Haberler

Çanakkale Zaferi'nin 93. Yıldönümü

Çanakkale Zaferi'nin Yıldönümü Nedeniyle Edirnekapı Şehitliği'nde Düzenlenen Törende Duygulu Anlar Yaşandı. Hakkari Çukurca'da Şehit Düşen Zekeriya Onbaşı'nın Mektubu Okunurken Dinleyenler Gözyaşlarına Boğuldu.

Çanakkale Zaferi'nin yıldönümü nedeniyle Edirnekapı Şehitliği'nde düzenlenen törende duygulu anlar yaşandı. Hakkari Çukurca'da şehit düşen Zekeriya Onbaşı'nın mektubu okunurken dinleyenler gözyaşlarına boğuldu.

Çanakkale Zaferi'nin 93. yıldönümü nedeniyle Edirnekapı Şehitliği'nde tören düzenlendi. Törene İstanbul Valisi Muammer Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Koçman, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadir Topbaş, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği İstanbul Şube Başkanı Gönül Alpaydın ve şehit yakınları katıldı.

Şehitlik anıtına çelenk konulmasıyla başlayan törende saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Şehitler için saygı atışının yapıldığı törende, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın yayınladığı mesaj okundu. Orgeneral Büyükanıt mesajında, "Bugün 93 yıl önce kazanılan zaferle başlayıp cumhuriyetle taçlandırılan eşsiz mücadelelerde taşıdıkları yüksek ruhla Yüce Türk Ulusunun bağımsızlığı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin bölünmez bütünlüğünü koruma uğruna şehit olan vatan evlatlarının günüdür. Değerli silah arkadaşlarım, Çanakkale Zaferi, Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk Ulusunun lideri olarak tarih sahnesine çıkışını sağlaması bakımından ayrı bir yere sahiptir. Sonuçları bakımından etkileri yurt dışına taşan bu büyük mücadelede elde edilen zafer, yeni bir dönemin de kapısını aralamıştır" ifadelerini kullandı.

Mesajda, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensuplarının kendine duyulan güvene layık bir şekilde görev yaptığı ifade edilerek, "Ulu Önder Atatürk, silah arkadaşları ve aziz şehitlerimizi bugün bir daha minnet ve saygıyla anıyoruz" denildi.

Anma programında söz alan Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği İstanbul Şube Başkanı Gönül Alpaydın da, şehitlere seslenerek, "Ey şehitlerimiz rahat uyuyun. Bu millet sizi unutmayacaktır. Bugün Türk Silahlı Kuvvetlerimizi ve şehitlerimizi saygıyla selamlıyoruz" diye konuştu.

Daha sonra Garnizon Komutanlığı adına konuşan Topçu Albay Konur Alp Berka, "Bugün yüce Türk milletinin onurlu geçmişinde önemli bir yer tutan, Türk evladının vatanı ve namusu için gözünü kırpmadan canını seve seve verdiği, eşsiz Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, vatan, millet ve bayrak uğruna taarruzu değil ölmeyi öğrendiği, dünyada bir eşi olmayan boğaz harbinin mimarları, hangi cephe olursa olsun şehit düşenleri anmak, Çanakkale Zaferi'nin coşkusunu tekrar yaşamak için toplanmış bulunuyoruz. Vatan aşkı her Türk evladının en büyük tutkusudur" şeklinde konuştu. Konuşma sırasında Hakkari Çukurca'da şehit düşen Zekeriya Onbaşı'nın mektubu okundu. Bu esnada ön sıralarda yer alan şehit yakınlarının gözlerinin dolduğu ve ağladıkları görüldü.

Şehitlik Özel Defteri'ni imzalayan Vali Güler de şehitlere seslenerek şöyle konuştu:

"Bugün sahip olunan değerlerin temeli, şehitlerin kanı ve canıyla yazıldı. Türk ulusunun altın harflerle yazılmış şanlı tarihinin her sayfasında sizlerin payı bulunmaktadır. Bugün özgür yurttaşlar olarak, geleceğe güvenle bakabiliyorsak bunu üstlendikleri görevleri uğruna, canını ortaya koymaktan kaçınmayan sizlere borçluyuz. Atalarımızın emaneti olan vatan topraklarını sonsuza dek koruyacak, çağdaşlaşma çabalarını sürdürecek, laik ve demokratik cumhuriyeti yeni eserlerle daha da yücelterek geleceğe taşıyacağız. Bu, gururumuz ve kıvanç kaynağımız olan şehitlerimize borcumuzu ödemenin tek yoludur. Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü, onun silah arkadaşlarını ve bütün şehitlerimizi saygıyla anıyoruz. Unutulmadıklarını ve unutulmayacaklarını bir kez daha tekrarlıyoruz. Ruhları şad olsun." Tören sırasında Kıbrıs gazisi emekli Albay Abdullah Aktaş fenalık geçirdi. Tansiyonu düşen Aktaş, yanındakilerin yardımıyla yere düşmekten kurtuldu. Fenalaşan Aktaş'a sağlık ekipleri tarafından ambulansta müdahale yapıldı.

Konuşmaların ardından şehitliği gezerek mezarlara karanfil bırakan Vali Güler, Orgeneral İsmail Koçman, Kadir Topbaş ve Cerrah, yakınlarının mezarı başında dua eden gözü yaşlı ailelerle bir süre sohbet etti. Kadir Topbaş, Kuzey Irak'taki sınır ötesi operasyonda şehit düşen İbrahim Doğan'ın ailesine de karanfil vererek acılarını paylaştığını belirtti.

Öte yandan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan dava hakkında gazetecilerin yönelttiği soruları yanıtsız bıraktı.

(ÖFA-ED-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

title