Haberler

3 Köy ve 3 Mezrada, Batman'a Bağlanma Sevinci

Diyarbakır'ın Bismil İlçesi Salat Beldesi'ne bağlı 3 köy ve 3 mezra, 15 yıl süren çaba sonucu Batman'a bağlandı.

Diyarbakır'ın Bismil İlçesi Salat Beldesi'ne bağlı 3 köy ve 3 mezra, 15 yıl süren çaba sonucu Batman'a bağlandı. Batman'a 3, Diyarbakır'a da 90 kilometre uzaklıkta bulunan Diktepe, Akuba ve Kocalar Köyü sakinleri, kararı bayram havası arasında karşıladı.

Batman'a 3 kilometre uzaklıkta bulunmalarına rağmen, tüm resmi işlemlerini 90 kilometre uzaklıktaki Diyarbakır'da yapmak zorunda kalan Bismil İlçesi'ne bağlı Diktepe, Akuba ile Kocalar Köyü'nde oturanların 15 yıldan bu yana verdikleri Batman'a bağlanma çabası, dün resmi gazetede yayınlanan kararla sona erdi.

"BATMAN 3, DİYARBAKIR 90 KİLOMETRE"

Toplam 70 haneli Diktepe Köyü Muhtarı Ramazan Yıldız, 15 yıldan bu yana Batman'a bağlanmak için verdikleri mücadelenin mutlu sonla bitmesinin sevinci içinde olduklarını söyledi. Batman'a 3 kilometre uzaklıkta olduklarını anlatan Muhtar Yıldız, "Diyarbakır'a 90 kilometre uzaklıktayız. Batman, burnumuzun dibindeydi ama maalesef köyümüzde ne okul, ne sağlık ocağı, ne de altyapı vardı. Diyarbakır'ın son köyü olduğumuz için bize hizmet ulaşmıyordu. 130 öğrencimiz var. Çocuklarımız taşıma kapsamında servislerle çevredeki okullara götürülüyor. Batman'a bağlanmamız isabetli bir karar oldu" dedi.

"YENİ İLİMİZDEN HİZMET BEKLİYORUZ"

Diktepe Köyü'nün Batman'a resmen bağlanmasının mutluluğunu yaşadıklarını anlatan köylülerden Siraç Yıldız ise, "Batman ile aramızda sadece Batman çayı vardı. Diyarbakır'a uzaklığımız 90 kilometre. Batman'a bağlanmak için 15 yıldan bu yana mücadele verdik. Sonunda beklediğimiz karar çıktı. Çok sevinçliyiz. Köyümüzün Batman'a bağlanmasında emeği geçenleri kutluyoruz. Artık Batman'ın merkezi köyüyüz. Hizmette Diyarbakır'a çok uzaktık. Artık bize yakın mesafede olan yeni ilimizden hizmet bekliyoruz. Bu işte emeği geçenleri bir kez daha kutluyoruz" diye konuştu.

Akuba Köyü'nde oturan 87 yaşındaki Sabri Baraç, 115 haneli köylerinin Batman'a bağlanmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Daha önce haritada Diyarbakır'a bağlı olmalarına karşın, daha çok kendilerini Batman'ın bir köyü gibi gördüklerini ifade eden Baraç, "İki dönem muhtarlık yaptığım köyümüz, büyük bir yerleşim birimi. Maalesef köyde ilkokul var ama ortaokul kısmı yok. İlköğretim bölümü olmadığı için çocuklarımızın çoğu, taşımalı eğitim sistemiyle çevre köylere gönderiyoruz. Öncelikle köyümüze yeni bir okul ve sağlık ocağı istiyoruz" diye konuştu.

"KÖYDE 30 ÜNİVERSİTELİ VAR, AMA OKUL YOK"

Doğduğu Akuba Köyü'nde 30 üniversiteli gencin bulunduğunu belirten Erhan Basmacı da, Batman Havaalanı'nın köylerinin toprakları içinde olduğunu kaydetti. Okuma çağında 100'e yakın öğrencinin olduğuna dikkat çeken Basmacı, şunları söyledi:

"Yıllarca köyümüz Diyarbakır'a bağlıydı. Tarihsel açıdan Diyarbakır'dan koptuğumuz için hüzünlü olabiliriz ama hizmete yakın olduğumuz için mutlu, Batman'a bağlanmanın da heyecanını yaşıyoruz. Çünkü her şeyden önce köyümüze hizmet gelecek. Batman'a yakın köylerden biriyiz. Köy yapısının bozulmadan yerleşim birimlerimize çok daha iyi hizmet geleceğine inanıyoruz." - Batman

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ramazan Yıldız Diyarbakır Bismil Batman Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title