Haberler

Antalya Rusya'dan 5 Ürüne İthalat İzni

Batı Akdeniz İhracatçıları Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, Rusya'nın Türkiye'den nar, patlıcan, kabak, biber ve marul gibi yaş meyve sebze ürünlerine 5 Mart'tan itibaren firma kısıtlaması olmaksızın ithalat izni verdiğini açıkladı.

Batı Akdeniz İhracatçıları Birliği (BAİB) Başkanı Mustafa Satıcı, Rusya'nın Türkiye'den nar, patlıcan, kabak, biber ve marul gibi yaş meyve sebze ürünlerine 5 Mart'tan itibaren firma kısıtlaması olmaksızın ithalat izni verdiğini açıkladı. Satıcı, kriz öncesi bu ürünlerin ihracatından 100 milyon dolara yakın gelir elde edildiğini söyledi.

Rusya Federasyonu'nun 2015 yılının kasım ayındaki uçak krizi sonrasında Türkiye'den ithal ettiği başta domates olmak üzere birçok yaş meyve ve sebze ürününe uyguladığı ithalat yasağı, kademeli olarak kaldırılıyor. BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, Türk yaş meyve sebze ihracatçılarına ve üreticilerine müjdeli bir haber daha geldiğini belirterek, Rusya Federasyonu Federal Bitki Karantina Servisinin (Roselkhoznadzor) 5 Mart 2018 tarihinden itibaren nar, patlıcan, biber, marul, balkabağı, sakız kabağı ve diğer kabakgillerin Türkiye'den ithalatına onay verdi. Karar, Roselkhoznadzor'un web sayfasından httpwww.fsvps.rufsvpsnews25362.html linki ile duyuruldu dedi.

HEDEF YENİDEN 100 MİLYON DOLAR

Kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirten Satıcı, Yaş meyve sebze ürünlerimize yönelik kısıtlama kademeli olarak kaldırılmaya başlandı. Son karar henüz resmi olarak tebliğ edilmedi, birkaç gün içinde tebliğ edilerek ihracatın başlatılmasını bekliyoruz. Türk ihracatçılar olarak atılan son adımı memnuniyetle karşılıyoruz. Uçak krizi öncesinde Rusya'ya bu ürünlerden 100 milyon dolara yakın ihracat gerçekleştiriyorduk. Bu kararla yaklaşık 100 milyon dolarlık ihracat kapısı yeniden açılmış oldu. İhracatçılarımız en kısa sürede sevkiyata başlayarak, ihracat rakamlarını önce eski seviyesine getirecek, daha sonra yukarılara taşıyacaktır. Bu yılki hedefimiz 100 milyon dolara en yakın seviyelere ulaşabilmek dedi.

DOMATES İÇİN DE KISITLAMA KALDIRILSIN

Rusya'nın Türkiye'den sadece üç firmaya ve 50 bin ton domates ihracat izni verdiğini de hatırlatan Mustafa Satıcı, biber, kabak, nar, patlıcan gibi ürünlerde firma ve ürün kısıtlaması olmaksızın alınan kararın domateste de aynı şekilde uygulanmasını istediklerini söyledi. Satıcı, Bilindiği gibi tüm firmalarımız Rusya'ya domates ihraç edemiyor. Az sayıdaki firmanın domates ihracatına onay veriliyor. Domates ihracatındaki firma kısıtlamasına son verilmeli, aynı kararı domates için de bekliyoruz dedi.

İKİ AYDA 184 MİLYON DOLAR

2018'in ocak ve şubat aylarını kapsayan iki aylık dönemde Rusya'ya yapılan yaş meyve ve sebze ihracatı hakkında da bilgi veren Mustafa Satıcı, toplamda 184 milyon dolarlık yaş meyve ve sebze ihracatı yapıldığını açıkladı. Rusya'nın, bu rakamla Türkiye'den en çok yaş meyve sebzeyle narenciye ihracatı yapılan ülke olduğunu söyleyen Satıcı, Türkiye'den son 2 ayda dünyanın dört bir yanına yaş meyve sebze ve narenciye ihracından 677 milyon dolar elde edildiğini kaydetti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Satıcı Akdeniz Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title