Olmadığını Belirterek, Mutlaka Konunun Uzmanları Tarafından Araştırılması Gerektiğini Söyledi.

Marmara Denizi'nde Bandırma ve Erdek sahillerinde meydana gelen deniz çekilmelerinin ardından bölgede incelemelerde bulunan İstanbul Üniversitesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, deniz çekilmelerinin sıradan bir med cezir olayı olmadığını belirterek, mutlaka konunun uzmanları tarafından araştırılması gerektiğini söyledi. Gündoğdu, Marmara Bölgesi'nin 7 şiddetinin üzerinde bir deprem üreteceğini de bildirdi.

Bandırma 911 Arama Kurtarma Derneği'nin davetlisi olarak bir konferansa katılmak üzere Erdek'e gelen Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Erdek Düzler mevkisinde 2 aydır süren deniz çekilmelerinin yaşandığı bölgede inceleme yaptı. Marmara Denizi'nde birçok bölgede yaşanan deniz çekilmesi olaylarının sıradan bir meteorolojik olay olarak nitelendirilmemesi gerektiğini belirten Gündoğdu, "Erdek ve Bandırma körfezinde çekilmeler var. Aynı şekilde Silivri, Büyükçekmece taraflarında da çekilmeler yaşanıyor. Bunlar ortak bir etki sonucu olan olaylar. Bunu med cezir yada ayın etkisiyle ifade etmemiz mümkün değil. Med cezirde sular en fazla 8 saatte geri gelir. Burada uzun süren bir çekilme var. Depremin öncü belirtisi olarak düşünmek için bu kadar büyük deformasyon oluştuğu takdirde başka yerlerde ve biçimlerde de belirtiler vermesi lazım. Endonezya depreminin ardından oluşan tsunaminin ardından çok ciddi şekilde deniz seviyelerinde çekilme oldu. Bana balıkçılar deniz çekilmelerinin daha önce de olduğunu ancak hiç bu kadar uzun ve fazla sürmediğini söylediler. Bizim üzerinde duracağımız konu, eğer bu kadar olmuyorsa bunun üzerinde durup, bunun nedenini açıklamak uzmanlara düşer: Uzmanlar bu konuda çalışıp, araştırıp insanları tatmin eden sonuçları açıklamak zorundadır. Bu konuda çalışan üniversiteler ve uzmanlar çalışmalıdır. Ancak ay tutulması olaylarıyla aynı zamanlarda oluşan depremler tesadüften başka bir şey değildir. Geçtiğimiz günlerde Marmara Denizi'nde 3,3 şiddetinde bir deprem oldu. Bu bizim için önemli değil ama bundan daha önce ardı ardına 4 deprem gerçekleşti. Art arda gerçekleşen bu 4 deprem bizim için daha önemli ve incelenmeye değer" dedi.

"MARMARA BÖLGESİ 7'NİN ÜZERİNDE DEPREM ÜRETECEK" Marmara bölgesinin güney kısımlarında 7 şiddetinde depremler üretebilecek diri faylar olduğuna dikkat çeken Gündoğdu, buna rağmen Marmara'nın güneyinde ciddi deprem çalışmasının yapılmadığını kaydetti. Bölgedeki Edincik fayının da diri olduğunu ifade eden Gündoğdu, "Edincik'ten geçen fay diridir. Marmara'da güney tarafında iyi çalışma olmadı. Bu bölgede oluşan depremler 17 Ağustos'taki depremden sonra gerilen fayın ürettiği depremlerdir. Karakteristik bir şey ifade etmiyor" diye konuştu.

Marmara Bölgesi'nde kısa vadede deprem tehlikesinin olduğunu ifade eden Gündoğdu, "Marmara'da yakın bir tehlike var, bize göre 30 senelik sürede yakın kavram. Marmara 7 şiddetinin üzerinde bir deprem üretecek. İçinde enerji biriken fay zamanı geldiğinde kırılarak deprem üretir. Marmara'nın güneyinde de aktif faylar var. Nasıl 1953'de 7.4 ve 7.1 yaptığı gibi Biga fayı arkadaki bunun benzeridir böyle bir potansiyel gösterebilir" şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz günlerde Erdek sahillerinde çekildiği iddia edilen bir ufo görüntüsü hakkında sorular üzerine görüşlerini açıklayan Yrd. Doç Dr. Oğuz Gündoğdu, "Görülen ışık deprem öncesi veya sonrası beliren ve deprem ışığı olarak adlandırdığımız olay olabilir. Deprem ışıklarının görülmesi için deprem olması da gerekmez. Bu ışıklar fay hatlarında meydana gelen değişimler sonucu ortaya çıkabilir ve insanlarca görüldüğünde bir takım cisimlere benzetilebilir" dedi.

(MEY-İHS-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Netanyahu'dan masum bebeklerin diri diri yandığı katliama skandal yorum: Trajik hata

Netanyahu'dan masum bebeklerin diri diri yandığı katliama skandal yorum: Trajik hata

Pendik'te parçalanarak çöp konteynerlerine atılan cesedin kimliği belli oldu

Pendik'te parçalanarak çöp konteynerlerine atılan cesedin kimliği belli oldu

Refah'ta İsrail ile Mısır askerleri arasında çatışma! 1 asker hayatını kaybetti

Refah'ta İsrail ile Mısır askerleri arasında çatışma! 1 asker hayatını kaybetti

Bakmadan Geçme

Galatasaray Şampiyonlar Ligi'ne direkt katılacak mı? #9917 Okan Buruk boşandı mı, ayrıldı mı? 28 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 28 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 28 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 28 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 28 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 28 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 28 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 28 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 28 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 28 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 28 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? #128680 28 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Ferdi gidiyor mu? Ferdi Kadıoğlu hangi takıma gidiyor? Ankara'da yağmur saat kaça kadar sürecek? Meteoroloji'den sarı kodlu uyarı!
2028'de Cumhurbaşkanı adayı olacağını açıklayan Sinan Oğan'ı sadece 48 kişi dinledi

2028'de Cumhurbaşkanı adayı olacağını açıklayan Sinan Oğan'ı sadece 48 kişi dinledi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title