Haberler

Bölge Kalkınmasına Öğrenci Katkısı

Güncelleme:

UNİKOP öğrencileri ve KOP Bölge İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen "UNİKOP Öğrenci Çalıştayı" Selçuk Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Üniversite Yönetimlerinin Ardından Öğrenciler de Bir araya Geldi

KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği (UNİKOP) öğrencileri ve KOP Bölge İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen "UNİKOP Öğrenci Çalıştayı" Selçuk Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. KOP Bölgesi'ni kapsayan 7 üniversitenin öğrencilerinin birlik sürecine aktif katılımı ve bölge kalkınmasına destek sağlayacak faaliyetlerin planlanmasında öğrenci bakışının da yer alabilmesi amacıyla gerçekleştirilen Çalıştay sonunda öğrenciler bölgesel kalkınmaya yönelik önemli kararlar aldı.

Buna göre 7 üniversitenin katılımıyla her yıl UNİKOP Gençlik Zirvesi düzenlenmesi, üniversite öğrencilerinin sorun ve önerilerinin toplanacağı ortak bir online sistem kurulması, görme engelli öğrencilerin eğitimi için sesli kütüphane oluşturulması, bölge genelinde ortak bir yabancı dil merkezinin kurulması, gençleri kötü alışkanlıklardan koruyacak ve uzaklaştıracak etkinlik alanları ve düşünce kulüplerinin oluşturulması başta olmak üzere önemli kararlar alındı.

Selçuk Üniversitesi Merkez Rektörlük binası Senato Salonu'nda gerçekleştirilen Çalıştay'a Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kürşat Güleş, Rektör Danışmanı ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nizamettin Çiftçi, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı İhsan Bostancı, UNİKOP Genel Sekreter Yardımcıları Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şahin ve Dr. Ömür Hakan Kuzu, KOP bölge üniversitelerinin öğrenci konsey başkanları ve başkan yardımcıları katıldı.

Bölgesel Kalkınmada Öğrenci Faktörü

Toplantı kapsamında Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel ile öğrenciler birlikte öğle yemeği yedi. Rektör Prof. Dr. Gökbel, "Kasım ayı içerisindeki "Ulusal KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu'nu takip eden süreçte gerçekleştirilen UNİKOP Öğrenci Çalıştayı, KOP Bölgesi öğrencilerinin birlik sürecine aktif katılımı, eğitim, barınma, kariyer, beslenme, ulaşım, sağlık, kültür-sanat ve spor alanlarında öğrencilere ve bölgeye destek sağlayacak faaliyetlerin planlanmasında öğrenci bakışının da yer alabilmesi amacıyla düzenlendi." dedi.

İki aşamada gerçekleştirilen Çalıştay'ın ilk aşamasında, bölge üniversitelerinin öğrenci konsey başkanları üniversitelerini tanıtan, üniversitelerindeki öğrencilerin yerel ve bölgesel sorunlarını anlatan sunumlar yaptı. Çalıştay'ın son aşamasında ise öğrencilerden oluşturulan çalışma grupları birinci aşamada belirlenen başlıklar çerçevesinde öğrencilerin sorunlarına yönelik bölgesel çözüm önerileri geliştirdi. Çalıştay, açıklanan sonuç bildirgesiyle son buldu.

Sonuç Bildirgesi

Çalıştay'da tartışılan konular ekseninde bölgedeki üniversite öğrencilerinin sorunlarına çözüm olacak ve bölge kalkınmasına katkı sağlayacak önerilerden bazıları şunlar:

-Bölge üniversitelerinde okuyan öğrencilerin temsilini güçlendirecek "Genç UNİKOP Öğrenci Birliği" adı altında bir birlik çatısının oluşturulması.

-Her yıl geleneksel olarak UNİKOP Gençlik Zirvesi'nin düzenlenmesi, yerel ve ulusal sorunların üye üniversitelerdeki ve bölgede yaşayan gençler tarafından tartışılmasına zemin hazırlanması.

-Bölge genelinde üniversite öğrencilerinin sorun ve önerilerinin toplanacağı ortak bir online sistemin kurulması,

-Üye üniversitelerdeki öğrenciler arasında ortak proje pazarları oluşturulması ve bilimsel etkinlikler yapılması.

-Sosyal medya üzerinden bölge öğrenci birliği ve faaliyetlerinin duyurulması yoluyla bölgesel ve ulusal çapta gençlere yönelik farkındalığın artırılması.

-Bölge üniversiteleri tarafından öğrencilerin ortak etkinlik yapmasına imkân tanıyacak ortak (eşgüdümlü) bir akademik takvim belirlenmesi

-Görme engelli öğrencilerin eğitimi ve sosyalleşmesine katkı sağlamak amacıyla gönüllü öğrencilerden oluşturulacak okuma grupları ile bölge genelinde sesli kütüphane kurulması.

-Üniversiteler arasında ortak kültür, sanat ve spor etkinliklerinin yapılması.

-Üniversiteler arasında özellikle öğrencilerin katılımının teşvik edileceği ve onlara kariyer imkânı sağlayabilecek projelerin tasarlanacağı ortak bir proje ofisi kurulması, bu ofislerde öğrencilerin kullanımına açık ortak kaynak, ekipman, ders materyal vb. imkanların üniversiteler tarafından temin edilmesi.

-Bölge üniversiteleri rektörlerinin panelist olarak yer alacağı ve bölge üniversiteleri öğrencilerinin katılacağı panellerin yılda en az bir kez düzenlenmesi.

-Üniversite özelinden başlamak üzere bölge genelinde öğrencilere kariyer gelişimi konusunda yol gösterebilecek ve mezun öğrencilerin üniversiteyle olan bağını güçlendirecek mezun takip sistemlerinin kurulması.

-Bölge genelinde ortak bir yabancı dil merkezinin kurulması ve bu merkezde yabancı uyruklu ve Türk öğrencilerin bir araya getirilmesi suretiyle öğrencilerin dil problemlerinin giderilmesinin yanı sıra kültürel kaynaşmanın da sağlanması.

-UNİKOP ile sanayi kuruluşları, dernekler ve odalar arasında öğrencilerin kişisel gelişimleri, kariyerleri ve eğitimlerine katkı sağlayacak ortak faaliyetlerin düzenlenmesi,

-Ulusal Ajans Avrupa Gönüllülük Hizmeti Programlarının bölge üniversitelerinde farkındalığının artırılarak yaygınlaştırılması.

-Bölge genelindeki toplumsal huzur ve güven ortamının oluşması ve sağlıklı bir nesil için gençleri kötü alışkanlıklardan (sigara, alkol, uyuşturucu, vb.) koruyacak ve uzaklaştıracak etkinlik alanları ve düşünce kulüplerinin oluşturulması.

-Bölge genelinde AR-GE çalışmalarında girişimci gençlere ve fikirlerine yer verilmesi,

-Bölge öğrencileri için burs imkânlarının artırılması ve UNİKOP Burs Programı vb. ortak burs programlarının oluşturulması.

-Bölge genelinde ortak eğitim seminerlerinin düzenlenmesi, herhangi bir üniversitenin organizasyonunun diğer üniversitelerle de paylaşılması.
-Her yıl dönem başkanı üniversitede fuar alanları oluşturulması ve bu alanlarda bölge üniversitelerinin stantlarında üniversitelerin ve bölge kültürlerinin tanıtılması,

-UNİKOP kapsamında faaliyetlerde bulunan ve bölgeye katkıda bulunan gençlerin ödüllendirilerek teşvik edilmesi ve UNİKOP Ödüllerinin yaygınlaştırılması.

-Bölge üniversitelerinin kampüslerinin öğrencilerin tüm ihtiyaçlarını giderecek imkânlara kavuşturulması ve bölge üniversiteleri kampüslerinin "marka" haline getirilmesi.

-Bölge genelinde sürdürülebilir sosyal sorumluluk faaliyetlerinin yürütülmesi ve projelerin hayata geçirilmesi için bölge üniversitelerinde "Sosyal Girişimcilik ve Sorumluluk" temalı toplulukların kurulması.

-Üniversitelerde yabancı uyruklu öğrencilerin bir çatı altında toplanması, ortak faaliyetlerde bulunabilmesi ve sorunlarına ortak çözümler getirilebilmesi amacıyla bölge üniversitelerinde bu öğrencilere yönelik öğrenci topluluklarının kurulması,

-Bölgenin özellikle kırsal kesimlerindeki orta öğretim öğrencilerinin üniversite kampüslerine davet edilerek öğrencilerin yükseköğretimde okuma farkındalığının artırılması.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Selçuk Üniversitesi Hasan Kürşat Güleş Hakkı Gökbel Güncel Haberler

Çorum'da 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Çorum'da 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Çok sayıda kente ceviz büyüklüğünde dolu yağdı! Camlar kırıldı, vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı

Çok sayıda kente ceviz büyüklüğünde dolu yağdı! Camlar kırıldı, vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı

Hazine Bakanı Şimşek: Biz asla sıcak paraya güvenmeyiz

Hazine Bakanı Şimşek: Biz asla sıcak paraya güvenmeyiz

Bakmadan Geçme

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title