Haberler

En Büyük 100 Lüks Firma" Satıştan 214,2 Milyar Dolar Kazandı

Dünyanın en büyük 100 lüks tüketim firması, 2013 mali yılında 214,2 milyar dolarlık satış geliri elde etti.

Dünyanın en büyük 100 lüks tüketim firması, 2013 mali yılında 214,2 milyar dolarlık satış geliri elde etti.

Deloitte'dan yapılan açıklamaya göre şirketin "Lüks Tüketimin Küresel Güçleri 2015" raporu yayımladı.

Rapora göre lüks tüketim alanında faaliyet gösteren dünyanın en büyük 100 firması, 2013 mali yılında kurlardaki dalgalanma ve teknolojideki karmaşaya rağmen 214,2 milyar dolarlık satış geliri elde etti. Bu şirketlerden her birinin ortalama satış rakamı 2,1 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Rapora göre, lüks tüketimin küresel güçleri sıralamasında ilk üç firma; Louis Vuitton, Compagnie Financiere Richemont ve Estée Lauder'dan oluştu.

Son listede ilk on şirket arasına ABD'li tekstil firması PVH (Calvin Klein) ile Hong Kong'lu mücevher firması Chow Tai Fook da katılırken, bu firmaların listeye girmesi ile Shiseido ve Rolex ilk 10 dışına çıktı.

En hızlı büyüyen yirmi şirketin ilk sırasında ise Hong Kong'lu Michael Kors yer aldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Deloitte Danışmanlık Hizmetleri Perakende Sektörü Lideri Hakan Göl, Lüks Tüketimin Küresel Güçleri İlk 100 listesine henüz Türkiye'den bir marka girmemiş olsa da gelecekte yer alma potansiyellerinin mevcut olduğunu bildirdi.

Türk hazır giyim üreticilerinin lüks ürün üretim gücünün Türkiye'nin gelişen hazır giyim perakende pazarı ile lüks segmente odaklanan ve bu segmentte oluşmaya başlayan markaların potansiyelinin bunu tetikleyen unsurlar arasında yer aldığını aktaran Göl, lüks segmentte marka olmanın zorlu ve maliyetli bir yolculuk olduğunu dile getirdi.

Lüks pazarının sunduğu yüksek finansal potansiyelin ve prestijin girişimcilere cazip geldiğini vurgulayan Göl, lüks marka oluşturmak için lüksün merkezlerinde markalaşma, kültür ihracı rüzgarından faydalanma ve niş segmentlere odaklanma gibi inovatif stratejilerin izlenebileceğinin altını çizdi.

Türkiye'de lüks, ekonomik statünün sembolü olarak görülüyor

Bu arada Deloitte Türkiye tarafından hazırlanan ve Türkiye lüks pazarını ve Türk markalarının durumunu analiz eden "Türkiye'de lüks sektörü: Lüksün yükselişi" adlı çalışmaya göre, bir ülkede lüks pazarının gelişimi beş temel fazdan geçiyor.

Türkiye ise birçok gelişmekte olan ülkede olduğu gibi "Gösteriş Zamanı" fazında bulunuyor ve lüks, hala ekonomik statünün sembolü olarak görülüyor.

Türkiye'nin mevcut 5,3 milyar liralık lüks pazarının, arz ve talep tarafındaki gelişmeler doğrultusunda 2018 yılına kadar her yıl yüzde 7'lik artışla 7 milyar liraya yükseleceği öngörülüyor.

Bu büyümeyi tetikleyecek unsurlar arasında üst gelir grubunun yaptığı harcamalar ile orta gelir grubunun ulaşılabilir lüks markalara gösterdiği talebin olduğu belirtilirken, çalışmada şu maddelere de yer verildi:

"Kadınların hem iş yerlerinde hem sosyal ortamlarda çanta ve ayakkabı kategorilerini statü sembolü olarak görmeleri, aynı zamanda lüks markaların güzellik ve kişisel bakım ürünlerini kullanması; ünlülerin özellikle sosyal medya ile daha da görünür hale gelmelerine paralel olarak genç kuşağın bu kişilerin satın aldıkları markalara artan ilgisi; lüks markalara yönelik alışveriş merkezlerinin başta İstanbul olmak üzere İzmir, Ankara ve Bursa'da artması; Adana, Antalya, Gaziantep ve Mersin gibi Anadolu şehirlerinde ise çok katlı lüks mağazaların açılması ile lüks markalarının bu şehirlerdeki tüketiciler ile buluşması; Türkiye'yi ziyaret eden Arap ve Rus turistlerin alım gücü; düzenlenen moda festivalleri/haftaları; Türk dizilerinin Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Doğu Avrupa ülkeleri gibi pek çok ülkede yayınlanması ve izleyicilerin oyuncularla kendilerini bağdaştırarak onların giyim ve aksesuarlarına ilgi duyması yer alıyor."

Deloitte'un "Lüks Tüketimin Küresel Güçleri 2015" raporunda yer alan en çok gelir elde eden 10 şirket şöyle;

Sıra

Lüks Markalar

Ülke

Satış geliri

(milyon dolar)

1

LVMH

(Louis Vuitton, Fendi, Donna Karan, Loewe, Marc Jacobs, Céline)

Fransa

21.761

2

Compagnie Financière Richemont

(Cartier, Lancel, Van Cleef, Chloé, Baume&Mercier, IWC, Mont Blanc)

İsviçre

13.429

3

Estée Lauder

ABD

10.969

4

Chow Tai Fook

Hong Kong

9.979

5

Luxottica Group

(Alain Mikli, Arnette, Ray-Ban, Persol, Oliver Peoples)

İtalya

9.713

6

The Swatch Group

(Blancpain, Breguet, Longines, Omega, Rado)

İsviçre

8.822

7

Kering

(Gucci, Bottega Veneta, Saint Laurent)

Fransa

8.594

8

L'Oréal Luxe

(Biotherm, Clarisonic, Kiehl, Lancöme)

Fransa

7.791

9

Ralph Lauren

(Ralph Lauren Collection, Blue Label, Black Laber, RLX, Purple Label)

ABD

7.450

10

PVH (Calvin Klein)

ABD

6.200

Kaynak: AA / Ekonomi

Louis Vuitton Calvin Klein Hong Kong Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title