Haberler

Almanya'da 'Kültüre Hassas' Terapi Merkezleri

Almanya'nın Schleswig-Holstein Eyaleti'nin Rickling kasabasında Psikiyatri Merkezi Başhekimi Dr. Ali Kaya, psikolojik rahatsızlığı olan Almanya'daki Türkiye kökenli hastaların durumlarında, kültüre hassas tedavi ve terapi yöntemleriyle çok daha çabuk bir iyileştirme sağlanabileceğini söyledi.

Almanya'nın Schleswig-Holstein Eyaleti'nin Rickling kasabasında Psikiyatri Merkezi Başhekimi Dr. Ali Kaya, psikolojik rahatsızlığı olan Almanya'daki Türkiye kökenli hastaların durumlarında, kültüre hassas tedavi ve terapi yöntemleriyle çok daha çabuk bir iyileştirme sağlanabileceğini söyledi.

Dr. Ali Kaya, merkezi ziyaret eden Hamburg Eyalet Parlamentosu Sosyal Demokrat Parti (SPD) Milletvekili Güngör Yılmaz'ı, Türkiye kökenli hastalara özel bölümde çalışan Dr. Selda Şahin, Dr. Ali Haydar Gözübüyük, hemşireler İnayet Ay, Birdane Börklü, terapist Sibel Gözlügöl, sosyal pedagog Serdar Yılmaz'dan oluşan ekibinin yanı sıra hastalarla da tanıştırıp, bilgiler verdi.

Rickling'de dört yıl önce Türkiye kökenli hastalar için, kendi geliştirdiği konseptle kurduğu bölümde elde ettiği başarıyla, branşında Almanya'nın en önde gelen isimleri arasında gösterilen Dr. Ali Kaya'nın en büyük üzüntüsü çığ gibi büyüyen talep için merkezin kapasitesinin yetersiz gelmesi.

"ÇOK DAHA FAZLA MERKEZE İHTİYAÇ VAR"

Sayısız psikolojik terapi merkezi dolaşmalarına rağmen durumlarında hiç bir iyileşme olmadığı için Alman meslektaşlarının "umutsuz vaka" olarak tanımladığı Türkiye kökenli hastaların, büyük ölçüde sağlıklarına kavuşmasını sağlayan Rickling'in sırrının kültüre hassas tedavi ve terapi olduğunu ifade eden Dr. Ali Kaya, "Biz cerrah değiliz. Psikolojik rahatsızlığı bulunan kişiyi iyileştirmek için onunla empati kurup, onun ruhuna inmemiz gerekli. Bu nedenle hastanın dilini, kültürünü, örf ve adetlerini bilen bir ekip ve bunları tedavi de dikkate alan yöntemler başarı sağlar" diye konuştu. Hastanedeki görevinin yanı sıra sağlık kurumlarında ve tıp fakültelerinde Alman meslektaşlarına kültüre hassas psikiyatri hakkında konferanslar veren Dr. Kaya, "Rickling şimdiye kadar Almanya'da konsepti hayata geçiren tek merkez. Oysa onlarca bu tip merkeze ihtiyaç var. Merkezimize yılda 25 bin kişi başvuruyor. Ama kapasitemiz olmadığı için çok büyük bir bölümünü geri çeviriyoruz. Kültüre hassas konseptle çalışan merkezlerin sayısı artmalı. Duyarlılık yaratmak için çabalıyoruz. Bu merkezlere yapılan yatırım hastanın çabuk iyileşmesini sağlayacağı için sağlık sigortalarının ve devletin sağlık harcamalarını da düşürecek." dedi.

"GÖÇ OLGUSU TETİKLEYİCİ NEDENLERDEN BİRİ"

Dr. Kaya'nın ekibinin ve ekibe övgüler yağdıran hastaların anlattıkları karşısında bir hayli etkilendiğini söyleyen Güngör Yılmaz, çok yeni şey öğrendiğini belirterek, "Göç olgusunun da çok kez tetikleyici etkenlerden birinin olduğu psikolojik rahatsızlıklar, Türkiye kökenliler arasında ne yazık ki sıkça rastlanan bir olgu. İnsanların kültürel özelliklerini gözönünde bulundurarak uygulanan tedavi yöntemlerinin başarısını duymak çok sevindirici. Dr. Ali Kaya ve ekibini tebrik ediyorum" dedi. - Hamburg

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güngör Yılmaz Ali Kaya Türkiye Almanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title