Haberler

Ameliyatlarda "Kirpiler" Taklit Edilecek

Duygu Can - Harvard Tıp Fakültesi'ndeki bir araştırmada, kirpi okunun iğneden çok daha kolay şekilde deriyi deldiği belirlendi.

Duygu Can - Harvard Tıp Fakültesi'ndeki bir araştırmada, kirpi okunun iğneden çok daha kolay şekilde deriyi deldiği belirlendi. Aynı kalınlıktaki iğneyi deriye saplamak için güç kullanmak gerekirken, okun saplanması için yüzde 56 oranında daha az enerji harcamak yeterli oldu.

Doğa Bilimleri Genel Sekreteri Müge Kanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kuzey Amerika oklu kirpinin, kolaylıkla içeri giren ancak güçlükle çıkartılabilen dikenleriyle meşhur olduğunu söyledi.

Kirpinin sırtında, ok görünümünde 30 bin diken bulunduğuna işaret eden Kanay, bu dikenlerin her birinin ucunda ise yaklaşık 800 nano boyutta ufak dikenlerin yer aldığını belirtti.

Kanay, kirpi oklarının, tırtıklı bıçağa benzetilebileceğini dile getirerek, okun uç kısmında bulunan küçük dikenlerin, aynı anda birçok bıçak darbesiyle deriyi çok kolay ve ağrısız şekilde deldiğini ve saplandığını anlattı.

Ancak okun bir kez deriye saplandıktan sonra çıkarmasının o kadar da kolay olmadığına dikkati çeken Kanay, "Çünkü her bir okun ucundaki bu nano dikenler adeta bir kanca vazifesi görerek deriye takılır ve yapışır" dedi.

Boston'daki Harvard Tıp Fakültesi'nde yapılan bir araştırmada, oldukça sert yapıdaki domuz derisi üzerine bilim adamlarının önce Kuzey Amerika kirpisinin okunu, daha sonra da bu okla aynı kalınlığa sahip iğneyi batırmaya çalıştıklarını ifade eden Kanay, şöyle konuştu:

"Yapılan deneyde, kirpinin okunun iğneden çok daha kolay şekilde deriyi deldiği görülmüştür. Aynı kalınlıktaki iğneyi deriye saplamak için güç kullanmak gerekirken, oku saplanması için yüzde 56 oranında daha az enerji harcamak yeterli olmuştur. Okların bir diğer özelliğinin ise bıçaklı yapısı sayesinde, saplandığı yerden çıkarılmaya karşı dayanıklı olmasıdır. Boyları 15-20 santimetre uzunluğunda olabilen okların ucundaki 1 milimetrelik alandaki 800 nano diken, tüm oku derinin içerisinde tutmaya yeterlidir."

-Sentetik kirpi dikenleri-

Kanay, oklu kirpideki bu detaylı teknolojinin, Harvard Tıp Fakültesi'ndeki araştırmacıların da dikkatini çektiğini ve yeni tıbbi malzemelerin geliştirilmesinde ilham kaynağı olduğunu söyledi.

Birçok ameliyat dikişinde, yarayı tutması için yapıştırıcı özelliğe sahip kimyasallar kullandığına işaret eden Kanay, şunları kaydetti:

"Fakat bu kimyasallara hastalar alerjik reaksiyon gösterebilmektedir. Bu önemli keşif sayesinde, kimyasalların yerini uçlarında mikroskopik boyutta dikenler olan iğneler olabilir. Bu iğneler, ağrı hissettirmeksizin kolaylıkla deriyi delebileceği gibi yaranın sımsıkı bir şekilde açılmadan kaynamasına yardımcı olabilir.

Ayrıca bazı büyük operasyonlarda, dikiş yerine deriyi bir arada tutması ve yarayı kapatması için zımba kullanılır. Fakat hem bu zımbaların takılmasında hem de çıkartılmasında, deri aşırı derecede zarar görür. Laboratuvarda üretilecek sentetik kirpi dikenleri sayesinde, bu süreç çok daha az meşakkatli bir hal alabilir. Kullanılan zımbalara nano boyutta eklenecek sentetik kirpi dikenleriyle, zımbalar hem daha ağrısız şekilde takılabilecek hem de çıkartırken normal zımbadan daha az deriye zarar verecektir."

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Kuzey Amerika Duygu Can Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? Lilak ne zaman işlem görecek? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman 2024? En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title