Haberler

Gaziantep'in İlkbahar Lezzeti "Çağla Aşı"

FERİDE PELİN İNAL - Gastronomi alanında UNESCO tarafından tescillenen Gaziantep mutfağında önemli bir yere sahip kazan yemeklerinden "çağla aşı" ilkbahar aylarında damakları lezzetlendiriyor.

UNESCO'nun gastronomi dalında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil ettiği Gaziantep'te mevsimsel olarak sofralara sunulan yemekler için kazanlar kaynatılıyor. Kente özgü "çağla aşı" da, ilkbaharda ağızları tatlandırıyor.

Nohut et, yoğurt ve safranla yapılan çağla aşı, bir aylık zamanda lezzetiyle büyük ilgi görüyor.

Aşçı Mehmet Ali Durak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çağla aşının bahar başlangıcında yapıldığını belirterek, sadece bir ay tüketilebildiğini söyledi.

Gazianteplilerin doğadaki sebze ve meyveleri çok iyi değerlendirdiği için gastronomide başarılı olduğuna dikkat çeken Durak, çağla aşının da en özel yemeklerden biri olduğunu dile getirdi.

Bütün meyve ve sebzeleri değerlendirmeye çalıştıklarını ifade eden Durak, şunları kaydetti:

"Çağla aşı bir ay tüketilebilen lezzetli yemeklerden. Yoğurtlu ve salçalı yapılır. Bu bir ay geçmeden senede bir kere evlerde tadılır. İçindeki çekirdek kısmı ayıkladıktan sonra haşlıyoruz. Sonra etle, nohutu kemik suyuyla beraber pişirdikten sonra çağlayı içine atıyoruz. Yoğurtu katıyoruz. Üzerine de sade yağla safran döküyoruz. Salçasını yapanlar da var. Onu da patlıcan doğrama gibi düşünmek lazım. Çağla, nohut, et üzerine nane yağ dökülür. Yemekler için şiirler yazıyorum."

Durak'ın Çağla aşı için yazdığı şiir:

Bizim yörede yaparlar loğlazım aşı

Bunlarla şenlenir arasa çarşı

İnadına yöresel fast fooda karşı

Unutma unutturma gelecek nesle taşı

Baharı müjdeler yoğurtlu çağla aşı

Gaziantep'in gastronomi lezzetlerini keşfetmek için kente gelen İtalyan şef Geovani Pollaina da yemeği çok başarılı bulduğunu, meyveli bir lezzeti tatmanın kendisini çok mutlu ettiğini kaydetti.

"Yöresel lezzetleri tatmak için geldim"

Çağla aşının özel bir yemek olduğuna dikkat çeken Pollaina, "Taze sebze, nohut, et, safran hepsini bir araya getirerek, tek lezzet tutturmak kolay değil. Ustada çok güzel yapmış. Ben de bu tip yöresel lezzetleri tatmak için geldim. Sadece kebap için gelmemek lazım. Gastronomik lezzetler aslında bu. Burasının sadece kebap ve baklavadan ibaret olduğunu zannediyorlar. Yemek çok başarılı, olması gerektiği gibi." dedi.

Türk ve İtalyan yemeklerini kıyaslayan Pollaina, kullanılan malzemelerin aynı olduğunu belirterek, ikisinin de Akdeniz kültüründen olduğu için benzer mutfaklar olduğunu ifade etti.

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Ali Durak Gaziantep Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli? Serhan Yıldırımhan kimdir? Zafer Partisi Hatay- Kırıkhan Belediye Başkan adayı Serhan Yıldırımhan kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title