Haberler

Ereğli'de Sulama Sistemi Masaya Yatırıldı

Konya'nın Ereğli ilçesinde düzenlenen toplantıda, İvriz Baraj suyunun yeraltına alınması projesi masaya yatırıldı.

Konya'nın Ereğli ilçesinde düzenlenen toplantıda, İvriz Baraj suyunun yeraltına alınması projesi masaya yatırıldı.

Toplantıya, AK Parti Konya Milletvekili Cem Zorlu, Ereğli Kaymakamı Hasan Bağcı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özkan Özgüven, DSİ Müdürü Sedat Çömlekçi, sulama birlik başkanları ve çiftçiler katıldı. Bilgilendirme toplantısında basınçlı sulama sistemin Ereğli'nin öncelik arz eden sorunu olduğu ve mutlaka çözüme kavuşması gerektiği belirtildi. Ereğli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Özkan Özgüven, projenin Ereğli için hayati önem taşıdığını ve Ereğli'nin il olma konusu başta olmak üzere diğer konuların dahi önünde olduğunu söyledi. Ereğli'de 500 bin dekarlık sulama sahası bulunduğunun altını çizen Özgüven, yüzde 90 salma sulama ile sahaların sulandığını, bu sistemle hem su kaybı, hem verim ve kalite kaybı, hem de ekonomik anlamda ciddi sorunlar yaşandığını kaydederek, bu projenin mutlak suretle Ereğli'ye kazandırılması gerektiğini vurguladı. 25 bin hektarlık alanda uygulanması planlanan projenin ihale aşamasına geldiğini kaydeden DSİ Müdürü Sedat Çömlekçi de, "295 milyon TL proje bedeli var. Birliklerin ödemesi gereken yüzde 1'lik ilk dilimin ödenmesi halinde ihale süreci başlayacak. İhale kırımının netleşmesi sonrasında ise yüzde 20'si ödenecek" dedi. Ereğli Kaymakamı Hasan Bağcı da, Ereğli'nin menfaatinin bu projede yattığını belirttiği konuşmasında, projenin maliyeti göz önüne alındığında çiftçiye düşen rakamların normal olduğunu, yüzde 1'lik katkı payının mutlaka ödenmesi gerektiğini söyledi.

Konya Milletvekili Cem Zorlu ise, projenin ilk hazırlandığı dönemde çiftçilerin yüzde 50'sini karşılayacak şekilde hazırlandığını ancak bu ödeme planının çiftçinin durumu göz önüne alınarak yüzde 20'ye kadar düşürüldüğünü kaydederek, "Projenin en önemli ayağı çiftçilerin yüzde 1'lik payı ödemesinde yatıyor. Bu ödeme gerçekleştiği an projenin startı verilecek ve 4-5 yılda tamamlanacak. Kalan yüzde 19'luk ödeme ise takvime bağlanacak ve proje tamamlanana kadar bitirilecek. Projenin tamamlanması Ereğli'ye yılda 20 milyon lira artı değer katacak. Belki bugün zorlanacaksınız, sıkıntılar çekeceksiniz ama 3 yılda amorti edeceğiniz bir proje var karşınızda. Birlik başkanının imza atmasıyla ya bu proje başlar ya da açılmamak üzere rafa kalkar. Bunun kararını sizler vereceksiniz. Taşın altına elinizi koymak zorundasınız" diye konuştu.

Çiftçilerin, birliklere olan güvenlerinin sarsıldığını ve ödeme koşullarının nasıl olacağı şeklindeki sorularını yanıtlayan Zorlu, "Bu proje için ödenecek ücret DSİ'nin de içerisinde olacağı başka bir hesaba yatırılacak. Bu hesaptaki paralar sadece bu proje için harcanacak" dedi. Program soru cevap şeklinde son buldu. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Cem Zorlu Çömlekçi Ereğli Konya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title