Haberler

Bank Asya Türkiye'yi Yeni Finansman Modelleri ile Tanıştırıyor

Güncelleme:

Bank Asya'ya, 10 yıl vadeli 250 milyon dolar 'sermaye benzeri' kredi

Bank Asya, uluslararası piyasalardan sukuk ihracı yoluyla 10 yıl vadeli 250 milyon ABD doları sermaye benzeri kredi aldı.

Türkiye'nin lider katılım bankası Bank Asya, bir ilke daha imza atarak, uluslararası piyasalardan sukuk formatında sermaye benzeri kredi temin eden ilk Türk bankası oldu.

Yıllık getiri oranı yüzde 7.5 olarak belirlenen 6 ayda bir kar payı ödemeli 250 milyon ABD doları tutarındaki 10 yıl vadeli krediyi, Bank Asya'nın 5. yıl sonunda kapatma opsiyonu bulunuyor.

Eş lider düzenleyici olarak Bank of America Merrill Lynch, Emirates NBD Capital, HSBC ve National Bank Abu Dhabi'nin yer aldığı işlem, aralarında dünyanın önde gelen büyük banka ve yatırım fonlarının da olduğu, geniş bir yatırımcı kitlesinden yoğun ilgi gördü. Yatırımcıların bölgesel dağılımında %52'lik pay ile Avrupa ilk sırada gelirken, onu %35 ile Ortadoğu izledi. Asya ülkelerinin payı ise %13 olarak gerçekleşti.

Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, yaklaşık 4 aylık hazırlık sürecinden sonra Asya, Ortadoğu ve Avrupa'da gerçekleştirilen yatırımcı görüşmelerinin ardından geçen hafta talep toplama işlemlerinin yapıldığını belirtti. Beyaz, "İhraca geniş bir yatırımcı kitlesinden yoğun ilgi oldu, dünyanın farklı coğrafyalarından katılım gerçekleşti" dedi.

Bu işlem ile birlikte bankanın sermaye yeterlilik rasyosunun yüzde 13'ler seviyesinden yüzde 16'lar seviyesine çıkacağını ve oluşan büyüme potansiyeli sayesinde ekonomiye 5 milyar TL daha fazla destek sağlama imkanı bulacaklarını vurgulayan Beyaz, "Gerçekleştirdiğimiz bu işlemle Türkiye'de ilk defa sukuk formatında sermaye benzeri kredi temin edilmiş oluyor. Sermaye rasyolarımızın yükselmesiyle birlikte büyümemizi hızlandırıp ekonomiye sağladığımız katkıyı artıracağız. Sağladığımız bu yeni kaynakla büyüme hedefimizi yukarı doğru revize edeceğiz" diye konuştu.

Bank Asya'nın Türkiye'de son bir ay içinde ikinci kez bir ilke imza attığını vurgulayan Beyaz, "Geçtiğimiz günlerde TL cinsinden ilk özel sektör kira sertifikası halka arzımızın ardından, bugün bir ilki daha gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Sağladığımız uzun vadeli finansman, uluslararası piyasaların Türkiye ekonomisine ve Bank Asya'ya duydukları güvenin somut bir göstergesidir" şeklinde konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Merrill Lynch Ahmet Beyaz Bank Asya Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title