Haberler

ABD'de Şehit Edilen Diplomatlar Anıldı

Ermeni terör örgütü ASALA'nın Amerika'da şehit ettiği Türk diplomatlar, New York'ta düzenlenen törenle anıldı.(TADF) tarafından gerçekleştirilen programda TRT tarafından hazırlanmış İngilizce belgesel aracılığı ile ASALA'nın terör faaliyetleri...

Ermeni terör örgütü ASALA'nın Amerika'da şehit ettiği Türk diplomatlar, New York'ta düzenlenen törenle anıldı.

New York Başkonsolosluğu himayesinde Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu

(TADF) tarafından gerçekleştirilen programda TRT tarafından hazırlanmış İngilizce belgesel aracılığı ile ASALA'nın terör faaliyetleri anlatılırken, Ermeni terör örgütü ile PKK arasındaki ilişkiye de vurgu yapıldı.

Kaliforniya eyaletinin Los Angeles şehrinde Başkonsolos Mehmet Baydar ve Konsolos Bahadır Demir'in 27 Ocak 1973 tarihinde bir otel odasında Ermeni asıllı Mıgırdıç Yanıkyan tarafından katledilmesiyle başlayan ASALA terör örgütü cinayetleri sonucu 42 Türk diplomat hayatını kaybederken, bir diğer Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan ve Boston Fahri Başkonsolosu Orhan Gündüz ile birlikte toplam 4 Türk diplomat Amerika Birleşik Devletleri sınırları içerisinde şehit edilmişti.

New York Türkevi'nde gerçekleşen törende konuşan Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Büyükelçi Halit Çevik, anma programında yaptığı konuşmada,"Yunanistan'da görev yaptığım zaman 3 diplomatımız terör saldırıları sonucu yaralandı ve bir arkadaşımız da şehit olmuştu. Türk diplomasisi terörden en çok acı çekmiş ve bu uğurda en fazla kurban vermiş diplomasi camialarından belki de en önde gelenidir" şeklinde konuştu.

Anma törenine ev sahipliği yapan New York Başkonsolosu Levent Bilgen, 1973'ten bu yana 28 eylemde 42 Türk diplomatın teröre kurban gittiği bilgisini verirken, "Asli görevleri barışın tesisi ve idamesi olan diplomatlarımızın vazifelerini fedakarca yerine getirirken saldırıya uğramaları, milletimizin ortak hafızasında silinmeyecek izler bırakmıştır" dedi.

Bilgen, "Hiçbir gerekçe, görüş, düşünce veya dava masum insanların hedef alınmasını haklı gösteremez. Terör belasından en fazla çekmiş ve hala çekmekte olan bir ülke olarak, terörün her türüne ve terör eylemlerini haklı gösterme çabalarına şiddetle karşı çıkmaktayız" diye konuştu.

-"İşin affedilmeyecek tarafı..."-

Amerika'daki Türk toplumu açısından en hassas konular arasında yer alan Ermeni sorunuyla ilgili yoğun mesai harcayan TADF Başkanı Ali Çınar'da söz konusu gecede yaptığı konuşmada, hiçbir dönemde hiçbir ülkenin diplomatlarının böylesine sistematik suikastlar dizisine maruz kalmadığını belirtti. Çınar, "İşin üzücü ve affedilemeyecek tarafı, Ermeni teröristlerin büyük çoğunluğunun yakalanması için gerekli çabanın sarf edilmemiş olması, yakalanmış olan az sayıda teröristin ise gereken cezalara çarptırılmamalarıdır. Cezaya çarptırılmış olanlar da bir süre sonra sessiz sedasız serbest bırakılmışlardır" dedi.

"ABD'deki Türk toplumu içı in en hassas konuların başında, Ermeni sorunu ve ASALA terör örgütünün Türkiye Cumhuriyeti'ni ve onun diplomatlarını hedef alan hasmane tutumuna karşın direnç göstermek ve mücadele etmektir" diyen Çınar, Amerika'da yakın zaman önce Kanada'nın Ottowa şehrinde şehit diplomatlarımız için dikilen anıtların benzerlerinin ABD'de de dikilmesi için girişimlerde bulunduklarını sözlerine ekledi.

Öte yandan, anma gecesinde meslek hayatının büyük bölümünü ABD'de geçirmiş usta gazeteci Doğan Uluç, Los Angeles Başkonsolosu Mehmet Baydar ve Konsolos Bahadır Demir'in katili Mıgırdıç Yanıkyan ile hapishanede yaptığı röportaj anılarını anlattı. Uluç, konuşmasının bir bölümünde, Yanıkyan'a pişman olup olmadığını sorduğunu, Yanıkyan'ın bu soru karşısında kahkaha attığını ve "Sen benim bu işi bir anlık kızgınlıkla yaptığımı mı sanıyorsun, ben o cinayeti 2 yıl boyunca planlamıştım" şeklindeki cevabını dinleyiciler ile paylaştı.

Programda son olarak TRT tarafından hazırlanan belgeselde, Ermeni terör örgütü ASALA'nın gerçekleştirdiği terör eylemleri olay tanıkları ile yapılan röportajlar işlenirken, örgütün daha önce 'Gizli Ordu' adı ile faaliyet yürüttüğü ve daha sonrasında ise diğer bir terör örgütü PKK ile olan organik ilişkisi, Türk diplomatlar ve konunun uzmanları tarafından izleyiciye aktarıldı. Bir gün önce Türkiye Cumhuriyeti Vaşington Büyükelçiliği'nde de şehit diplomatlar adına bir anma programı düzenlenmişti.

Muhabir: Mücahit Oktay

Yayıncı: Eyüphan Kılıç - NEW YORK

Kaynak: AA / Güncel

Bahadır Demir Mehmet Baydar Los Angeles New York Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kuruluş Osman final mi yapıyor? Kuruluş Osman bitiyor mu 2024? Sandık Kokusu 21. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 1 Mayıs Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 1 Mayıs Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 159. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 1 Mayıs Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Deliha 2 konusu nedir? Deliha 2 oyuncuları kimler? Deliha 2 filmi ne zaman, nerede çekildi? Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 158. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! Metro ne zaman açılıyor? 1 Mayıs otobüs, Marmaray, vapur ve tramvay ücretsiz mi? Gelinim Mutfakta kim birinci oldu, çeyrek altının kim aldı? 1 Mayıs Gelinim Mutfakta kim kazandı? Puan durumu nedir? Mayıs askerlik yerleri ne zaman açıklanacak? 2024 MSB Mayıs askerlik celp ve sevk tarihleri! CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 1 Mayıs altın fiyatları yükseldi mi? Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 1 Mayıs Euro kaç lira? GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (1 Mayıs) Dolar ne kadar oldu? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar…
title