Haberler

Eskişehir'de Lozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü Sergisi

Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi Sanat Galerisi'ndeki 'Lozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü Sergisi'nin açılışına Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, İsmet İnönü Vakfı Başkanı İsmet İnönü'nün kızı Özden Toker ile çok sayıda davetli katıldı.

Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi Sanat Galerisi'ndeki ' Lozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü Sergisi'nin açılışına Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, İsmet İnönü Vakfı Başkanı İsmet İnönü'nün kızı Özden Toker ile çok sayıda davetli katıldı. 19 Nisan'a kadar açık olacak sergide Cumhuriyet'in ilanından, erken Cumhuriyet yıllarına, iç ve dış politikadan çeşitli toplumsal, ekonomik ve kültürel dönüşümlere kadar pek çok bilgi İsmet İnönü ekseninde ziyaretçilerle paylaşılıyor. SERGİ DOKUNARAK GEZİLİYOR İnönü Vakfı'nın arşivlerinde bulunan belgi ve fotoğraflardan oluşan sergide derlenen bilgiler yeni medya teknolojileriyle düzenlenmiş durumda. İsmet İnönü'nün yaşamı, Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü, Lozan Konferansı ve Antlaşması, İsmet İnönü ve iç-dış politika olmak üzere dört ana bölümden oluşan sergide çocuklar için ayrılmış bir bölüm de yer alıyor. Serginin en büyük özelliğini kurulan masadaki ekranlardan dokunarak istenilen fotoğrafları açarak istenilen ebata kadar büyüterek inceleme imkanı olabiliyor. GENÇLER BU SERGİYİ GEZMELİ İsmet İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker yaptığı konuşmada Kurtuluş Savaşı, Lozan Barış Görüşmeleri ve Cumhuriyet'in kendileri açısından birbirini tamamlayan ayrılmaz bir üçlü olduğunu söyledi. Toker, "2013 yılı Lozan Antlaşması'nın 90'ıncı yıldönümüydü. Antlaşmanın 90'ıncı yıldönümü vesilesiyle hayata geçirdiğimiz sergiyle, farklı bir yöntem kullanarak Lozan heyecanını Türkiye çapında tüm vatandaşlarımız ile paylaşmayı hayal ettik. Bu sergi ile Lozan Antlaşması'nın önemini gençlerle paylaşmak istiyoruz. Bütün Türk milletinin ailesinde Cumhuriyet'in kuruluş yıllarında kahramanca mücadele etmiş insanlar vardır. Atatürk ve o kuşak, memleketi kendilerinden çok seviyorlardı. O dönemde savaşan subayların hepsi Osmanlı İmparatorluğu'nun ayakta kalması için de savaştı. Milli mücadele yıllarında ise geçmişte yapılan yanlışları tekrar etmemek için mücadele ettiler. Atatürk'ün bütün söyledikleri uzun süre okuyarak ve araştırma yaparak söylenmiştir. Tesadüf değildir" dedi. Serginin Küratörü Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Zafer Toprak ise İnönü Vakfı'nın sahip olduğu arşivlerin bugüne kadar açığa çıkmamış önemli belgeler içerdiğine dikkat çekerek, "Bu sergi ile Lozan'ı çok geniş kitlelere ulaştırabileceğiz. Dijital bir sergidir. Çok küçük alanlarda, çok geniş bilgilere ulaşmak mümkündür. Değişik yaş kitlelerine hitap eden bir dizi oyun ve bilgi ağı kuruldu. Türkiye Cumhuriyeti'nin temel taşını oluşturan Lozan Antlaşması'nı doksanıncı yılında bu şekilde değerlendirmek istedik" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk İsmet İnönü Eskişehir Lozan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title