Haberler

Akil İnsan Paker, Çözüm Sürecini Değerlendirdi

Güncelleme:

Akil İnsanlar Heyeti üyesi Paker, "Barış süreci, Türkiye'de çatışmasızlık ortamını yaratacak, demokratikleşme ondan sonra başlayacak." dedi.

Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Grubu Başkanı Can Paker, "Barış süreci, Türkiye'de çatışmasızlık ortamını yaratacak, demokratikleşme ondan sonra başlayacak" dedi.

Başkan Paker, Başkanvekili Sibel Eraslan, Sekreter Ayhan Ongan ile üyeler Abdurrahman Kurt, Zübeyde Teker, Mahmut Arslan ve Mehmet Uçum, Erzurum'da Müceldili Konağı'nda Atatürk Üniversitesi öğrencileriyle bir araya geldi.

Paker, yaptığı konuşmada, Erzurum'un bölgede gezdikleri 14. ve son il olduğunu ifade ederek, yaklaşık iki ayda 13 il ve 3 ilçeye gittiklerini söyledi.

Kentte sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, vatandaşlar, üniversite öğrencileri, esnaf, cami cemaati, terörle mücadelede evlatlarını kaybetmiş taraflarla konuştuklarını anlatan Paker, "Elimizdeki rakamlar, bölgede aşağı yukarı 20 bin kişiyle temas ettiğimizi gösteriyor. Dolayısıyla bölgenin yapısı hakkında, bölgede geçen yıllardaki yaşananlar hakkında önemli bilgilerimiz var. Biliyorsunuz bütün bunları, barış sürecinin başarıyla sonuçlanması için Ankara'da siyasi karar vericilere rapor halinde sunacağız. Başbakanın son olarak söylediği gibi sürecin bundan sonraki yol haritası, 7 gruptan oluşan akil insanların vereceği raporlarla şekillenecek" diye konuştu.

Kalıcı güvenliğin sadece askeri metotlarla elde edilemeyeceğini vurgulayan Paker, şunları kaydetti:

"Bugünkü devlet anlayışı, yani son olarak gelişen Türkiye'deki devlet yapısına ülke yeni kavuştu. Yeni devlet yapısı halkıyla barışmayı seçmiştir. Dolasıyla barış süreci ne Türklerlerin Kürtlerle ne Müslümanlarla ne Alevilerin başkasıyla veya Lazların Çerkezlerle barışma durumudur. Bu, devletin halklarıyla barışıdır. Bunu net olarak gördük. Biz burada sevgili öğrencilerimizden barış süreciyle ilgili görüşlerini dinleyeceğiz. Sizce bu süreç nasıl başarıya ulaşır, görüşleriniz nelerdir, öneriler nelerdir, kuşkularınız nelerdir, bunları dinleyeceğiz. Barış sürecinin sonunda Türkiye gerçek bir demokratikleşme sürecine girecektir. Barış süreci, Türkiye'de çatışmasızlık ortamını yaratacak, demokratikleşme ondan sonra başlayacak."

Paker'in konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti. - Akilli

Kaynak: AA / Güncel

abdurrahman kurt mahmut arslan sibel eraslan türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title