Haberler

Grafikli - Suudi Arabistan'daki Gözaltı Dalgası

Suudi Arabistan'da çok sayıda prens, bakan ve üst düzey devlet yetkilisini içeren gözaltı dalgası ülke tarihinde bir ilk olarak değerlendirilirken, dünya kamuoyunda da şok etkisi yarattı.

Aralarında prensler, bakan, bakan yardımcıları, eski bakanlar ve iş adamlarının olduğu onlarca kişi "yolsuzluk ve rüşvet iddiasıyla" gözaltına alınırken, konu ile ilgili Suudi makamlarından şu ana kadar resmi bir açıklama yapılmadı.

Yerel medyada yer alan iddialara göre ise gözaltıların sebepleri, "2009 yılında Cidde kentindeki kanalizasyon ihalesinde yapılan yolsuzluk ve geçen yıllarda çok sayıda kişinin ölümüyle sonuçlanan corona virüsü vakalarında kullanılan ilaçların ihalesinde yolsuzluk."

Gözaltı dalgası, cumartesi akşam saatlerinde Kral Selman tarafından yayımlanan kraliyet kararnameleri doğrultusunda Yolsuzlukla Mücadele Yüksek Komisyonu'nun, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın başkanlığında,"özel yetkilerle" kurulmasıyla başladı.

Aynı kararnamelerle Suudi Arabistan'daki en seçkin birlik olan Kraliyet Muhafızlarının bağlı olduğu Bakan Prens Mutab bin Abdullah, Ekonomi ve Planlama bakanı Adil Fakih ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Abdullah bin Sultan bin Muhammed de görevlerinden azledildi.

Komisyonun özel yetkilerle donatılarak kurulmasından dakikalar sonra ani bir kararla yolsuzluk iddiasıyla 11 prens, görevlerinden azledilen 4 bakan ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Abdullah bin Sultan bin Muhammed, milyarder iş adamı Prens Velid bin Talal'ın da aralarında olduğu 50'ye yakın kişi gözaltına alındı.

Görevinden azledilen deniz kuvvetleri komutanının havalimanında ülkeden çıkmaya hazırlanırken beraberindeki kişilerle gözaltına alındığı, ardından da özel uçakların yurt dışına çıkışına yasak getirildiği iddiaları da medyada yer aldı.

Gözaltı dalgası, "siyaset, medya ve iş dünyasına" kadar uzandı

Gözaltılar, Suudi Arabistan toplumunun yakından tanıdığı ekonomi ve siyasetin önde gelen isimleriyle, medya kurumlarının sahiplerine kadar uzandı.

Al Suud ailesinden olmamasına rağmen Kral Abdullah döneminde ülkedeki en yüksek birim olan Kraliyet Divanı Başkanlığını yapan Halid Tuveyciri, Kraliyet Merasimleri eski Başkanı Muhammed et-Tubeyşi, Yatırım Fonu eski Başkanı Amr Dabbağ, Eski Maliye Bakanı ve halihazırda Devlet Bakanı olan İbrahim bin Abdulaziz el-Assaf, Meteoroloji ve Çevre Koruma eski Genel Müdürü Turki bin Nasır, eski Savunma Bakanı Yardımcısı Prens Fahd bin Abdullah bin Muhammed ile kararnameyle görevine son verilen Ekonomi ve Planlama Bakanı mühendis Adil bin Muhammed Fakih, gözaltına alınan siyasi isimler olarak ön plana çıkıyor.

Medya alanında ise gözaltına alınanlar arasında prensler ve Ortadoğu'da Suudi Arabistanlılara ait önemli medya gruplarının patronları bulunuyor.

MBC Medya Grubu'nun sahibi iş adamı Velid el-İbrahim, ART Medya Grubu'nun sahibi iş adamı Salih Kamil, Rotana Grup'un yüzde 80 hisselerini elinde bulunduran Velid bin Talal gibi medya patronları cumartesi gecesi gözaltına alındı.

Ekonomi alanında ise Suudi Arabistan'ın en büyük, dünyanın ise sayılı emlak ve yapı firması olan ülkede birçok mega projeye imza atan Bin Ladin Grubu'nun Başkanı Bekr bin Ladin, Suudi Hava Yolları eski Genel Müdürü Halid el-Mulhim ile iş adamı Muhammed el-Amudi ve diğer bazı iş adamları gözaltına alındı.

Yolsuzluk yapanların "mal varlıkları dondurulacak"

Suudi Arabistan Kültür ve Enformasyon Bakanlığı, yayımlanan kararname gereği tutuklanan kişilerin mal varlıklarının dondurulacağını ve tüm hesaplarına el konulacağını duyurdu. Bakanlık "gözaltına alınma ve mal varlıklarına el koyma" konusunda ise kimseye ayrıcalık tanınmayacağına dikkati çekti.

Suçlamalar iki yolsuzluk dosyası üzerine

Henüz resmi bir açıklama yapılmamasına rağmen Suudi Arabistan basını ve yarı resmi gazeteler gözaltıların iki nedene dayandığını yazıyor.

Bunlardan biri, 2009 yılında Cidde kentindeki kanalizasyon ihalesindeki yolsuzluk diğeri ise geçen yıllarda çok sayıda kişinin ölümüne sebep olan corona virüsü ilaçlarıyla ilgili ihalelerdeki yolsuzluk.

Veliaht Prens'e hazırlık operasyonu mu?

Ülkede yayın yapan medya organlarında resmi yetkililerin dışında hiç kimsenin yorumuna yer verilmiyor.

Arap basını ise ülkedeki gözaltı dalgasını Kral Selman'ın oğlu veliaht prensin tahta çıkmadan önce güç konsolidasyonu olarak yorumladı.

Suud ailesine yakınlığıyla bilinen ve ABD'de yaşayan ünlü gazeteci Cemal Kaşıkçı sosyal medya hesabından Suudi Arabistan'da yaşananları "beyaz devrim" olarak niteledi. Kaşıkçı, paylaşımlarında gözaltı haberlerinin çok önemli olduğunu ve "oyunun kurallarını yeniden şekillendireceğini" ifade etti.

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Usame Bin Ladin Suudi Arabistan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Büyükçekmece Belediyesi hangi parti? Büyükçekmece Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Kızılcık Şerbeti Giray kim, gerçek adı ne? Kaan Taşaner kimdir, kaç yaşında? Yekta Faik Yılmaz kimdir? Memleket Partisi Artvin Kemalpaşa Belediye Başkan Adayı Yekta Faik Yılmaz Kaç yaşında, nereli? Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kimdir? Zafer Partisi Isparta- Merkez Belediye Başkan adayı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kaç yaşında, nereli? Kızılcık Şerbeti full HD bölüm izle! Kızılcık Şerbeti 57. bölüm tek parça izle! Kızılcık Şerbeti son bölüm neler oldu? Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title