Haberler

Gençlere 'Siyasete Girin' Çağrısı

Kayseri'nin İlk Kadın Milletvekili Sevgi Esen, Kadının Siyasete Katılımı ve Siyasetteki Etkinliğinin Çok Düşük Seviyede Olduğunu Belirtti.

KAYSERİ’nin ilk kadın milletvekili Sevgi Esen, kadının siyasete katılımı ve siyasetteki etkinliğinin çok düşük seviyede olduğunu belirtti.

Sevgi Esen, “Türkiye’de kadın ve siyaseti yeniden yapılandırmak lazım. Yeniden heyecan vermek, yeniden hayata kazandırmak lazım. En önemlisi de siyasette kadın kimliği, siyasette erkek kimliği kadar olağan olmalı” dedi.

Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksekokulu Sağlıklı Yaşam Kulübü tarafından İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen ‘Kadın ve Siyaset’ konulu konferansın konuşmacısı TBMM 21'inci Dönem DYP Kayseri Milletvekili Sevgi Esen, Türkiye’de ve Dünya’da kadının siyasetteki yeriyle ilgili bilgiler verdi. Esen, siyasete girişiyle ilgili şunları söyledi:

“1970’li yıllarda idi. Eşim ile arabayla giderken yollardaki bir türlü kapanmayan çukurlardan şikayet ederdi. Eşim çok aydın görüşlü ve kadın-erkek konusunda ayrım yapmayan, insanlara saygılı bir kişiydi. Eşim, ‘Bana böyle şikayet etme, yolları beğenmiyorsan siyasete girersin’ dedi. Eşim ve babamın bana siyaset konusunda verdikleri destek ile ertesi gün bir partiye üye oldum. Sonra belediye ön seçimleri oldu. Ön seçimlere girdim, üst sıralarda yer aldım ve Kayseri’de ilk kadın politikacı olarak Belediye Meclisi'ne girdim. Encümen üyesi oldum. Daha sonra ise Belediye Başkan Yardımcılığı'na kadar yükseldim. Siyasetteki durumum bununla da bitmedi. TBMM’de 21. dönem Kayseri’den DYP milletvekili seçildim. Kayseri’nin ilk kadın milletvekili oldum. O dönem TBMM Anayasa Komisyonunda görev de yaptım. Kısacası bir kadın olarak, siyasette önemli yerlere geldim, tabi ki bütün bunlar belirli mücadelelerle gerçekleşti. Çünkü Türkiye’de kadın milletvekili olmanın yükü ağır.”

Esen, dünyada kadınların siyasetteki yerinin geçirdiği evrimin Türkiye tarafından çok iyi algılanmadığını söyledi. Esen, “Türkiye’deki siyasi çalkantıların bir ucu da bu. Bu bilinçlerin yeterince oturmadığını görüyorum. Kadın da siyasetin bir parçası, ama kadın milletvekilleri siyasette birçok zorlukla karşılaşmakta. Türkiye’mizde kadının siyasetteki yeri çok düşük yüzdelerde. Bu yüzden de kadın ve siyaseti yan yana koyduğumuzda kadın yok gibi. Kadınlar kendi meselelerinde etkili değiller ki, siyasette etkili olsunlar. Siyasi mekanizmada olan kadınlar, maalesef sadece isim olarak kalıyor. Türkiye’de kadın ve siyaseti yeniden yapılandırmak lazım. Yeniden heyecan vermek lazım. Evlatlarımızın önünü açmak lazım. En önemlisi de, siyasetçi kadının kimliği, siyasetçi erkeğin kimliği kadar olağan olmalı. Siyasette kadınlar erkeklerden geri düşmemek için olağanüstü çalışmak zorunda kalıyorlar. Ben de siyasette erkek arkadaşlarımdan geri kalmamak için çok çalıştım. O yüzden de 30 yıllık meslek hayatımla 4 yıllık siyaset hayatım eşit diyebilirim. Kadının siyasete girmesi konusunda yasalarımız oldukça yeterli, ama bunun dışında kalan her şey engel. Aile durumu, sosyal yapı, ekonomik yapı, hayata bakış” diye konuştu.

Esen, salondaki tamamı kız öğrencileri de siyasete girmeleri konusunda yüreklendirip, çeşitli önerilerde bulundu. Sevgi Esen, “Muhakkak ki aranızda ileride milletvekili olmak isteyenleriniz, daha da üst görevlere gelmek isteyenleriniz vardır. Fakat benim öncelikli önerim bu işe okulunuzdan başlayın. Okulda kendinizi ifade edin, toplumda başkalarına yararlı olun. Annelerden isteğim ise, erkek çocuklarını büyütürken ‘Oğlum paşa olacak, oğlum milletvekili olacak, oğlum başbakan olacak’ sözlerini kız çocukları için de söylesinler” diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Eğitim

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title