Haberler

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülüyor

Güncelleme:

AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda tamamlandı.

Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin geneli üzerinde milletvekilleri söz aldı.

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Özden Kaboğlu, teklifte getirilen düzenlemelerin etki analizinin yapılıp yapılmadığını sorarak, "Geçen üç yıllık süre içerisinde, özellikle olağanüstü halin üç yıl uzatılmasından nasıl bir sonuç alındı da üç yıl daha uzatılmak isteniyor? Bunun gerekçesini göremedim." dedi.

Teklifin 12, 19 ve 22'nci maddelerindeki düzenlemelerle, "yasa yoluyla, Anayasa dışı, örtülü OHAL'in üç yıl daha uzatılması"nın önerildiğini savunan Kaboğlu, "Bu üç maddenin gerekçesindeki ortak ifade ise terörle mücadelenin etkin bir biçimde sürdürülmesi. Böyle bir gerekçe, genel siyasal hamaset söyleminin ötesine geçemiyor." diye konuştu.

Kaboğlu, söz konusu maddelerin üç yıllık uygulamasının sonuçlarına ilişkin de hiçbir veriye rastlanılmadığını öne sürerek, "Bu süre uzatımı öngören maddeleri, OHAL döneminde mevzuatımıza giren ve hala yürürlükte olan kurallar ve kurumlarla birlikte değerlendirmek gerekir." ifadelerini kullandı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da OHAL rejiminin üç yıl daha devam ettirilmek istendiğini iddia ederek, "Şu anda bir OHAL rejiminde yaşıyoruz ve bu OHAL rejiminin sürmesi hem huzurumuzu hem refahımızı yok ediyor. Demokrasi krizi ekonomik krizi yaratmıştır." değerlendirmesini yaptı.

"Vatandaşların talepleri değerlendirilerek hazırlandı"

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, teklifin, yürütmenin ihtiyaçları, vatandaşların ve sivil toplum kuruluşlarının talepleri değerlendirilerek hazırlandığını belirtti.

Karşılıksız çek uygulaması nedeniyle hapis cezasıyla karşı karşıya kalan vatandaşlardan çok fazla talep geldiğini dile getiren Kalaycı, teklifte buna ilişkin düzenlemenin de bulunduğunu anımsattı.

Tütün ticareti yapanlarla ilgili, özellikle Adıyaman, Malatya'daki tütün üreticisi çiftçinin hapis cezasıyla karşı karşıya kalma durumunun bulunduğunu anımsatan Kalaycı, teklifte bunun da düzenlendiğini anlattı.

Kalaycı, terörle mücadelenin etkin bir şekilde sürdürülebilmesi amacıyla gözaltı süresi, TMSF'nin kayyum ataması ve memuriyetten çıkarmaya ilişkin süre uzatımlarıyla ilgili maddelerin çok tartışıldığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"15 Temmuz hain darbe girişiminden bu tarafa, halen kripto tespitleri var, her gün FETÖ'cülerle ilgili yakalamaları, gözaltıları görüyoruz; yurt dışından güvenlik birimlerimizin, istihbarat birimlerimizin yakalayıp getirdiklerini görüyoruz. Halen ihtiyaç var. Bu anlamda da bir düzenleme yapılıyor. Gerek PKK gerek FETÖ belasından Türkiye'nin tümüyle kurtulması lazım. Getirilen düzenlemeler bu kapsamda, bunu sağlamaya yöneliktir."

İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, tekliflerin uzun ömürlü hazırlanmadığını, bir süre önce kanunlaştırılan düzenlemelerin şimdi yeniden ele alındığını savundu.

Yılmaz, "Bu yasa teklifinde öngörülen düzenlemeler çerçevesinde verilen süreler yine yetmeyecek ve bu düzenlemenin sürelerinin uzatılması tekrar önümüze gelecek. Ekonomi bir büyüme patikası üzerine oturmadan, gelir üretemeden, nakit akışları güçlendirilmeden, şirketlerin, kişilerin cebine, cüzdanına, kasalarına para girmeden bu verilen sürelerin uygulanması mümkün değil, bunlar tekrar gelecek. Dolayısıyla biz sebepleri değil sonuçları tartışıyoruz, bu sonuçları tartışmaya da devam edeceğiz." dedi.

-"İmza sahibi milletvekillerine haksızlık edilmemeli"

AK Parti İstanbul Milletvekili Abdullah Güler, teklifin hazırlanmasında çok büyük bir emeğin ortaya konulduğunu belirterek, imza sahibi milletvekillerine haksızlık edilmemesini istedi.

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, teklifte tali komisyonları ilgilendiren maddelerin bulunduğunu, mutlaka onların da görüşlerinin alınması gerektiğini dile getirdi.

"Adalet Komisyonunu ilgilendiren bir meseleyi burada kim tartışacak?" diye soran Sındır, Plan ve Bütçe Komisyonuna torba tekliflerin verilerek, bu komisyonun "joker" gibi çalıştırıldığını öne sürdü.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da bir süre önce çıkarılan düzenlemelerin şimdi yeniden değiştirilmek istendiğini söyleyerek, sağlıklı yasa çalışması açısından kanun tekliflerinin etki analizlerinin yapılmasını talep etti.

Tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından teklifin maddelerine geçildi.

Kaynak: AA / Politika

Milletvekili AK Parti Politika Haberler

Bakmadan Geçme

Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title