Haberler

Danıştay'dan Aleviler İçin Kutsal Sayılan Dur Dağı Müjdesi

Güncelleme:

Antalya'nın Elmalı İlçesi Tekke Köyü'nde Alevi inancında kutsal sayılan Dur Dağı'ndaki mermer ocağına karşı açılan davada, firma lehine verilen kararı Danıştay bozdu.

Antalya'nın Elmalı İlçesi Tekke Köyü'nde Alevi inancında kutsal sayılan Dur Dağı'ndaki mermer ocağına karşı açılan davada, firma lehine verilen kararı Danıştay bozdu. Firmanın itirazı da Danıştay tarafından reddedildi.

KÖYLÜLER TARAFINDAN DAVA AÇILDI

Elmalı İlçesi Tekke Köyü'nde Alevi inancında kutsal sayılan ve Abdal Musa Dergahı'nın da bulunduğu Dur Dağı'nda, RK Marble adlı Hint firmasına ait mermer ocağının faaliyetinin durdurulması ve ruhsat iptaline ilişkin, Tekke Köyü Abdal Musa Kültürünü Araştırma ve Yaşatma Derneği ile köylüler tarafından dava açıldı.

AYNI MAHKEMEDE İKİ FARKLI KARAR

Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi, 2011 yılında mermer ocağının faaliyetinin durdurulmasına ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mermer ocağı, bu kararla birkaç ay kapalı kaldı. 3 üyeden 2'si değişen aynı mahkeme, davacılardan bazılarının feragati sonrasında yeniden yaptığı değerlendirmede, yürütmeyi durdurma kararını bozdu. Mahkeme, ruhsat iptaline ilişkin talebi de reddetti.

DANIŞTAY YEREL MAHKEME KARARINI BOZDU

Bu karar üzerine dernek yönetimi ve köylüler, Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi'nin kararını Danıştay'a taşıdı. Danıştay 8'inci Dairesi, yerel mahkemenin firma lehine verdiği kararın bozulmasına hükmetti. Danıştay'ın bu kararına, RK Marble firması itiraz etti. İtiraz üzerine Danıştay 8'inci Daire'de yapılan değerlendirmede, karar düzeltme isteminin incelenmeksizin reddine, Antalya 3'üncü İdare Mahkemesi'nce verilen kararın bozulmasına ve dosyanın aynı mahkemeye gönderilmesine oy çokluğuyla karar verildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Abdal Musa Danıştay Antalya Elmalı Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (8)

CecoMobil-IOS:

Keşke ocağı açmadan önce alevi köylülerle görüşüp onların düşüncelerinide alsalardı şimdi hem firma mağdur oldu hemde doğa tahrip oldu hemde alevi değerlerine pervasızca saldırı olmuş oldu

63
5
yanıtYanıtla
DERSİM liMobil-ANDROID:

sevindirici bir karar bir Alevi olarak sevindim ama bu sadece bizim degerimiz oldugu icin degil tum doga cevre icin mahkemelerin bu konularda hassas olmasi gerekir agaclarin kesilmesi ormanlarin yakilmasi nehirlere hes lerin yapilmasi tamamen doga katliamidir.....

32
16
yanıtYanıtla
Ali Deliveli07:

Kutsal dağ da neymiş, İslamiyet''te kutsal dağ diye bir şey yok, hele ki Antalya''nın dağı. Ne olmuş tekkeyi mi yıkmış. Neden adamın faaliyeti durdurulmuş. Maksat madenleri çıkartmamak, madenciyi korkutmak, yabancı yatırımcıya kaçırtmak, memleketi gavurlara muhtaç etmek.

6
33
yanıtYanıtla
DERSİM liMobil-ANDROID:

islamiyette kutsal dag yok diyorsunda o dedigin islamiyette insanlarin kafalarinin kesilmesi varmi pekii

19
5
yanıtYanıtla
kapkara:

boş işler yorum yapmaya bile değmez. . .

3
10
yanıtYanıtla
Vural Mobil-IOS:

Bu yalanda doğa ,orman vs diyen leri anlamiyorum herşeyiAllah insanlRşn hizmeti içine yaratmış bu doğa diyenlerin evlerinde acaba mermer ,fayans yokum Yada orman ürünü ahşap yok mu bunlar o kadar çok doğacilarsa kullanmasınlar kardeşim

1
7
yanıtYanıtla
ali taş:

dur dagı 700 yıl önce tekke beyi 40000 kişilik ordusuyla dur dagında ateşler yakar abdal musayı yakmak ister. abdal musa dervişleriyle halka olur beni seven benimle gelsin der. dag taş abdal musa ile yürür. tekke beyin ordusunu dur dagın altına gömerler. dag durmaz gelir abdal musa dur dagım dur dag durur. o günden beri alevilerce kutsal dag olarak bilinir üzerinde derviş mezarları türbeleri bulunmaktadır.

2
0
yanıtYanıtla
75 ardahanMobil-IOS:

Benim anlamadigim tek sey bu ruhsatlari verirken neden sadece parayi dusunup karar veriyorlar. Yabanci sermaye diye herseyi peskes cektiler neymis para geliyor. Kardesim birde yerli halki dusunun onlarla fikir alis verisi yapin. Simdiye kadar benim gordugum insaatlar baslayimcaya kadar koylulere hic kimse bir sey soylemiyor. Koyluler hakkini arayincaya kadarda zarar cok buyuk oluyor. Yazik gunah para ugruna degmez herseyi tahrip etmek. Tamam yer alti madenlerine yatirim yap ama usulunde yap.

0
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title