Haberler

Yıldıray Oğur, 'Yeni Türkiye' Kavramını Anlattı

Güncelleme:

Başakşehir'de düzenlenen söyleşiye katılan gazeteci-yazar Yıldıray Oğur, "Yeni Türkiye"yi anlattı. Oğur, "Yeni Türkiye henüz gelmedi, yeni Türkiye'nin inşa olacağı zemin şu an inşa ediliyor" dedi.

Başakşehir söyleşilerinin Aralık ayı programının ilk konuğu gazeteci- yazar Yıldıray Oğur oldu. Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi'nde düzenlenen söyleşiye, Başakşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Haluk Dikbaş, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Basri Akdemir ve Başakşehirliler katıldı. Söyleşide yeni Türkiye kavramını anlatan Oğur, "Yeni Türkiye, cumhuriyetin kuruluşundan itibaren batıda ilk olarak Türkiye için kullanılan bir kavram. Cumhuriyetin ilanı, Kemalist rejimin batılılaşma hamleleri büyük bir kırılmaya yol açmıştır. Kemalist devrimlerin en radikali harf devrimidir. Yeni neslin Osmanlıca öğrenecek olması belki de geçmişle kopuşu tamir edecektir. Geçmişte bugün yaşanmakta olan tartışmalara benzer tartışmalar yaşanmış, fakat biz bu dönemi bilmiyoruz. Mesela, Namık Kemal'in zorunlu eğitimi tartıştığı makaleleri var, bunları bilmiyoruz, okuyamıyoruz. Türkiye'de bir entelektüel süreklilikte olmuyor" dedi.

Bugün yaşanılan "Yeni Türkiye" kavramının, "Kemalist Yeni Türkiye" kavramı ile alakası olmadığını söyleyen Yıldıray Oğur, "Tarihin önemli bir kırılma noktalarını yaşıyoruz, ülke olarak. Bir köşenin dönülmekte olduğu biliniyor, ama önce kavram bulunmuyor, altı doldurulmuyor. Büyük bir dönüşüm yaşanıyor, bu dönüşüme bir ad olarak ta 'Yeni Türkiye' yeniden ortaya çıkıyor. Aslına son 5 yıla bakıldığında Türkiye'de yeni bir şey oluyor. Bu sefer tarihi anlamda önemli bir kırılma yaşanıyor. Siyasetçilere siz yol yapın, köprü yapın büyük politikalara karışmayın, dönemi Özal, Demirel, son olarak ta AK Parti dönemiyle sona eriyor. Özal, Demirel'e yöneltilen suçlamaların büyük kısmı Recep Tayyip Erdoğan'a da yöneltilmiştir. 2007'den 2012 dönemine kadar Türkiye için çalkantı dönemidir. Bizde Mısır'a benzer bir devrim yaşanıyor. Bu sokak gösterileriyle, direnmeyle değil yasal çerçevede, toplum desteğiyle yaşanıyor. 2013'den sonra yeni çalkantı dönemini yaşıyoruz. Yeni Türkiye'ye geçiş henüz tamamlanmamıştır" şeklinde konuştu.

"HENÜZ TAM OLARAK 'YENİ TÜRKİYE' DEVRESİNDE DEĞİLİZ"

Yeni Türkiye'yi yeni yapan meselelerden bir tanesi de Ermeni meselesidir, diyen Oğur, "Ermeni meselesi bizim üzerini kapattığımız, görmezden geldiğimiz, konuşmadığımız bir meseleydi. AK Parti, İttihatçıların günahıyla yüzleşti. Cumhuriyetin unutulmuş sayfalarından biri olan Dersim olayı için özür dilendi. Tüm bu hesaplaşmaların artması, yeni bir şeyin başladığının işaretidir. Yeni Türkiye'nin tartışmalarını yaşıyoruz, ama henüz tam olarak yeni Türkiye devresinde değiliz. Hakkari'de tavuk kanadı kırılsa eski Türkiye taraftarları rahatsız oluyor, belki de haklılar çünkü bu çok büyük bir kırılma. Ezbere bildiğimiz şeyler değişiyor. Yeni Türkiye henüz gelmedi, yeni Türkiye'nin inşa olacağı zemin şu an inşa ediliyor. İçinde bulunduğumuz gecekonduyu yıktık, bir alan açılıyor. Bunun üzerine inşa edileceği en önemli kavram yeni bir anayasadır. Yeni Türkiye dediğimiz şeyin çizgilerini yeni anayasa belirleyecek. Şu an bu anayasanın içerisine neyin girip, neyin girmemesi gerektiğini konuşuyoruz. BU anlamda da pek çok engeli de aştık. Türkiye, bu büyük kırılma yaşanırken marjinal bir sonuç çıkmasını engellemek zorundadır" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Başakşehir Belediyesi Yıldıray Oğur Emin Saraç Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title