Haberler

Ceviz Üreticisine "Cep"Ten Kolaylık - Kırşehir

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Uygulamaya geliştiren Hasan Kurtay'ın bilgisayar çalışmalarından görüntüler

Geliştirilen programın telefondan gösterimi

AEÜ Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sabahattin Yılmaz'ın açıklamaları

Uygulamaya geliştiren Hasan Kurtay'ın açıklamaları Ceviz üreticisine "cep"ten kolaylık

AEÜ Ziraat Fakültesince akıllı telefonlar için geliştirilen android uygulama, ceviz yetiştiricilerine, çeşit seçiminden dikimine, budamadan ilaçlamaya kadar birçok bilgiye ulaşmada kolaylık sağlıyor

AEÜ Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yılmaz:

"Cep telefonu ve internet altyapısının köylere kadar ulaştığı bir dönemde ceviz üreticilerine daha faydalı olabilmek adına böyle bir uygulama geliştirdik"

ABDULLAH YILDIZ - Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Ziraat Fakültesince akıllı telefonlar için geliştirilen android uygulama, ceviz üreticisine, çeşit seçiminden dikimine, budamadan ilaçlamaya kadar birçok konuda bilgiler vererek kolaylık sağlıyor.

Cep telefonu ve internetin köylere kadar yaygınlaşmasından yola çıkılarak geliştirilen ceviz üretimi android uygulaması, üretimin yoğun olarak yapıldığı Kırşehir'de ve Kaman ilçesinde çiftçiler tarafından kullanılmaya başlandı.

AEÜ Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sabahattin Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, android uygulamayı öğrencisi Hasan Kurtay ile tasarladıklarını söyledi.

Uygulamada cevizin çeşitleri, bölgelere göre dikimi, budanması, aşılanması ve diğer üretim aşamalarıyla ilgili bilgilerin yer aldığını belirten Yılmaz, cep telefonuna bu uygulamayı ücretsiz olarak indiren çiftçinin, bahçesindeki ağaçlara yapacağı işlemlere anında ulaşma imkanı bulacağını dile getirdi.

Uygulamanın tasarımını tamamladıktan sonra bilgilerin uygulamaya yüklendiğini aktaran Yılmaz, şöyle konuştu:

"Cevizle ilgili bilgi kaynaklarında karışıklık, düzensizlik veya internet üzerinden ulaşımda zorluklar olduğunu fark ettik. Bu konuda çok fazla bilgi talebi gelince herkes tarafından ulaşılabilecek bir platform üzerinden bilgi verilmesinin daha iyi olacağını düşündük. Mobil telefonlar üzerinden erişilebilecek bir uygulama ile üretim bilgilerini aktardık. Bilgisayar programları konusunda bilgili ve tecrübeli bir arkadaşımızla android uygulamayı tasarladık. Bugün itibarıyla Türkiye'nin her tarafından, kırsal kesimlerde de cevizle ilgili merak sahibi olan, yeni bir şeyler öğrenmek isteyenlerin ulaşabileceği bir uygulama geliştirdik."

Türkiye'nin her yerinden bu uygulamanın cep telefonlarına indirilerek kullanılabileceğini aktaran Yılmaz, "Cep telefonu ve internet altyapısının köylere kadar ulaştığı bir dönemde ceviz üreticilerine daha faydalı olabilmek adına böyle bir uygulama geliştirdik. Çiftçilerimiz ceviz ağaçlarının budanması, ilaçlanması, gübrelenmesi ve üretim aşamalarına ilişkin olarak bilgi edinebilecekleri bu uygulamadan yararlanabilirler." dedi.

Uygulamayı tasarlayan Ziraat Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Hasan Kurtay da ceviz hakkında bilgi edinmeye yarayacak android uygulamayı geliştirerek Google Play'de kullanıma sunduklarını belirtti.

Uygulamanın ek içeriklerle geliştirilebilir olduğuna vurgulayan Kurtay, "Üreticilerin ceviz yetiştiriciliği ile ilgili genel ve ayrıntılı bilgilere cep telefonlarından rahatlıkla ulaşabilmeleri için geliştirilen android uygulamada, cevizin dikim, budama, ilaçlama, gübreleme ve diğer üretim aşamalarına ilişkin faydalı bilgiler yer alıyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Sabahattin Yılmaz Kırşehir Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title