Haberler

Geometrik Şekilleri "Koordinat Düzlemi" ile Öğrenecekler

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Tasarlanan geometrik şekillerden görüntü

Öğrencilerin şekiller üzerinde çalışması

Matematik öğretmeni Oktay Azaz ile röportaj

8. sınıf öğrencisi Mustafa Altın ile röportaj FERİDE PELİN İNAL - Matematik öğretmeni Oktay Azaz, görme engelli öğrencisi Mustafa Altın'dan aldığı destekle, görme engellilerin geometrik şekilleri somut olarak algılayabilmesini sağlayan düzlem tasarladı.

Sağlıklı öğrencilerin de geometrik şekilleri kolay öğrenmelerini sağlayan, sayıların kabartılarak işaretlerin de boncukla gösterildiği düzlem, özellikle görme engelli öğrencilerin şekil algısını geliştiriyor.

Matematik öğretmeni Oktay Azaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görme engelli öğrencilerin özellikle geometri konularından muaf tutulduğunu ama lisede ve ileriki hayatlarında mutlaka bu konuların karşılarına çıktığını söyledi. Görme engellilere bu konuyu nasıl anlatabileceğini düşünerek harekete geçtiğini belirten Azaz, koordinat düzlemini yaparak geometrik hesaplamaları somut hale getirdiklerini belirtti.

Öğrencisi Mustafa Altın'la fikir alışverişinde bulunduğunu aktaran Azaz, "Koordinat düzlemi üzerine sayıları kabartma şeklinde işaretleri de boncuklarla yaptık. Çocuklar özellikle sayıların işaretlerini karıştırıyorlardı. Negatif ve pozitif bölgeleri ayırt etme açısından güzel bir alet oldu." dedi.

"Öğrencilerimize çok faydası oluyor"

Görme engelli öğrencilerin koordinat sistemini hesaplamayı öğrendiğini ama kolay unuttuklarını aktaran Azaz, konuların zihinlerinde somut bir hale geldiğinde daha kalıcı olacağı düşüncesinden hareketle böyle bir alet tasarladığını ifade etti.

Azaz, şunları kaydetti:

"Öğrencilerimiz geometri konularında muaf tutuluyor ama bu konular lisede yine karşılarına çıkacak. Biz de bunu somut hale getirebilmek için kabartma şeklinde koordinat düzlemi yaptık. Bu aleti görme engelliler için tasarladık ama gören öğrencilerimiz için de faydalı olacaktır. Bu sene yaptığımız bu aleti TÜBİTAK bilim fuarında da sergiledik. 7. ve 8. sınıf öğrencilerimiz bu aleti kullanıyor ve çok da faydası oluyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda da bu aleti kullanacağız."

Görme engelli öğrenciler için tasarlanan aletin sağlıklı öğrencilerin de kullanabileceğini dile getiren Azaz, "Çünkü rakamları kabartma yaptığımız gibi normal de yaptık. Gören çocuklar boncukları çıkararak kullanabilir. Onlar için de faydalı olacaktır." diye konuştu.

"Bilgilerin somutlaşması gerekiyordu"

Öğretmenine yol gösteren 8. sınıf öğrencisi Mustafa Altın da yatılı olarak okuduğunu okulda öğretmeni Azaz'ın bilgileri kendilerine somut bir şekilde anlatabilmek için çaba içerisine girdiğini, kendisinin de bu konuda öğretmenine yardımcı olduğunu ifade etti.

Matematik öğretmeniyle koordinat düzlemini tasarladıklarını anlatan Altın, şunları kaydetti:

"Aynı zamanda kendisinin de daha rahat anlatabilmesi için sayıları normal olarak da yazdık. Aslında öğrenmek sıkıntı olmuyor. Önemli olan akılda kalmasıydı ve bilgilerin somutlaşması gerekiyordu. Hocamız anlatıyordu ama geçici oluyordu. Şimdi elimizi koyduğumuzda x ekseni y ekseni akılda kalıyor."

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Mustafa Altın Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Yunanistan'da deprem mi oldu? Depremin büyüklüğü ne? CUMA HUTBESİ 29 MART | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! KIZILCIK ŞERBETİ YENİ BÖLÜM FRAGMAN! Kızılcık Şerbeti 57. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Resmi Gazete bugün (29 Mart) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title