Haberler
BBC

Ennio Morricone: Yaşarken 'ölümsüz' olarak anılan sinema dünyasının en büyük bestecilerinden...

Güncelleme:

Sinema dünyasının en büyük bestecilerinden İtalyan müzisyen Ennio Morricone 91 yaşında hayatını kaybetti.

Sinema dünyasının en büyük bestecilerinden İtalyan müzisyen Ennio Morricone 91 yaşında hayatını kaybetti.

İtalyan haber ajansı Ansa'nın haberine göre Morricone birkaç gün önce düşerek uyluk kemiğini kırması nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı. Morricone, Roma'da tedavi gördüğü hastanede bu gece hayatını kaybetti.

İtalyan ve dünya sinemasının en tanınmış film müziklerinden birçoğunun bestecisi olan Morricone, yüzlerce esere imza atmıştı. Sergio Leone'nin spagetti western'lerinden, Nuovo Cinema Paradiso, The Mission gibi sinema tarihinin önemli filmleri için yaptığı bestelerle çok sayıda ödül almıştı.

Morricone 2007'de Onur Ödülü ve 2016'da Quentin Tarantino'nun The Hateful Eight filmi için yaptığı müziklerle olmak üzere 2 Oscar sahibiydi.

İlk bestesini 6 yaşında yaptı

Ennio Morricone, 10 Kasım 1928'de Roma'da, müzisyen Mario Morricone ile Libera Ridolfi'nin 5 çocuğundan biri olarak dünyaya geldi. İlk bestelerini 6 yaşında yapan Morricone, İtalya'nın saygın konservatuvarlarından Roma'daki Santa Cecilia'da trompet eğitimi aldı. 1950'lerden itibaren sinema ve televizyon dünyası için beste yapmaya başladı.

Morricone son yıllarda sağlık sorunları nedeniyle sık sık konserlerini iptal etmek zorunda kalmıştı. 2014'te Türkiye'de de bir konser vermeyi planlayan Morricone, hastalanması nedeniyle bu konseri de iptal etmişti.





2016'da Cumhuriyet gazetesi için bir söyleşi yapmak üzere evine gittiğimde de omurga rahatsızlığı nedeniyle o günlerdeki konserlerini iptal etmiş, yorgun görünümüne rağmen onlarca yıl öncesinde yaşananları detaylarıyla hatırlayan, her sabah disiplinli şekilde kalkıp müzik yapmaya devam eden bir "maestro"yla karşılaşmıştım.

1956'da evlendiği Maria Tavia ile 4 çocuğun sahibi olan Ennio Morricone mazbut bir aile babası görünümü veriyordu.

Roma'nın merkezindeki Piazza Venezia'da (Venedik Meydanı) bulunan evindeki söyleşimizde müzik yaratımı süreciyle ilgili olarak "Bir besteci yılların tecrübesi ve yıllar süren çalışmalarının ardından bazı sırlar edinir. 'İlham' denilen şey aslında yoktur. Var olan ise bir fikirdir, bestecinin bu fikri alıp ağır ağır geliştirmesi gerekir. Beğenmediklerini atıp, yeniden gözden geçirmesi, başa dönüp yeniden başlaması gerekir, ta ki kendisini ikna edecek bir şeyler yazana kadar" demişti.

6 yaşında yaptığı ilk besteyi beğenmediği için yırtıp attığını, daha sonra da bundan pişman olmadığını söyleyen Morricone bunu, "Önemli işler değildi, çocukça şeylerdi" diye açıklamıştı.

Morricone, yaşarken "ölümsüz" olarak anılmasıyla ilgili olarak da şunları söylemişti:

"Bir sanatçının ölümsüz olup olmadığına bugünden karar verilemez. En azından 100 yıl geçmesi gerekir. Mozart hayattayken onun için 'Ölümsüz olacak' denilmiyordu. Ölümsüz hale geldi çünkü insanlar bunu istedi. Başka sanatçıların da böyle olup olmayacağını ancak 100 yıl sonra söyleyebiliriz. Fakat önemli olan 'ölümsüzlük' sözcüğü değil. Önemli olan insanların onu dinlemeleri."

BBC

Ennio Morricone Roma Haberler

Bakmadan Geçme

26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title