Haberler

Fatih'in Camisi 552 Yıl Sonra Ezansız Kaldı

Fatih'in Camisi 552 yıl sonra ezansız kaldı

1.5 yıldır tadilatta olan Fatih Camii, şimdi de elektriksiz kaldı

ÇANAKKALE - Çanakkale'nin en eski camilerinden biri olma özelliği bulunan Fatih Camii'nin elektrikleri kesildi.

Fatih Sultan Mehmet tarafından 1462 yılında yaptırılan Fatih Camii, yaklaşık 1.5 yıldır tadilat sorunuyla boğuşurken, şimdi de cami cemaati kesilen elektrikler nedeniyle ezansız kaldı.

Çimenlik Kalesinin yapılmasıyla birlikte Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan bu camii 1862 yılında Sultan Abdulaziz zamanında tamamen yenilendi. Ayrıca 1904 yılında Sultan II. Abdülhamid döneminde tekrar onarım geçirdi. Caminin batısında hazire olarak adlandırılan küçük bir mezarlık yer alıyor. Burada Sadrazam Hafız İsmail Paşa ile Sadrazam Ali Paşa'nın mezarları kallavi kavukları ile yer alıyor.

2016 yılının Mart ayında tadilatına başlanılan Fatih Camii'nin 275 gün içerisinde onarımı tamamlanması gerekirken, 1,5 yıldır bitirilemedi. Bu nedenle yakında bulunan bir apartmanın zemin katında namaz kılan camii cemaatinin şimdilerde de en büyük sorunu elektrik oldu.

Tadilat yapan yüklenici firmanın biriken elektrik borcu nedeniyle caminin elektriğini kesen yetkililer, cami cemaatinin itirazlarına bile aldırmadı. Hatta 2 gün boyunca cami imamı ezanı çıplak sesle okumak zorunda kaldı.

50 metrelik uzatmayla elektrik çektiler

Yaşanan bu durumu gören bir hayırsever, kendi işletmesinden camii içerisine 50 metrelik uzatma kablosuyla elektrik çekti. Şimdilik taşıma sistem sayesinde ezan okunuyor. Cami cemaati ve mahalle sakinleri özellik Ramazan ayında böyle bir şeyin yaşanmasının doğru olmadığını ifade ettiler.

"Bayram namazını burada kılmak isterdik"

Uzun yıllar Fatih Camii'nin cemaati olan Avukat Işık İşgüden biran önce cami tadilatı ve elektrik sorunlarının halledilmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Buranın cemaati dağıldı diğer camilere ama daimi burada olanlarda var. Dolayısıyla biz binanın alt taraftaki salonunu kiraladık. Mescit yaptık orasını. Bize karşılıksız olarak, Allah rızası için verdiler yeri. Elektriği, kablo çekmişler, komşu evden özel olarak alıyoruz. 50 metrelik bir kablo çekilmiş. Ramazan müddetince hiç olmazsa bayramda dahil bu elektriğin sağlanmasını istiyoruz. Konuyu ben CHP Çanakkale Milletvekili Avukat Muharrem Erkek'e ilettim. O da Numan Kurtulmuş'la konuşmuş Vakıflar Genel Müdürü. Çözülecek deniyor. Ama ne zaman onu da bilemiyoruz. Biz bayram namazını burada kılmak isterdik. Çünkü Çanakkale'nin en eski camii bu" dedi.

Fatih Camii'nin tadilatının bir seneyi geçtiğini belirten Ali Nur Sazanoğlu, "Bu gayet ilgisizlik. Hiç ilgi gösterilmiyor. Bir seneyi geçti. Ayıptan öte ayıp. Ezan demek, Müslümanları namaza çağırmak demek. Eğer elektrik yoksa, burada ezan okunmuyor. Burası Müslüman köyü, Müslüman şehri, burada bir minarede ezan okunmuyorsa elektrik nedeniyle bu çok ayıp Müslümanlığa da yakışmaz. Benim bildiği kadarıyla caminin tarihçesi, kaleler ile beraber Fatih Sultan Mehmet tarafından yapılmış" diye konuştu.

"Ramazan ayında sözün bittiği yer"

Ramazan ayında cami elektriğinin kesilmesinin yanlış olduğunu belirten Fevzipaşa Mahalle Muhtarı Hacı Ramazan Işıldak ise; "Tadilatı yapılan cami, 2016 yılında yapımı başlandı. Yaklaşık 275 gün süre verilmişti. Tadilatı bitecek ve teslim edilecekti. Yaklaşık 1 buçuk yıl oldu. 1 buçuk yıldır Fatih Sultan Mehmet Han Hazretlerinin Çanakkale'de yerleşim yaptığı zaman ilk kurduğu caminin hala daha yapımıyla ilgili akıbeti belli değil. Şu anda Ramazan ayında vatandaşlarımız teravihle ilgili ya da vakit namazlarını kılmakla ilgili sıkıntı yaşıyorlar. Apartmanlarının alt katlarında zeminlerde namaz borçlarını yerine getiriyorlar. Ramazan ayında caminin elektriğinin kesilmesi sözün bittiği yer, nokta demek lazım oraya" ifadelerine yer verdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Fatih Sultan Mehmet Çanakkale Genel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title