Haberler

ABD Başkanı Trump, G7 Zirvesi'nde Paris İklim Anlaşması'na Karşı Çıktı

Güncelleme:

G7 Liderleri Zirvesi'nde 6 ülke ve AB temsilcileri iklim anlaşmasında konsensüs sağladı. Ancak ABD Başkanı Trump anlaşmaya karşı çıktı ve kararını gelecek hafta vereceğini söyledi.

Sicilya Adası'ndaki Taormina kasabasında iki gündür süren, küresel zenginliğin yüzde 64'ünü elinde bulunduran 7 ülkenin oluşturduğu G7 Zirvesi, yayımlanan ortak bildiriyle sona erdi.

Terörle mücadele planı, göç sorunu ve birçok diğer konuda uzlaşmaya varan liderler, serbest ticaret ve korumacılığa karşı mücadele konusunda ise ortak bir zeminde buluşmada önemli oranda aşama kaydetti.

ANLAŞMA METNİNE SADECE ABD KARŞI ÇIKTI

ABD, Kanada, Fransa, Almanya, Japonya, İngiltere ve İtalya'nın devlet ve hükümet başkanlarının yanı sıra, Avrupa Birliği (AB) temsilcilerinin de imzaladığı 6 sayfalık sonuç bildirisinin 'iklim ve enerji' başlıklı bölümünde, 6 ülke ve AB temsilcileri ile ABD arasında bir konsensüs sağlanamadığı vurgulandı.

ABD'nin, 2015'te Paris'te imzalanan dünyanın ilk kapsamlı ilkim anlaşmasının ilkelerini yeniden gözden geçirme sürecinde olduğunun belirtildiği bildiride, 6 ülke lideri ve AB temsilcileri, bu anlaşmanın gereklerinin hızlıca uygulanmasına olan bağlılıklarını bir kez daha teyit etti.

TRUMP SON KARARINI GELECEK HAFTA VERECEK

Zirvenin bitiminde Twitter hesabından bir ileti paylaşan Donald Trump da, Paris İklim Anlaşması'na dair son kararını gelecek hafta vereceğini duyurdu.

MERKEL BASIN TOPLANTISINI İPTAL ETTİ

Zirve sonrasında planlanan basın toplantısını iptal eden Almanya Şansölyesi Angela Merkel, zirvede iklim değişikliğine dair yaşanan tartışmadan olan memnuniyetsizliğini Alman gazetecilere, 'Bunun üzerine yapılan tartışma, tatmin edici olmaktan son derece uzak ve zorlu idi. 6'nın 1'e karşı olduğu bir durum söz konusu. ABD'nin, Paris İklim Anlaşması'na bağlı kalıp kalmayacağına dair herhangi bir işaret yok' ifadeleriyle anlattı. Merkel bu anlaşmanın, hafife alınabilecek herhangi bir anlaşma olmadığını da ekledi.

MACRON'DAN TRUMP'A UYARI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, pragmatik ve dinleme kapasitesine sahip birisi olduğunu söylediği Trump'ın, bu nedenle de iklim anlaşmasında kalma konusunda çaba göstereceğinden umutlu olduğunu söyledi. Macron, ayrıca Trump'a, ABD'nin çekilmesi halinde, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda Çin'in liderliği eline geçireceği uyarısında bulunduğunu da anlattı. Bu, kısa süre önce bu makama oturmuş olan Macron'un da ilk G7 zirvesi.

"ZİRVENİN EN BÜYÜK BAŞARISI TERÖRLE MÜCADELE"

Ev sahibi İtalya'nın Başbakan Paolo Gentiloni de, terörle ve şiddet yanlısı aşırıcılıkla mücadele konusunda dün vardıkları uzlaşmanın, zirvenin en büyük başarısı olduğunu söyledi.

Liderlerin, bu konuda dün imza koyduğu ortak bildiride belirlenen yeni eylem planında, terörle mücadelenin artırılmasına karar verilmişti. Teröristlerin interneti suistimal etmesiyle mücadele edileceği belirtilen ortak deklarasyonda, internet şirketlerine de, terör yanlısı içerikleri belirleme ve kaldırma konusunda daha fazla çaba sarf etme çağrısı yapılmıştı.

RUSSIAGATE SKANDALI İLE BAŞI AĞRIYAN TRUMP, BASIN TOPLANTISINI İPTAL ETTİ

Ülkesindeki 'Russiagate' olarak anılan skandalla başı ağrıyan Donald Trump, zirve sonrası yapması beklenen basın toplantısını iptal etti. Bu skandala ilişkin sorularla karşılaşmamak için böyle bir karar aldığı öne sürülen Trump, Sicilya'daki Sigonella Hava Üssü'ndeki ABD askerleri ve aileleriyle bir araya gelmeyi tercih etti ve onlara hitap etti.

RUS YETKİLİLERLE GÖRÜŞMEK İÇİN İLETİŞİM KANALI İDDİASI

Son olarak, Rusya'nın seçimlere müdahale ettiği iddialarını araştıran FBI (Federal Soruşturma Bürosu), Trump'ın damadı ve baş danışmanlarından Jared Kushner'ı soruşturmaya başlamıştı. Trump'ın 9 günlük ilk yurtdışı gezisine de eşlik eden Kushner'in, kayınpederinin başkan seçilmesinin ardından ekibinin Rus yetkililerle gizlice haberleşmesi için geri planda bir iletişim kanalı oluşturmak istediği iddia ediliyor.

TOPLANTIYA GEÇ GELEN, TERCÜMEYİ DİNLEMEYEN TRUMP'A TEPKİ

Trump'ın, uzlaşmaz tavrının yanı sıra zirvedeki bazı jestleri de tepki çekti. Zirve kapsamında, Avrupa'ya yönelik düzensiz göçün önemli çıkış noktalarından olan bazı Afrika ülkelerinin de katılımıyla, Afrika'da Kalkınma ve Yenilik konulu oturum da yapıldı. G7 ve Etiyopya, Nijer, Tunus, Kenya ve Nijerya liderleri ile Birleşmiş Milletler (BM), Afrika Birliği, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Uluslararası Para Fonu (IMF), Afrika Kalkınma Bankası ve Dünya Bankası temsilcilerinin katıldığı oturuma, yine Trump damgasını vurdu. Dün zirvenin açılışına olduğu gibi bugün de bu toplantıya oldukça geç gelen Trump, İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni'nin, katılımcılara İtalyanca hitap edeceğini ve çeviri için kulaklıklarını takmaları uyarısına rağmen çeviriyi dinlemedi. La Repubblica gazetesi bunu, 'Trump, Gentiloni'ye kabalık etti, konuşmasının tercümesini dinlemedi' yorumunu yaptı. Ancak bir Beyaz Saray yetkilisi, Trump'ın her zaman olduğu gibi sağ kulağına taktığı küçük bir kulaklıkla tercümeyi dinlediğini açıkladı.

ZİRVE BOYUNCA HER YERE GEÇ KALDI

İtalyan basında, zirve boyunca hatırı sayılır şekilde her yere geç kalan Trump'ın, bu tür zirvelerin resmiyetine aykırı davrandığı ifadeleri de yer aldı. Today.it sitesi Trump'ın, Afrika'ya dair toplantının aile fotoğrafı çekimine de geç geldiği gibi, 'göğüslerini kabartarak?, arkasında bulunan Merkel'in önünü tamamen kapatmaya çalıştığına da dikkat çekti.

RUSYA'YA YAPTIRIMLARDA MUTABAKAT, ASTANA GÖRÜŞMELERİNDEN UMUT İFADESİ

Öte yandan, G7'nin sonuç bildirisinin 'dış politika konuları' başlığı altında Suriye meselesine geniş bir paragraf ayıran G7 liderleri, Rusya, Türkiye ve İran'ın garantörlüğünde yapılan Astana görüşmelerinin Suriye'deki gerilimin düşmesine katkı sağlamasından umutlu olduklarını ifade etti. Liderler, 6 yıldır süren bu krizin çözümünde, pozitif anlamda etkisini kullanmaya hazırsa Rusya ile işbirliğine hazır olduklarını da belirtti.

Deklarasyonda, 2014'te Ukrayna'ya bağlı Kırım'ı işgal etmesinden dolayı yaptırımlar uygulanan Rusya'ya, yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde yeni yaptırımlar konusunda da mutabık kalındı. 1998 yılında Rusya'nın da dahil edilmesiyle G8 adını alan birlik, Ukrayna krizinin ardından bu ülkenin üyeliğinin askıya alınmasıyla G7'ye dönüşmüştü.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Avrupa Birliği Donald Trump İtalya Roma Politika Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title