Haberler

"Giselle" Baleseverlerle Buluşmaya Hazır

Konusunu Alman şair Heinrich Heine'nin "Almanya Üzerine" adlı kitabında anlattığı Wililer Efsanesi'nden alan "Giselle" balesinin son genel provası yapıldı Romantik balenin baş yapıtlarından sayılan eser, yarın Süreyya Operası'nda prömiyer yapacak.

Romantik balenin baş yapıtlarından "Giselle", yarın Kadıköy'deki Süreyya Operası'nda prömiyer yapacak.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nden (İDOB) yapılan açıklamaya göre, bu yıl yeniden repertuvara alınan Giselle balesinin son genel provası, Süreyya Operası'nda yapıldı.

Koreograf Ivanka Lukateli imzası taşıyan eser, yarın Süreyya Operası'nda seyirciyle buluşacak.

Konusu Alman şairi Heinrich Heine'nin "Almanya Üzerine" adlı kitabında anlattığı Wililer Efsanesi'nden alınan "Giselle", Fransız besteci Adolphe Adam'ın (1803-1856) müzikleri üzerine Jean Coralli-Jules Perrot-Marius Petipa koreografisiyle hayat buldu. Kırsal yaşam biçimi ile olağandışı dünyayı bir arada işleyen, aşkın yüceliği ve tutkunun vazgeçilmezliğini vurgulayan romantik balenin en önemli birkaç yapıtından biri olan eser, ilk kez 28 Haziran 1841'de Paris'te, Ballet du Theatre de l'Academie Royale de Musique'de oynadı.

İDOB'un bu yıl yeniden repertuvarında yer verdiği, orkestra ile bütünleştiğinde gerçek anlamda sihrini tamamlayan bir eser olan Giselle'nin sahnelenmesiyle Atatürk Kültür Merkezi'nden sonra ilk kez bir orkestra eşlikli "beyaz bale" seyirciyle buluşmuş olacak.

Ivanka Lukateli, "Giselle"yi orijinal konu ve koreografiye sadık kalmakla birlikte ufak bazı değişiklikler yaparak sahneleyecek. İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası'nı ise şef Elşad Bagirov yönetecek. Eserin dekor tasarımları Adnan Öngün, kostüm tasarımları Serdar Başbuğ imzası taşıyor.

Hedeflenen görsel bütünlüğün son halkası olan ışık tasarımını Metin Koçtürk'ün üstlendiği balede, İlke Kodal- Selim Borak, Deniz Zirek-Melih Mertel, Müge Celiloğlu-Erhan Güzel "Giselle" ve "Albrecht" rollerini dönüşümlü olarak dans edecek. Kraliçe Myrtha'yı Tülay Yalçınkaya, Melike Manav, Işık Kuka, Ebru M. Göktan, Hilarion'u Ömer Erenler, Mehmet Nuri Arkan ve Onur Tunay, Köy pas de deux'yü ise Müge Celiloğlu-Olcay Tunceli, Merve Topaldemir-Deniz Özaydın dönüşümlü olarak canlandıracak.

"Giselle" balesinin konusu özetle şöyle:

"Dans etmeyi çok seven Giselle, çocuksu, kırılgan, aşırı hassas bir köy kızıdır. Ancak kalbi hasta olan güzel Giselle, onunla kılık değiştirmiş olarak Loys kimliği ile flört eden ve aslında bir Kont olan Albrecht'e aşık olur. Aşk, hüsran, ölüm, vicdan azabı, kavuşamama ve yeniden birleşme düşü ekseninde geçen Giselle, tüm bu imkansız aşk, zengin erkek-fakir kız gibi dramatik konuları ve ikinci perdede gerçek dışı, fantastik olayları anlatırken gerek koreografide gerekse görsellikle seçilen estetik dil sayesinde, romantik balenin baş yapıtlarından biri haline gelmiştir."

Bale, Avrupa yakasına da taşınacak

"Giselle" balesi, 17 Aralık, 19 Aralık ve 21 Aralık'ta da Süreyya Operası'nda seyirciyle buluşacak.

Avrupa yakasında ise 8 Ocak'ta Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi Ana Tiyatro'da baleseverlerin karşısına çıkacak eser, 11 Ocak, 12 Mart, 14 Mart, 15 Mart, 20 Mart ve 22 Mart'ta tekrar Süreyya Operası'nda sahnelenecek. - İstanbul

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Heinrich Heine İstanbul Kadıköy Almanya Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title