Haberler

"Bir teneke altın var" rivayetine inanan defineciler, tarihi köprüyü talan etti

Güncelleme:

Denizli'nin Çal İlçesi'ne bağlı Dayılar Mahallesine 2 kilometre uzaklıktaki Büyük Menderes Nehri üzerinde bulunan Roma Dönemi'ne ait tarihi ipek yolu üzerinde bulunan Asar Köprüsü, defineciler tarafından tahrip edildi.

Roma Dönemi'nde yapılan ve tarihi antik kentler olan Apamea, Eumenia, Peltea, Lounda, Mossyna, Hierapolis ve Laodikya ticaret yolları üzerindeki geçişi sağlayan köprülerden birisi olarak kullanılan 55 metre uzunluğunda, 3 metre 40 santimetre genişliğindeki 2 kemerli antik köprüde altın ve tarihi eser arayan defineciler, tarihi köprüye zarar veriyor. Köprünün çeşitli noktalarında definecilerin altın yada tarihi eser bulmak için açtığı oyuklar çukurlar bulunuyor. Geçmişten gelen bir rivayete göre; "Bu köprüyü yapan bir hatun ya sağındadır ya solunda bir teneke altın" sözüne inan defineciler, köprüyü kullanılmaz hale getirdi.

KÖPRÜ YIKILMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA

Dayılar mahallesinde yaşayan Kerim Ekiz, tarihi köprünün defineciler yüzünden yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirtip, "Bu köprü 6 mahalleyi bağlıyor, eski bir tarih bu bir acımasızlıktır. Burada altın olur mu, bu kadar düşüncesiz davranılmaz. Buraya kötülük yaptılar" dedi.

MUHTAR, DEFİNECİLER ATEŞ PÜSKÜRDÜ

Dayılar Mahallesi Muhtarı Eyüp Konar, definecilere tepki gösterdi. Definecilerden köprüde altın aramaması isteyen Konar, "Tarihi köprümüz yıllardır restore edilmeyince geliş, gidiş kapanınca defineciler yağmalamaya başladı. Yol kapalı olduğu için altın çıkacağını sanıp, bilgisiz insanlar köprümüzü talan etmeye başladı. Tek amacımız köprümüz bir an önce restore edilmesidir, korunmasıdır. Yıkılırsa burayı restore etmek çok zor olur. Yetkililerden bir an önce yıllara dayanan köprünün restore edilmesini istiyoruz. Köprünün ayakta kalmasını istiyoruz. Buradan definecilere sesleniyorum; bu köprüde altın yoktur. Olsaydı burası koruma altına alınırdı. Burayı talan etmeyin kazmayın. Köprümüze zarar vermeyinö diye konuştu. Bu arada Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından köprünün restore edilmesi için ihale açılacağı öğrenildi.

Defineciler, rivayetle köprüyü talan ettiler

Defineciler, rivayetle köprüyü talan ettiler

Defineciler, rivayetle köprüyü talan ettiler

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Büyük Menderes Nehri Laodikya Roma Çal Haberler

Bakmadan Geçme

500

Yorumlar (9)

yöörük:

onların tarihe saygısı yok. altın edeceğini bilseler analarını bile kazarlar.

14
1
yanıtYanıtla
Ömer:

Altın olayı doğru ama Adıyaman menzil şeyhinin dergahında dır arkadaşlar tonlarca altın var arazilerine gömülü Adıyaman menzil köyü mutlaka araştırım bu şıhlar paraları gömüyor

12
2
yanıtYanıtla
Emreberk:

Boyle bir toplumu yuzyil ugrassan yetistiremezsin sagolsunlar 20 yilda yetistirdiler ..yetkililer neredeymis bunlar olurken pardon maske cezasi kesme pesindeler dimi.

5
1
yanıtYanıtla
Gerçekler:

Beyin var mı sizde? 20 yıl önce define arayan yoktu. Tarihi eserlerin üzerine anan mı sevdiği erkeklerin ismini yazıyordu sadece.

yanıt0
yanıt0
Vatandas:

Ba ba baba bakk, muhtar biliyor, ortaliga sikayet ediyor..Asker polis jandarma yok..Tutuklamak yok, ceza yok..Herkez de, belki bulunur da bizi de gorurler dusuncesinde anlasilan..

3
0
yanıtYanıtla
Türkiye, Tarihin doğduğu yerdir.:

Sosyal medyada, Haber sitelerinde ve her yerde görüyoruz verilen zararları. Bir değil iki değil neredeyse tüm tarihi eserlere?Memleketten kaçırılan tarihi eser hırsızlarına hak vermek zorunda bırakmayın bizi!Amacı, sadece tarihi eserleri koruyan bir polis-asker teşkilatı kurun. Ülke normal değil bu konuda ve kimse kanunları takmıyor.

2
0
yanıtYanıtla
veli:

2863 sayılı kanunda son bir düzenleme yapıldı , define tanımı değişti (kültürel varlıkların dışında kalan vs. . . ) fakat define kazı izni zorlaştırıldı direk valilik onayına bırakıldı, en can alıcı nokta burda birde çed raporu isteniyor. şimdi bu şekilde zorlaştırırsan kanunu bu olaylar artar kolaylık sağlarsan herkes rahat eder

yanıt0
yanıt0
ÂDMAN:

Bin teneke olmasi lazim onu dahi yanlis anlamislar, bir teneke diyor.

1
1
yanıtYanıtla
atarabası osman:

yalanlarınızı yesinler sizin, ortada yıkılan bi şey var ebe gümeci ot bağlamış, tararifini vereyim otlarıda toplayın, salata yapıp tuz yağ limon sirke, yemeğini de soğan yağ ekleyin bulgur pirinç arpa şehriyede olur yapabilirsiniz, sonrada gidip köprüyü nasıl kullanıyorsanız tamir edin

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title