Haberler

Alevi ve Sünniler, Birlikte Oruç Açtı

Anadolu Bektaşi Federasyonu Başkanı Hortoğlu: "Ölülerinin bile birleşip yan yana yattığı bu topraklarda, dirilerini ayırmaya hiç kimsenin gücü yetmeyecektir"

Kahramanmaraş'ta Alevi ve Sünniler, Muharrem ayı dolayısıyla düzenlenen iftar programında birlikte oruç açtı.

Valilik, belediye, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO), İl Müftülüğü ile sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle düğün salonunda "Biz Bir Aileyiz" sloganıyla iftar programı düzenlendi.

Anadolu Bektaşi Federasyonu Başkanı Cengiz Hortoğlu, burada yaptığı konuşmada, Alevi ve Sünnilerin gelecekte birlik içinde yaşama arzusunu bir kere daha iftar sofrasında ikrar ettiğini söyledi.

Kahramanmaraş'ta bir ve beraber olma kültürünün provokatif eylemle geçmişte kaybedildiğini aktaran Hortoğlu, bir şeyin nerede kaybedildiyse orada bulunması gerektiğini vurguladı.

Horoğlu, şunları kaydetti:

"Ben burada birlik ve beraberlik ortamını görünce 'anahtar bulunmuş' diyorum. Beraberlik tekrar ortaya konmuş. Ülkemizde bu fotoğrafın kabul görmesini, bütün ülkede yaşanmasını diliyorum. Bizim Hristiyan dünyasındaki gibi Katolik ve Protestan mezarlıklarımız yoktur. Bu ülkede Hakk'a yürüyen herkes aynı mezarlığa defin olunur. Ölülerinin bile birleşip yan yana yattığı bu topraklarda, dirilerini ayırmaya hiç kimsenin gücü yetmeyecektir. Biz dışarıda yezidleri aramak yerine içimizdeki İmam Hüseyin ve Ali'yi aramaya çalışmalıyız."

"Birilerinin değerlerine saygı gösterirseniz onlar da sizin değerlerinize saygı gösterir" diyen Hortoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün iki yıldır federasyonun iftar programlarına katıldığını kaydetti.

Ramazanda iftar verdiklerini anımsatan Hortoğlu, "Cumhurbaşkanımızla oruç etkinliği kapsamında Köşk'te Alevi geleneklerine uygun sofrada bir araya geldik. Aleviler mutlaka haklarını alacaktır çünkü Türkiye'de ve dünyadaki demokratik gelişmeler bu hakları vermeyen hükümetleri zor durumda bırakıyor. Birçok kriterle Türkiye'de gelinen demokratik seviye, bu hakları almamızı er ya da geç sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

Vali Kocatepe

Vali Şükrü Kocatepe ise muharrem ayının kutsiyetini hissederek bir arada olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

İftar sofrasında oluşan tablo sürdükçe, Anadolu insanını ayrıştırmaya kimsenin gücünün yetmeyeceğine dikkati çeken Kocatepe, ""Geçmişte atalarımız karadan gemileri yürüterek, çağ açıp çağ kapattı. 'Hasta adam' diye etrafımızda tamtam davulları çalan tek dişi kalan canavara karşı bir olarak Türkiye Cumhuriyeti mucizesini yarattılar. Bugün de dağları deliyoruz, denizleri aşıyoruz, kıtaları birleştiriyoruz. Fabrikalar, okullar, yollar yapıyoruz. İnsanımızın hayat standardını yükseltmek için Alevi'siyle, Sünni'siyle, Türk'üyle, Kürt'üyle, Çerkez'iyle Laz'ıyla bu ülke toprakları içinde yaşayan herkes, bir, iri, diri olarak geleceğimizi inşa etmeye çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

KMTSO Başkanı Karaküçük

KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük de Kahramanmaraş'ın son beş yılda yaptığı 5 milyar dolar özel sektör yatırımı ile her yıl 3,5 milyar dolar sanayi üretimi ve 100 bin kişiye istihdam sağladığını dile getirdi.

Türk-Kürt ve Alevi-Sünni herkesin bağımsızlık mücadelesine katıldığı yerin Kahramanmaraş olduğunu vurgulayan Karaküçük, "Hepimiz milli bütünlüğümüzün vazgeçilmez parçalarıyız. Fitnecilerin, milli birlik düşmanlarının bu kültürel derinliğe varar vermemeleri, dış ve iç düşmanlara fırsat vermemek için Alevi-Sünni kardeşliğini her zaman canlı ve diri tutmak zorundayız" dedi.

Belediye Başkanı Poyraz

Belediye Başkanı Mustafa Poyraz' da Ehl-i Beyt'e sevginin kıyamete kadar süreceğini aktardı.

İnsanları bugün bir araya getiren, sevgi halesi haline dönüştüren şeyin Hazreti Peygamber' ve Ehl-i Beyt'i'ne duyulan muhabbet olduğuna işaret eden Poyraz, "Ehl-i Beyt"i sevmek hepimizin üzerine farzdır. Bu sevgi kıyamete kadar artarak devam edecektir çünkü onları sevmezsek hayatın anlamı kalmaz?" diye belirtti.

Pazarcık Belediye Başkanı Kamil Dalkara ve Alevi Kültür Dernekleri Şube Başkanı Ünal Ateş"in de konuştuğu etkinlik, İl Müftüsü Muhammed Gevher"in yaptığı duanın ardından Kur'an-ı Kerim okunması ve mersiyelerle son buldu. - Kahramanmaraş

Kaynak: AA / Güncel

Cengiz Hortoğlu Şükrü Kocatepe Kahramanmaraş Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title