Haberler

Almanya'da Genel Seçimlerin Ardından

Alman Meclisi seçimlerden sonra ilk oturumunu yaptı Lammert, üçüncü kez Meclis Başkanı seçildi

Almanya'da 22 Eylül'de yapılan genel seçimlerden sonra oluşan yeni Alman Meclisi bugün ilk oturumunu yaptı.

Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Başbakan Angela Merkel ile çok sayıda milletvekili, meclis oturumundan önce Sankt Hedwigskathedrale adlı kilisede düzenlenen törene katıldı.

Yeni oluşan meclis, en yaşlı üye Heinz Riesenhuber (77) tarafından açılırken, Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Norbert Lammert yeniden meclis başkanlığına seçildi. Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) adayı Lammert, oturuma katılan 625 milletvekilinin 591'in oyunu alarak 2005 ve 2009'dan sonra üçüncü kez meclis başkanı oldu. Oylamada 26 milletvekili "hayır" oyu kullandı, 8 milletvekili çekimser kaldı.

Aralarında Başbakan Merkel ile diğer partilerin genel başkanlarının ve meclis grubu başkanlarının da bulunduğu milletvekillerinin kutlamalarını kabul eden Lammert'in başkanlığında oturuma devam edildi ve başkanvekilleri seçimine geçildi. Hristiyan Sosyal Birlik Partisi'nden (CSU) Johannes Singhammer, CDU'dan Peter Hinze, Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) Ulla Schmidt ve Edelgard Bulmahn, Sol Parti'den Petra Pau ve Yeşiller Partisi'nden Claudia Roth yeni başkanvekilleri oldular.

Genel seçimlerden sonra oluşan 631 sandalyeli Alman Meclisi Bundestag'ta  311 CDU/CSU, 193 SPD, 64 Sol Parti ve 63 Yeşiller Partili milletvekili bulunuyor.

Bundestag'da 11'i Türk kökenli olmak üzere 34 göçmen kökenli milletvekili yer alıyor. Meclis'teki göçmen kökenlilerin oranı yüzde 5,4 ile şimdiye kadarki en yüksek seviyeye ulaşırken, kadın milletvekili oranı da yüzde 36,3 oldu.

Meclis'te en genç milletvekili Sosyal Demokrat Parti'den ilk kez seçilen 26 yaşındaki Mahmut Özdemir oldu.

Öte yandan, yeni Meclis'in oluşumuyla eski hükümetin görev süresi sona erdi. Cumhurbaşkanı Gauck, bugün hükümet üyelerini kabul edecek ve görevlerinin sona ediğine dair belgeyi teslim edecek. Eski hükümet, yeni kabinenin belirlenmesi ve yemin etmesine kadar görevinde kalacak. - Berlin

Kaynak: AA / Güncel

Norbert Lammert Angela Merkel Joachim Gauck Almanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title