Haberler

İsveç'e NATO onayının verilmesinin ardından ABD'den F-16 açıklaması: Bu satış hepimizin çıkarını destekleyecek

Güncelleme:

TBMM'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay veren protokolle ilgili kanun teklifini onaylaması ABD'yi memnun etti. Bu gelişmenin ardından yılan hikayesine dönen F-16 satışını değerlendiren Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, "Bu muhtemel satış ABD'nin, Türkiye'nin ve tüm NATO müttefiklerinin ulusal güvenlik çıkarlarını destekleyecektir. Konu hakkında Kongre ile çalışıyoruz" dedi.

ABD yönetimi, İsveç'in NATO üyeliğinin TBMM'de onaylanmasından memnuniyet duyduğunu ve Türkiye'ye F-16 satışının ABD'nin, Türkiye'nin ve NATO müttefiklerinin ulusal güvenlik çıkarlarına uygun olduğunu belirtti.

"ABD'NİN ULUSAL ÇIKARINA UYGUNDUR"

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TBMM'de onaylanan İsveç tasarısını ve Türkiye'ye F-16 satışını değerlendirdi. Beyaz Saray yetkilisi, ABD Başkanı Joe Biden'ın başından itibaren Türkiye'nin F-16 filosunun modernizasyonuna destek verdiğini kaydetti.

Yetkili, "Bu (F-16 satışı) NATO içinde birlikte çalışabilirliği artıracaktır ve ABD'nin ulusal çıkarına uygundur. Yabancı ülkelere silah satışında Kongre önemli bir role sahiptir ve bu konu üzerinde Kongre ile çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

"NATO İLE 2 ÜLKENİN DE GÜVENLİK ÇIKARLARINI DESTEKLEYECEK"

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden biri de AA muhabirine, TBMM'nin İsveç'in NATO'ya üyeliğini onaylamasının ABD tarafından memnuniyetle karşılandığı ve İsveç'in NATO'ya güç katacağını belirtti. Sözcü, "Başkan Biden uzun zamandır Türkiye'nin F-16 filosunun modernizasyonuna verdiği destek konusunda açık. Bu muhtemel satış ABD'nin, Türkiye'nin ve tüm NATO müttefiklerinin ulusal güvenlik çıkarlarını destekleyecektir." ifadelerini kullandı.

Kongrenin dış ülkelere silah satışında anahtar bir role sahip olduğunu aktaran sözcü, bazı Kongre üyelerinin açık şekilde "İsveç'in üyeliğinin onaylanmasının Ankara'ya F-16 satışı öncesinde kilit bir değerlendirme" olacağını dile getirdiklerini vurgulandı.

ABD, İSVEÇ KARARINDAN MEMNUN

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da X hesabından yaptığı paylaşımda, "ABD, Türk Parlamentosunun İsveç'in NATO'ya üyelik protokollerini onaylayan kararını takdirle karşılamaktadır. İsveç'in üyeliği, ittifakı daha güçlü ve her zamankinden daha birleşmiş hale getirecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Dışişleri Bakanlığı Beyaz Saray Türkiye Saray İsveç Nato Savunma Uluslararası İlişkiler Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (21)

Özer Gül:

kaç yıldır oyalıyorlar, çocuk gibi

160
7
yanıtYanıtla
sade vatandaş:

HELAL OLSUN BE İŞTE GÖRDÜNÜZ EN SONUNDA AMERİKAYI DA DİZE GETİRDİK GÜCÜMÜZÜ DÜNYA ALEM GÖRSÜN İBRET ALSIN KİMSE BİZE YANLIŞ YAPAMAZ BU ALEMDE

37
86
yanıtYanıtla
tövbekar 34:

papaz elbisesi giydiniz

yanıt31
yanıt12
Mehmet YILMAZ:

Yazıklar olsun size ya. Hiç mi düşünmüyorsunuz. Nerde dini hassasiyetimiz nerede pkk hassasiyetimiz. Hala bu olayı başarıymış gibi göstermeye çalışıyorsunuz.

yanıt2
yanıt0
ARSLANOĞLU Hakan:

Biden F16 satışıyla ilgili Erdoğan'ı harbi baydın..

85
10
yanıtYanıtla
ilhan:

Güvenilir mi?

71
15
yanıtYanıtla
Güray Dilli :

Projesinden üretimine emek ve parça imalatı ve paramızla iştirak ettiğimiz ileri teknoloji F 35 leri , Rusya'da. Abd ye sormadan S 400 leri aldık bahanesiyle vermemek ,çağın gerisinde kalmış F 16 lar için ( aklıma 35 nci paralel geldi ) bekletmek nedir ? Büyük devlet olmanın özelliği burada başlıyor....

71
13
yanıtYanıtla
mahmut:

Hele şu paramızı kurtaralım sonrasını göreceksiniz.

23
47
yanıtYanıtla
Servet BÖLÜK:

Vermeyecekler, beklemek saçmalık

62
8
yanıtYanıtla
süleyman koç:

ne yapmak lazım peki

yanıt6
yanıt15
Tüm 21 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title