Haberler

Görme Engellilere Işık Olacaklar

Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Taşkın Kılıç başkanlığında 10 kişilik akademisyen ekibin, başta görme engelliler olmak üzere toplumun tüm kesimleri için hazırladığı Sesli Kitap Projesi hayata geçirildi Proje Koordinatörü Kılıç: "Özellikle görme engelliler için kurulan kütüphanelere kitaplarımızı gönderdik.

İBRAHİM ÖZDEMİR - Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Taşkın Kılıç başkanlığında 10 kişilik akademisyen ekibin, başta görme engelliler olmak üzere toplumun tüm kesimleri için hazırladığı Sesli Kitap Projesi hayata geçirildi.

Kılıç ve Aksan'ın üç yıl önce başlattığı "Sesli Kitap Projesi" çerçevesinde 200 öğrenci arasında yapılan eleme sonucu belirlenen 20 öğrenciye, İletişim Fakültesi akademisyenleri tarafından tiyatro, diksiyon, etkili konuşma ve hitabet eğitimi verildi.

İletişim Fakültesi'nde öğrenim gören 20 öğrenci, eğitimin ardından anlaşma yapılan bir yayınevinin kişisel gelişim, roman ve çocuk kitabı türlerindeki kitaplarını seslendirmeye başladı.

Fon müziği eşliğinde, karakter canlandırmaları da yapılarak seslendirilen kitaplar, CD haline getirilerek piyasaya sürüldü. Kitapların, MP3 çalar ve telefonlarda dinlenebilmesi için hazırlıklar tamamlandı.

Sağlık Yüksekokulu Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı ve Proje Koordinatörü Taşkın Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görme engellilerin yanı sıra insanların otobüslerde, uzun yolculuklarda, zamanlarını daha verimli geçirebilmeleri için 3 yıl önce Sesli Kitap Projesi'ni planladıklarını belirtti.

Türkiye'de yapılan benzer çalışmaları incelediklerini dile getiren Kılıç, "Boğaziçi Üniversitesi ve Türk Telekom'un sesli kitap çalışmasının sadece engellilere yönelik yapıldığını tespit ettik. Biz ise kapsamı daha da genişleterek sadece engellilerin değil kitap okumaya zaman bulamayan kesimlere de projeyi yaymayı düşündük" dedi.

Projelerini Rektör Prof. Dr. İhsan Günaydın'a sunduklarını ifade eden Kılıç, şunları söyledi:

"İletişim Fakültesinin altyapısını kullanmamıza izin verdi. Dolayısıyla altyapı maliyetlerini sıfıra indirmiş olduk. Herhangi bir stüdyo, ses kayıt cihazı ve mikrofon için ücret ödemedik. Seslendirme konusunda ise çok şanslıyız. 13 bin öğrencimiz ve çok yetenekli hocalarımız var. Bunların içinden bir ekip seçtik. Dolayısıyla üniversitemizin altyapısını, hoca ve öğrencilerini kullanarak neredeyse maliyeti sıfıra indirdik. Sadece sondaj ve CD basım maliyetleri oldu. Onu da ekip olarak biz karşıladık."

-"Bir hayalle başlayan proje ürünlerini vermeye başladı"

Kılıç, üç yıl önce bir hayalle başlayan projenin ürünlerini vermeye başladığını vurgulayarak, "Şu anda 3 kitabın seslendirmeleri bitti ve CD'ler piyasaya çıktı, 2 kitap için çalışmalar sürüyor. Bu sesli kitaplar Türkiye'nin pek çok yerine, pek çok insana ulaştı. Özellikle görme engelliler için kurulan kütüphanelere kitaplarımızı gönderdik. Otobüs firmalarına kitaplarımızdan verdik. Bu sayede yolcular seyahat ettikleri sürede kitap dinleme zevkini tadacaklar" diye konuştu.

Kendi yazdığı "Gönül ile Aklın Buluşması Bilgelik", Ömer Cebeci'nin "Şemdinli'de İsimsiz Kahramanlar" ile Serhat Semercioğlu'nun "Batuhan'ın Sihirli Matematik Kutusu" adlı kitaplarının seslendirilerek CD'ye aktarıldığını kaydeden Kılıç, "Gümüşhane ile Trabzon arasında seyahat eden yolcular bu kitapları rahatlıkla otobüste dinleyebilecek. Kendi arabanızla yolculuk yaparken de sesli kitabı rahatlıkla dinleyebilirsiniz. Projemiz tamamen sosyal sorumluluk projesidir. Bunun maddi bir getirisini düşünmedik. İsteyen herkese sesli kitaplarımızı ücretsiz ulaştırıyoruz. Bunu, bilginin zekatı olarak düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. - Gümüşhane

Kaynak: AA / Güncel

Taşkın Kılıç Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title