Haberler

Etiyopya'da Misyonerlik Faaliyetleri

Etiyopya’da yoğun bir şekilde gerçekleştirilen misyonerlik faaliyetlerinin sömürgecilerin işlerini kolaylaştırmak amacıyla yapıldığını belirten Deniz Feneri Derneği Ankara Koordinatörü Hamit Kurt, bu faaliyetlerin hızını arttırarak devam ettiğine dikkat çekti.

Etiyopya'da yoğun bir şekilde gerçekleştirilen misyonerlik faaliyetlerinin sömürgecilerin işlerini kolaylaştırmak amacıyla yapıldığını belirten Deniz Feneri Derneği Ankara Koordinatörü Hamit Kurt, bu faaliyetlerin hızını arttırarak devam ettiğine dikkat çekti.

Derneğinin yardım faaliyetleri nedeniyle sıklıkla Etiyopya'ya gelen ve burada araştırma ve incelemelerde de bulunan Deniz Feneri Derneği Ankara Koordinatörü Hamit Kunt, ülkedeki misyonerlik faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Eski adıyla Habeşistan olan Etiyopya'daki birçok kabilenin, miladi 300 yıllarında kralla birlikte Hristiyan olduğunu belirten Kunt, ülkenin 1975'e kadar Hristiyan krallar tarafından idare edildiğini ifade etti. Bu nedenle çok kadim bir devlet geleneğinin olduğunu anlatan Kunt, "Hristiyanlığı da Ortodoks kadim bir Hristiyanlık bu ülkenin. Çünkü gerçekten o krallar, krallık bu ülkeye bir devlet geleneği oluşturmuş. Ama yüzyıllardır günümüze kadar, 1990 yıllarında demokrasiye geçilinceye kadar Müslümanlığın bu ülkedeki haline baktığınız zaman durum böyle gözükmüyor. Zamanın kralı Necaşi Eshame'den sonra bütün krallar Müslümanlara zulmetmiş bu ülkede. 1975'teki komünist bir idare var onlar da zulmetmişler. Yani Müslümanların kaderi bu ülkede hep mazlum olmak olmuş" dedi.

"Müslümanları hedeflerine koymuşlar"

Afrika coğrafyasının neredeyse genelinde olduğu gibi, Etiyopya'nın da misyonerlik faaliyetlerinden nasibini aldığına dikkat çeken Kunt, "Kadim Hristiyanları başka bir dine çevirmek mümkün değil zaten. Bu coğrafyanın yüzde 50'den fazlası Müslüman, yüzde 30 civarında da kendi Animist inancına sahip olan kabileler yaşıyor bu coğrafyada. Misyonerler Animist dine inanan kabilelerle beraber Müslümanları da hedeflerine koymuşlar ve hızlıca Hristiyanlaştırmış ve çok hızlıca, hatta hızlarını arttırarak devam ediyorlar. Çünkü bundan 50 yıl önce Müslümanların alimleri, bilginleri, mescitleri ve köylerde camileri vardı. Ama bu 50 yıl içerisinde Müslümanların alimleri ölmüşler, yeni alim yetişmemiş. Mescitler yıkılmış ve yerine yenisi yapılmamış. Gelen Hristiyanlar kiliseler yapmışlar. Müslümanları da Protestan Hristiyan olmaya ikna etmişler. Çünkü bilgi kaybolmuş. İslami bilgi kaybolunca Müslümanların da başka dine geçmesi hiç de zor olmamış. İşte bizim özellikle köy mescidi projemiz vefa mescitleri adını verdiğimiz köy mescitleri projemiz bu Protestanların önüne geçmek. Eğer biz bu köylerde mescit yaparsak Müslümanlar zaten İslam'ı görmüşler, bir kısmının baba ve dede dinleri. Bu nedenle Müslümanlaşmaları çok kolay" diye konuştu.

"Faaliyetler sömürgeciler için yapılıyor"

Etiyopya'da misyonerlik çalışmalarının gönülden yapılan dini bir faaliyet olmadığına dikkat çeken Kunt, sözlerini şöyle sürdürdü:

"200-300 yıl önce gelen sömürgeci güçler zorlanmasın, sömürüldüğünü anlayan insanlar ayağa kalkmasın diye dinlerini sömürgeci güçlerin dinleriyle aynılaştırıyorlar. Bunu daha kolay sömürmek için yapıyorlar. Hristiyanlaşmalarının nedeni sadece bu, başka bir şey değil. Eğer biz Müslümanlar İslam'ı götürmezsek, kötüler bu coğrafyalara gidecek. Biz İslam'ın bu coğrafyalara gitmesinin önünü açmalıyız, iyilik ve yardım götürmeliyiz ki bu kardeşlerimiz hem Hristiyanlaşmak hem de sömürülmekten kurtulsunlar. Güzel ülkemi ve milletimi, yüzlerce yıldır mazlum olmaya mahkum edilmiş bu millete yardıma davet ediyorum." - ADDİS ABABA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Hamit Kurt Etiyopya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title