Haberler

Ziraat Bankası ve Türk Exımbank'tan Kredi İşbirliği

Türk Eximbank'ın yurtiçinde yerleşik bankaların yurtdışında faaliyet gösteren şube, iştirak banka ve muhabir bankaları aracılığıyla da alıcı kredisi kullandırılmasını sağlamak üzere geliştirdiği program çerçevesinde, Türk Eximbank ile Ziraat Bankası arasında işbirliği anlaşması imzalandı.

Türk Eximbank'ın yurtiçinde yerleşik bankaların yurtdışında faaliyet gösteren şube, iştirak banka ve muhabir bankaları aracılığıyla da alıcı kredisi kullandırılmasını sağlamak üzere geliştirdiği program çerçevesinde, Türk Eximbank ile Ziraat Bankası arasında işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşmasıyla, diğer yurtiçi bankalarla da programın yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Ziraat Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada Ziraat Bankası ve Türk Eximbank arasında yapılan kredi işbirliği hakkında bilgi verildi. Program kapsamında, Türk Eximbank ile Ziraat Bankası arasında bugün bir işbirliği anlaşması imzalandığına dikkat çekilen açıklamada diğer yurtiçi bankalarla da programın yaygınlaştırılması hedeflendiği bildirildi. Ziraat Bankası'nın, Almanya, Bosna Hersek, Rusya, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Azerbaycan'daki iştirak bankaları, ABD, İngiltere, Bulgaristan, Gürcistan, Irak, KKTC, Yunanistan, Suudi Arabistan gibi ülkelerdeki şubeleri ve dünya genelinde geniş muhabir banka ağı ile reel sektöre finansal çözümler sunduğuna işaret edilen açıklamada, "Bu işbirliği anlaşması ile Ziraat Bankası'nın söz konusu ülkelerdeki bilgi birikimi ve deneyiminin, Türk Eximbank'ın uygun maliyetli kredi desteği ile birleştirilerek Türk ihraç ürünlerinin yeni pazarlara açılması ve mevcut pazarlardaki payının arttırılması amaçlanmaktadır. Bu şekilde, Ortadoğu, Orta Asya, Balkanlar, Afrika ve Eski Doğu Bloğu ülkelerinde faaliyet gösteren yurtiçi bankaların yurtdışı şube, iştirak ve muhabir banka müşterilerine, Türk firmalarından Türk menşeli mal ithal etmeleri karşılığında, ABD Doları ve EURO cinsinden uygun maliyetli Türk Eximbank kaynaklı kredi kullandırımı imkanı sağlanacaktır" denildi.

-İHRAÇ TAAHHÜTLÜ TÜRK MENŞELİ MALLARIN İHRACAT BEDELİNİN YÜZDE 100'ÜNE KADAR FİNANSMAN SAĞLANABİLECEK-

Program kapsamında, Türkiye'den ihraç edilmesi taahhüt edilen Türk menşeli malların ihracat bedelinin yüzde 100'üne kadar finansman sağlanabileceğinin belirtildiği açıklamada şunlar kaydedildi:

"Kredi kullandırımını takip eden 120 gün içerisinde ihracat işleminin gerçekleştirilmesi beklenecektir. Kredinin vadesi minimum 6 ay olacak, tüketim malları finansmanında azami 2 yıl, yatırım malları finansmanında ise azami 7 yıl vadeli kredi kullandırılabilecektir. Krediye uygulanacak faiz oranları, Türk Eximbank'ın yurtiçi banka riski alarak kullandırdığı benzer vadeli ihracat kredi faiz oranlarıyla uyumlu olacak ve piyasalardaki gelişmelere göre güncellenecektir."

-AYDIN:"DIŞ TİCARETTEN ALDIĞIMIZ PAY YÜZDE 6 SEVİYESİNE ULAŞTI"-

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ana yönetim stratejileri arasında yurtdışı şube ve iştirak ağının Ziraat Bankası ile diğer yurtiçi iştiraklerle etkin bir sinerji oluşturacak şekilde müşteri odaklı, sürdürülebilir verimlilik içinde büyüme, değer katan değişim ve dengeli finansal yönetim esaslı stratejilerine uygun olarak dönüştürülmesinin yer aldığını bildirdi. Bu çerçevede, Türk Eximbank ile başlattıkları çalışmanın ihracat temelli büyüme gösteren Türkiye ekonomisine yurtdışı iştirak ve şubeler aracılığı ile destek vermesine katkı sağlayacağını belirten Aydın, şunları kaydetti:

"Ziraat Bankası olarak mevcut geniş uluslararası ağımızla, ticari ilişkilerimizin yoğun olduğu ve bankacılık açısından potansiyel taşıyan yeni coğrafyalara ulaşmayı hedeflemekteyiz. Bankamız artan kredi hacmine paralel olarak dış ticaretten aldığı payı da istikrarlı bir şekilde artırmakta olup dış ticaretten aldığımız pay yaklaşık olarak yüzde 6 seviyesine ulaşmış bulunmaktadır. Yüksek hizmet kalitesi ve genişletmekte olduğumuz dış ticaret ürün yelpazemizle odaklandığımız dış ticaret alanındaki büyümemize bu işbirliğinin olumlu katkı sağlayacağına inanıyorum."

-KAPLAN: "İHRACATIN YÜZDE 20'SİNE DESTEK VERDİK"-

Konu hakkında açıklama yapan Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan ise Türk Eximbank olarak son 3 yıl içinde büyük bir gelişim kaydederek, anılan dönemde ihracata olan desteklerini yaklaşık 3 katına çıkardıklarını bildirdi. Banka olarak Türkiye'nin ihracatının yüzde 20'sine destek verdiklerini belirten Kaplan, faaliyetlerini ağırlıklı olarak kısa vadeli kredi ve sigorta programları üzerinden yürütmekte olan Türk Eximbank'ın en önemli hedefinin söz konusu faaliyetlerini orta ve uzun vadeli alıcı kredileri ve sigorta programlarına doğru kaydırmak olduğunu kaydetti. Kaplan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bankamız ihracatçılarımızın ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak üzere programlarını yeniden yapılandırmakta ve yeni ürünler geliştirmektedir. Ziraat Bankası ile imzalamış olduğumuz bu işbirliği anlaşması ile Ziraat Bankası'nın geniş şube, iştirak banka ve muhabir ağını kullanarak ihracatçılarımızı yeni pazarlara sokmayı ve mevcut pazar paylarını arttırmayı hedefliyoruz. Söz konusu işbirliği bir başlangıç olacak ve yurtdışı şube, iştirak banka ve muhabir ağı yoğun olan diğer yurtiçi bankalarımızla da benzer işbirliklerine girilerek söz konusu desteği daha da yaygınlaştıracağız."

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Hayrettin Kaplan Ziraat Bankası Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Mourinho Fenerbahçe'ye gelecek mi? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu, kaç kere şampiyon oldu? Galatasaray kaç şampiyonluğu var? Ligin bitmesine kaç hafta kaldı 2024? Survivor 3. eleme adayı kim oldu? 7Mayıs Survivor potada kimler var? Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman 2024? 7 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 7 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 7 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Rasim Ozan Beyaz Futbol'da neden yok, Beyaz TV'den ayrıldı mı? 7 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 7 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 7 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 7 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 7 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title