Haberler

Ermeni İddialarının Değerlendirilmesi Konferansı

Emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ, Fransa Anayasa Konseyi'nin, Gayssot Yasası'nın iptali istemiyle açılan davaya müdahil olan Ermeni grubunun taleplerini reddetmesiyle ilgili olarak 8 Ocak'ta verilen karar hakkında, "Bu karar ile bundan böyle Fransız Parlamentosu, Türkiye'yi soykırım ile suçlayan 2001 tarihli yasaya dayanarak Ermeni soykırım iddiasının inkarını suç sayıp cezalandıran yasalar çıkaramayacaktır.

Emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ, Fransa Anayasa Konseyi'nin, Gayssot Yasası'nın iptali istemiyle açılan davaya müdahil olan Ermeni grubunun taleplerini reddetmesiyle ilgili olarak 8 Ocak'ta verilen karar hakkında, "Bu karar ile bundan böyle Fransız Parlamentosu, Türkiye'yi soykırım ile suçlayan 2001 tarihli yasaya dayanarak Ermeni soykırım iddiasının inkarını suç sayıp cezalandıran yasalar çıkaramayacaktır." dedi.

Elekdağ, Avrasya İncelemeleri Merkezi'nce (AVİM) düzenlenen "Fransa Anayasa Konseyi ile AİHM Kararları Işığında Ermeni İddialarının Değerlendirilmesi Konferansı"nda yaptığı konuşmada, Fransız Parlamentosu'nun 2001'da kabul ettiği, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarına ilişkin yasanın iptali amacıyla kurulan Türk Tarihi Eğitiminde Tarafsızlık Derneğinin hukuki süreçte yaptığı girişimler hakkında bilgi verdi.

Fransa Anayasa Konseyi'nin, 8 Ocak'ta bir Fransız vatandaşının Yahudi soykırımının inkarını suç sayan Gayssot Yasası'nın iptali talebiyle yaptığı başvuruyu sonuçlandırdığı davaya da değinen Elekdağ, Gayssot Yasası'nın Fransa'nın kirli geçmişini örtmek için geçirilen bir yasa olduğunu dile getirdi.

Fransa Anayasa Konseyi'nin, söz konusu davada Ermeni grubunun 1915 yılı olaylarına dair Ermeni iddialarını kabul etmeyenlere de ceza verilmesi yönündeki talebini uygun bulmadığını ifade eden Elekdağ, davaya Türk Tarihi Eğitiminde Tarafsızlık Derneğinin de müdahil olduğunu anımsattı.

Elekdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Duruşma, Derneğe, Anayasa Konseyi'nde ilk defa Türkiye'yi soykırımla suçlayan 2001 tarihli yasanın anayasaya ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu açıklama imkanı verdi. Konsey'in 8 Ocak tarihli kararında, Gayssot Yasası'nın anayasaya uygunluğunu teyit etti ve davacının iddiasını reddetti. Konsey, Ermeni aktivistlerin, Holokost ile Ermeni soykırımının tarihsel açıdan eşdeğer oldukları, bu nedenle her ikisinin de inkarını cezalandıracak fiiller oluşturduğu iddiasıyla ilgisi ise Holokost'un uluslararası bir mahkeme kararına dayanan bir gerçek olduğunu, buna mukabil Ermeni tezinin bir mahkeme kararına dayanmadığını vurgulayarak reddetti. Konsey, bu kararıyla Derneğin en önemli taleplerinden birini kabul etmiş olmaktadır. Konseyin bu kararı ile bundan böyle Fransız Parlamentosu, Türkiye'yi soykırım ile suçlayan 2001 tarihli yasaya dayanarak Ermeni soykırım iddiasının inkarını suç sayıp cezalandıran yasalar çıkaramayacaktır. Konsey, bu karar ile tarih ve hukukun siyasi saik ve amaçlarla istismar edilmesine karşı çıkmış, Avrupa Birliği üyelerine ve uluslararası camiaya, parlamentoların ve diğer siyasi organların tarihin tartışmalı dönemleri hakkında hüküm verecek forumlar olmadıkları, işin tarihçilerin tarafsız araştırmaları ve değerlendirmelerine bırakılması konusunda açık bir mesaj vermiştir."

Konferansa, AVİM Onursal Başkanı Ömer Engin Lütem ile akademisyenler katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Avrasya Türkiye Fransa Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title