Haberler

6. Uluslararası Paris Iı Batığı Dalışı

1.Dünya Savaşı sırasında Fransız savaş gemilerini batıran Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker'in anısına düzenlenen "6.Uluslararası Kemer Paris 2 Batığı Dalışı", 14 üniversiteden 100 öğrencinin katılımıyla Antalya'nın Kemer ilçesinde gerçekleştirildi.

1. Dünya Savaşı sırasında Fransız savaş gemilerini batıran Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker'in anısına düzenlenen "6. Uluslararası Kemer Paris 2 Batığı Dalışı", 14 üniversiteden 100 öğrencinin katılımıyla Antalya'nın Kemer ilçesinde gerçekleştirildi.

Birinci Dünya Savaşı'nda Antalya çevresini kontrol etmekle görevli

Fransız Paris 2 savaş gemisini 95 yıl önce Akdeniz'in sularına gömen Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve komutasındaki topçu birliğinde bulunan 82 kahraman Mehmetçiğin anısına düzenlenen 6. Uluslararası Kemer Paris II batığı Dalışı,

14 üniversiteden 100 Sualtı Sporları Topluluğu öğrencisinin katılımıyla Kemer'de gerçekleştirildi.

Akdeniz Üniversitesi Sualtı Sporları Topluluğu tarafından Kemer Belediyesi ve Kemer Türkiz Marina'nın katkılarıyla düzenlenen etkinlikte ilk olarak öğrenciler, Paris II'yi batıran topların mevzilerini ziyaret etti. Daha sonra Kemerli gönüllü tarih araştırmacısı, Belediye Meclis Üyesi Ramazan Kar'ın konuyla ilgili sohbetine katılan öğrenciler, kıyıdan yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta ve 30 metre derinlikte bulunan batığa dalış gerçekleştirdi. Dalış etkinliğinde Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.

Dr. Meral Gültekin de dalgıçlar eşliğinde Paris II'ye dalış gerçekleştirdi.

Kemer'in turizmin yanında tarihe de ev sahipliği yaptığını belirten Meral Gültekin, "Biz bu etkinlikle sadece su altı sporu değil aynı zamanda tarihimize de dikkati çekmek istiyoruz. Burada Mustafa Ertuğrul Aker'in kahramanlık öykülerinin yanı sıra insanlık öyküleri de var. Biz gençlerimizin bunları öğrenmelerini ve duyarlı olmalarını istiyoruz" dedi.

Meral Gültekin, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşları'na katılan Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker'in, 1. Dünya Savaşı sırasında Akdeniz sahillerinin savunması için Antalya'ya gönderildiğini ve 1916-1918 tarihleri arasında 4 küçük topla karadan İngiliz uçak gemisi Ben My Chree'yi Kaş sahili karşısında sulara gömerek, Fransız savaş gemileri "Paris 2" ve "Alexandra"yı da Kemer'de batırdığını anlattı. Gültekin, Aker'in gemiyi batırdıktan sonra kendisinin ve Antalyalıların gemideki yaralı Fransızlara yardım

ettiklerini söyledi.

MUSTAFA GÜL'DEN DERİN DEŞARJ UYARISI

Paris II Dalış Etkinliği'nde hazır bulunan Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül, dalış turizminin önemine işaret ederken, derin deniz deşarjı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Paris II batığına dalanların her yıl biraz daha kirlendiğini söylediğini kaydeden Gül, şöyle konuştu: "Kemer dalışta önem kazanan bir yerdir. Akdeniz Üniversitesi Paris II batığı dalışlarının 6'sını düzenliyor. Ege'den tutun Akdeniz sahilleri arasında en güzel dalış yapılabilen bölge Kemer bölgesidir. Tabi, Paris II gemi batığı da ayrı bir özellik veriyor. Paris II gemisinin korunmasını istiyoruz. Burada batığa her dalış yapan insanın bir tane hediye ile aşağıdan yukarıya çıkması bir gün yapılan bu

dalışlarında ortadan kalkmasına sebep olabilir. Hem korunması hem de burada her sene batığa dalan hocalarımızın ve öğrencilerin getirdikleri fotoğraflarda geminin çok pislendiği, özellikle derin deşarj hattının uzayıp geminin pislikten kurtulması gerekiyor. Denize verilen suyun daha iyi arıtılması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü, her sene yapılan dalışlardan sonra orada çekilen fotoğraf ve videolarda geminin kirlendiğini görüyoruz. Her sene daha kötüye gidiyor onun için arıtmanın tekrar gözden

geçirilmesi gerekiyor. Gerekirse derin deşarjın daha da uzatılıp geminin olduğu alanı kurtarması gerekli."

Turizm Bakanlığı ile GATAB'ın iyi bir çalışma yapması gerektiğini anlatan Gül, sözlerine şöyle devam etti: "Dalış sporu Kemer'de hem yabancı turistlerin hem de yerli turistler açısından çok önem kazanmıştır. Bu tür etkinliklerin ve dalış sporunun Kemer'in tanıtımı için çok önemli olduğunu düşünüyorum"

MANEVİ DEĞERİ OLAN BİR DALIŞ

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sualtı Sporları Topluluğu Başkanı Yrd.Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu da; sözlerini şöyle tamamladı: "Mustafa Ertuğrul Aker anısına Paris II dalış etkinliklerinin 6'sını yapıyoruz. Burada dalış yapmanın bir ayrıcalığı, manevi değeri var. Akdeniz Üniversitesi ve Kemer Belediyesi olarak gelen konuklara, öğrencilere elimizden gelen her şeyin en iyisini vermeye çalışıyoruz."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Ertuğrul Antalya Paris Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title