Haberler

Evliya Çelebi Enstitüsü Kuruluyor

Güncelleme:

Evliya Çelebi'nin Nil Haritası'nı gün yüzene çıkaran ve Seyahatname ile arasındaki ilişkiyi ilk kez detaylı ortaya koyan Doç. Dr. Nuran Tezcan, "Evliya Çelebi de adına enstitüsü kurulmasını hak ediyor." dedi.

Robert Dankoff ile birlikte Vatikan arşivlerine girerek, Evliya Çelebi'nin Nil Haritası'nı gün yüzene çıkaran ve Seyahatname ile arasındaki ilişkiyi ilk kez detaylı ortaya koyan Doç. Dr. Nuran Tezcan, "Dünyadaki bazı yazarlar gibi Evliya Çelebi de adına enstitüsü kurulmasını hak ediyor. Bilkent Üniversitesi olarak bunun için kolları sıvadık" dedi.

Chicago Üniversitesi'nde görevli Prof. Dr. Robert Dankoff ile birlikte 3 yıllık ortak bir çalışma sonucu, 'Evliya Çelebi'nin Nil Haritası' adlı kitabı hazırlayan Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuran Tezcan, Türkiye'nin Vatikan Büyükelçiliği'nde konferans verdi. Konferansa, Büyükelçi Prof. Dr. Kenan Gürsoy, Brezilya, Almanya, Kore ve Makedonya büyükelçileri ile akademi çevresinden birçok isim katıldı. Doç. Dr. Nuran Tezcan, 200 yıla yakın süreden bu yana Vatikan Kütüphanesi arşivlerinde korunan ve Seyahatname'den sonra Evliya Çelebi'ye ait en önemli belge olarak kabul edilen Nil Haritası'nın, Ettore Rossi tarafından 1949 yılında yayınlanan 4 sayfalık bir makaleyle ilk kez tanıtıldığını belirtti. Ancak Rossi'nin, harita ile Seyahatname arasında çok kısa bir karşılaştırma yaptığını belirten Doç. Dr. Tezcan, şöyle dedi:

"Seyahatname' çok önyargıyla yaklaşılan bir metin. 'Çelebi'nin anlattıklarının çoğu kurmaca' denildi ama zamanla birçok şey doğru çıktı. Kimse Evliya Çelebi'nin Nil Haritası'na da inanmamıştı. Rossi, haritadan çok kısaca söz ediyordu ve Çelebi'nin ölümünden sonra yapıldığını söylüyordu. Dankoff'la yaptığımız araştırmalar sonucunda bu haritanın, Evliya Çelebi'nin ölümünden önce ve onun hayatından çizgilerini de ortaya koyarak, kendi gözetiminde, büyük ihtimalle katibine hazırlattığını belirledik."

HARİTA NEDEN EVLİYA ÇELEBİ'YE AİT?

Yaklaşık 25 yıldır Seyahatname üzerine araştırmalar yapan Tezcan, soruları yanıtladı. Evliya Çelebi'nin, söz konusu eserin 10. cildinde, yaklaşık 200 büyük boy varakta (yazma sayfası) Nil yolculuğundan bahsettiğini söyleyen Tezcan, şöyle dedi:

"Bu Haritanın üzerindeki metin ise yaklaşık 40-50 sayfa arasıdır. Onun için bu 200 sayfayla 50 sayfanın çok iyi izini sürmem gerekiyordu. Bu çalışmaya konsantre olmak için üniversiteden 6 ay izin aldım. Evliya Çelebi'nin çok kendine özgü bir stili vardır. Bunu ancak Seyahatname üzerine yıllarca çalışanlar tanır. Kendi döneminin nesir dilinden çok farklı bir dildir. Bunu çok iyi tanımam, kitapla harita arasındaki ilginin sadece bilgi paralelliği değil aynı zamanda stil paralelliği olduğunu ortaya koyma olanağı verdi. Haritadaki cümlelerin stili ve bazı klişe hikayeler, Seyahatname'dekilerle çok büyük benzerlik gösteriyor."

Bu konudaki delillerin çok olduğunu belirten Tezcan, "Çelebi'nin seyahat hattını aynen harita üzerinde de buluyoruz. Öbür taraftan haritanın kuzeydoğusunda haritaya serpiştirilmiş Malatya, Kayseri, Kütahya, Antakya, Kıbrıs, Adıyaman gibi şehir hatları var. Bunlar o coğrafyada değil. Anadolu coğrafyasında. Demek ki bu haritayı yapan onun oralardan geçtiğini biliyordu. Evliya, kendi seyahat dünyasını bu haritaya yansıtmıştı" dedi.

Doç. Dr. Tezcan, bir başka delil olarak da Evliya Çelebi'nin yine 10'uncu ciltte seyahatini, ilk dünya haritası olan Mappa Mundi gibi bir haritada göstermek istediğini dile getirmesini gösterdi.

"GOETHE GİBİ ÇELEBİ DE ENSTİTÜYÜ HAKEDİYOR"

Seyahatname çalışmalarının henüz çok başında olunduğunu belirten Nuran Tezcan, Evliya Çelebi'ye hak ettiği değerin verilmediğini öne sürerek, "Bu harita ilk kez 1949 yılında tanıtıldı ama düşünün ki bunu ancak 50 yıl sonra ele almaya başladık. Şu an Topkapı Sarayı'nda bulunan Seyahatname'nin 8 cildi orijinal, 2'si ise kopyadır. Bu 10 cildin sistematik bir şekilde çalışması yapılmalı. Bu bir proje çalışmasıdır ve Evliya Çelebi Seyahatname araştırmaları için bir enstitü kurulması gerekir. Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümü olarak bunun planlanmasını yaptık ve yakın zamanda hayata geçirmeye çalışıyoruz. Alman edebiyatında Goethe için bir enstitü vardır. Evliya da böyle bir enstitüyü hak etmiş yazarlarımızdandır" diye konuştu.

"EVLİYA ÇELEBİ'Yİ DÜNYAYA TANITAMIYORUZ"

Seyahatname'nin ilk kez 1814 yılında Avusturyalı oryantalist Joseph Von Hammer-Purgstall tarafından dünyaya tanıtıldığını hatırlatan Doç. Dr. Nuran Tezcan, "O zamandan bu yana yaklaşık 200 yıl geçti ancak biz Seyahatnamenin tam metnini ancak 10 yıl önce yayınlayabildik. Biz daha Türkçe'de bunu yeni yaptık. Çelebi'yi dünyaya tanıtmak için eserin dünya dillerine çevrilmesi lazım. Gerçi Balkanlar bölümü bazı Avrupa dillerine çevrildi, Purgstall ilk 4 cildinin geniş özetini, Dankoff da geniş seçkiyi İngilizce'ye çevirdi ama bir tüm çeviri yoktur" diye göz önünde olan bir problemi vurguladı.

EVLİYA ÇELEBİ'NİN VE ESERLERİNİN ÖNEMİ

Doç.Dr. Nuran Tezcan, Evliya Çelebi'nin ve onun Seyahatname'sinin önemini şöyle anlattı:

"Birincisi 40 yıl gezmiş, ikincisi çok geniş bir coğrafyayı gezmiş. Kendisini seyahat tutkunu olarak tanıtır. Seyahat etmek isteyen, 40 yıl gezip bunları yazmayabilirdi. Ona heyecan veren, 40 yıldan sonra oturup notlarını kitaba dönüştürmüş olması. 10 cilt de birbirine bir kurguyla bağlanarak, bir bütünlük içerecek şekilde yazılmış. Bu gelişigüzel bir kaygı değil gerçekten düşünülüp yapılmak istenen bir kaygı. 60'lı yaşlarının sonunda Evliya bunu başarmıştır. Böylesine kapsamlı olarak 17'nci Yüzyıl'dan kalmış tek eser. O bakımdan çok önemli. Nil'in kaynağının henüz keşfedilmediği, 17'nci yüzyılda yapılmış olmasıdır. 19'uncu yüzyıldaki keşfine kadar Nil'in kaynağı efsanevi bilgilere dayanıyordu. Cebel-i Kamer denilen Ay Dağı'ndan doğduğuna inanılıyordu. Bu harita, o efsaneye göre çizilmiştir ancak Akdeniz'e kadar olan hattı oldukça gerçeğe yakındır. 9'uncu yüzyıldan beri Nil haritaları yapılmıştır ama bunlar tahmini hatta karikatürize edilmiş haritalardır. Bu, bu haritalarla karşılaştırıldığında doğruya ve mükemmele en yakın olanıdır. Nil, 6 bin 660 kilometre, harita 6 metre. Yani oldukça gerçekçi boyutlarla çizilmiş."

HARİTANIN VATİKAN'DA OLUŞUNUN HİKAYESİ

Evliya Çelebi'nin hayatının son 10 yılını Mısır'da geçirdiğini, burada öldüğü ve mezarının da burada olduğunun sanıldığını da ekleyen Tezcan, Nil Haritası'nın Vatikan yolculuğunu ise şu sözlerle aktardı:

"Seyahatname, 1745-46 yılında Hacı Beşir Ağa'ya hediye edilmek üzere İstanbul'a gönderildi. Aynı yıllarda haritanın İtalya'ya gitmiş olduğunu tahmin ediyoruz. Etera Rossi'nin verdiği bilgiye göre, harita Asemani adlı bir kişideydi. Onun ölümünden sonra 1748 yılında Vatikan Kütüphanesi'ne geçtiğini anlıyoruz."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bilkent Üniversitesi Evliya Çelebi Vatikan Kültür Sanat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title