Haberler

Evsizler" Temalı Kısa Film Yarışması

Genç Öncüler Derneği Gençlik Hareketi "Evsizler" temasıyla ilkini gerçekleştirdiği "Genç Öncüler Kısa Film Yarışması"nın basın toplantısı gerçekleşti.

Genç Öncüler Derneği Gençlik Hareketi "Evsizler" temasıyla ilkini gerçekleştirdiği "Genç Öncüler Kısa Film Yarışması"nın basın toplantısı gerçekleşti.

Sultanahmet Rast Otel'deki basın toplantısında konuşan Genç Öncüler Derneği Gençlik Hareketi Başkanı Orhan Özer, yarışmayı hem sosyal farkındalık oluşturmak hem de genç sinemacılara destek vermek amacıyla düzenlediklerini kaydetti.

Özer, toplumda unutulan değerlere yeniden dikkati çekmek istediklerini ifade ederek, "Yakın tarihimizde mesela Osmanlı döneminde sadaka taşları vardı ve insanlar öyle bir güven içerisindeydi ki, ihtiyaç sahiplerine her türlü ihtiyacı alabilecekleri bir yere her türlü maddi yardımda bulunabiliyorlardı ama bugün ne yazık ki ihtiyaç sahibi bir insana elini açan insanlara bile bir tebessümü fazla gören bir toplum haline geldik" görüşünü savundu.

Bireyselleşmenin ve sekülerleşmenin arttığı bir toplumdan, yardımlaşmayı yeniden önceleyen bir topluma ulaşmak gayretinde olduklarını dile getiren Özer, misyonlarına uygun bir çalışma olarak kısa film yarışmasını da çalışmaları arasına eklediklerini aktardı.

Özer, Genç Öncüler Derneği Gençlik Hareketi'nin zamanın ruhunu okuma gayreti taşıdığını vurgulayarak, şunları anlattı:

"Bu hedefimiz yönünde şiir geceleri, değerler eğitimi ve sosyal medya ile çok farklı konuları gündeme taşıyoruz. 'Evsizler nerede yaşar?' sorusuna cevaben de evsizler konusunu gündemimize taşıma gayreti içindeyiz. Daha önce de Genç Öncüler dergimizde bir sayıda evsizler konusunu işlemiştik."

Yarışma ile "ahlak değerleri olan bir medya ve insan zihniyeti" inşa etmek istediklerini söyleyen Özer, kendilerine destek olan Sinefesto'ya teşekkür edip, gelecek yıllarda kısa film yarışmasını sürdüreceklerini kaydetti.

Aktaş: "Gençler seyrederek okuyor"

Yarışma jürisinde yer alan yazar Cihan Aktaş da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk toplumumun genel olarak evsizlere ve mağdurlara duyarlı bir toplum olduğuna işaret ederek, "Fakat hatırlamaya ve hatırlatmaya ihtiyacımız var. Kültür ve sanat da zaten bunun için önemli, sinema ise çok etkili bir alan" diye konuştu.

Aktaş, Genç Öncüler'in faal bir dernek olduğuna değinerek, düzenledikleri yarışmayla sinemanın "hatırlama ve hatırlatmalardaki" önemini fark etmiş olmalarının önemine dikkati çekti. Gençlerin kısa filmleri ilgiyle takip ettiğine işaret eden Aktaş, şunları dile getirdi:

"Gençler artık çok fazla okumuyor. Seyrederek okuyor ya da okuyarak seyrediyorlar, ekranlarla kuşatılmış durumdayız. Bu açıdan özellikle şu kış günlerinde, ülkemizde de büyük bir mülteci Suriyeli nüfusumuz varken evsizler konusunda bir kısa film projesi yapmak ve farkındalık oluşturmaya çalışmak çok anlamlı."

Aktaş, "evsizler" konusunu sanat ve edebiyatta işlemek gerektiğini vurgulayarak, "Muşambalara ve mukavvalara sarılarak ısınmaya çalışan insanları düşünmek zorundayız. Doğrudan bu işin işine girmeli, evsizler konusuyla yüzleşmeliyiz. Ülkemizde Avrupa veya Amerika'daki gibi milyonlarca evsiz yok ama bu konuda çalışmalar yapmalıyız."

Yarışmaya katılacak eserlerin, evsizlerin korkularını, sıkıntılarını, gördükleri muameleleri ve onlar için neler yapılabileceğini görmek açısından önemli olacağı yorumunu yapan Aktaş, "Gençleri çok sorumsuz ve ilgisiz buluyoruz fakat ben davet edildiğim programlarda birçok duyarlı ve sorumluluk sahibi gençler görüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Kabil: "Kısa film gençlerin ortak dili"

Sinema eleştirmeni ve jüri üyesi İhsan Kabil de kısa film çalışmalarının son yıllarda arttığının altını çizerek, "Sinemayla ilgili çekim teknikleri gelişti, kameralar gelişti, dijitalize oldu bütün süreçler. Bu anlamda birçok insan için ulaşılabilir oldu film çekme eylemi" dedi.

Kabil, görsel kültürün yazılı kültürle rekabet ettiğine dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:

"Görsel kültürün yazılı kültürün biraz önüne geçmesi ve yaygınlaşması hasebiyle gençler biraz daha meyyal kısa film konusuna. Kısa film yarışmaları, gösterimleri, haftaları da git gide yaygınlaşıyor. Belediyeler, kurumlar, kuruluşlar, vakıflar ve dernekler çok değişim temalarda yarışmalar ve gösterimler düzenliyor. Kısa filmler, gençlerin kurduğu ortak bir dile dönüşüyor. Bu yüzden kısa filmleri gençlerin çok aktif oldukları, verimli, yapıcı bir gelişme olarak yorumluyorum."

Genç Öncüler Kısa Film Yarışması

Başvuruları başlayan kısa film yarışmasının jürisinde, yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun, sinema eleştirmeni İhsan Kabil, senarist, yazar Tarık Tufan, yazar Cihan Aktaş ve sinema yazarı, yönetmen Abdulhamit Güler yer alıyor.

Birinciye 7 bin, ikinciye 4 bin, üçüncüye 2 bin lira ödül verilecek yarışma sonunda ayrıca biner liralık "Jüri Özel Ödülü" ve "Genç Öncüler Özel Ödülü" sahiplerini bulacak.

Detayları "genconcular.com" internet adresinden takip edilebilecek kısa film yarışması başvuruları, 1 Nisan'da sona erecek.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

İhsan Kabil Cihan Aktaş Orhan Özer Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title