Haberler

Yükselen Asgari Ücret Sebebiyle Trafik Sigortaları Zamlanacak

Güncelleme:

Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Ramazan Ülger, trafik sigortasında tazminatların asgari ücretten hesaplandığını belirtip, yeni asgari ücretin fiyatları arttıracağını söyledi.

Yeni asgari ücret trafik sigortasını vurdu. Asgari ücretin yeni yılla birlikte 1300 liraya çıkması ile sigorta şirketlerinin trafik sigortasında ödedikleri vefat tazminatının da yüzde 30 artması bekleniyor. Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Ramazan Ülger, asgari ücretin, sigorta şirketlerine yıllık 2 ila 2,5 milyar lira ek yük getireceğini söyledi.

TSB, son dönemde artan trafik sigortası primleri ile ilgili dün yaptığı toplantıda konuşan Ramazan Ülger, trafik sigortasında vefat ve sakatlık tazminatlarının yüzde 95'inin asgari ücret üzerinden hesaplandığını belirterek, "Asgari ücrette hesaba katmadığımız bir artış oldu. Şu anda 50 bine yakın dosya var, tazminat ödenmeyi bekleyen. Bunlar yeni asgari ücret üzerinden hesaplanacak. Bu da sektöre artı 2 ila 2,5 milyar lira ek yük getirecek. Biz bunun primini aldık mı? Almadık. Her yıl asgari ücretteki enflasyon artışına göre hesabımızı yapıyoruz. Bu artışı önümüzdeki dönem primlere yansıtmama imkanımız var mı?" dedi.

PRİMDEKİ ARTIŞ

Ramazan Ülger, trafik sigortasındaki prim artışlarına da değinerek, son 10 yılda şirketlerin 7 milyar lira zarar ettiğini, sadece 2015 yılında zararın 2 milyon lirayı bulduğunu kaydederek, bu durumun, şirketlerin varlığının sürdürülebilirliği açısından risk oluşturmaya başladığını ve öz sermaye karlılıklarının düştüğünü vurguladı. Zararın başlıca sebeplerinin; teminat tanımlarında netlik olmaması nedeniyle farklı yorumların oluşması, hesaplamalarda standartların olmaması, döviz kurundaki dalgalanma sonucu artan yedek parça maliyetleri ve geriye dönük uygulanan yargı kararları olduğunu belirten Ülger, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yasa, vefat tazminatı ödeneceğini söylüyor ama nasıl hesaplanacağını söylemiyor. Böyle olunca da mahkemeler, 'Sana göre 100 bin lira bana göre 200 bin lira, aradaki farkı öde' diyor. Hem de geçmiş 10 yıla yönelik öde diyor. Biz de böyle bir para yok, çünkü bu hesaba göre prim almamışız. Bu her yargı kararında böyle; sürekli, hesapta olmayan, geçmiş 10 yılın tazminatlarını ödüyoruz. Bizden başka sektör yoktur, kararlar geriye dönük işlesin. Bu şartlarda da geçmişin paralarını sermayeden ödüyoruz, gelecekte ödeyeceklerimizi de prim olarak alıyoruz."

Ramazan Ülger, gerekli yasal düzenlemeler yapılmaması halinde trafik sigortasında yaşanan sorunun bitmeyeceğine dikkat çekerek, "Yasal boşluğun mahkeme kararları ile doldurulması önlenmeli. Yapılan düzenlemelerin geriye dönük etkisi sınırlandırılmalı, hasar maliyetlerinin belirsizliği giderilmeli. Serbest tarife sisteminden taviz verilmemeli, azami limit uygulamasından vazgeçilmeli" dedi.

SİGORTASIZ ARAÇ SAYISI ARTIYOR

TSB Başkanı Ramazan Ülger, prim yüksekliği nedeniyle trafik sigortasında sigortalılık oranının düştüğüne de değinerek, şunları söyledi:

"Son bir yılda sigortasız araç sayısı yüzde 82'den, yüzde 80'e indi. Prim artışı nedeniyle yüzde 2 sigorta yaptırmaktan vazgeçti. Primlerdeki artış kamuoyu nezdinde şikayete konu oluyor ve sigortalanma oranı düşüyor. 19 milyon araçta yüzde 2 sigortasızlık ciddi bir rakamdır ve risktir." (Kaynak:Hürriyet)


Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Ramazan Ülger Türkiye Memur Otomobil Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Aston Villa Olympiakos maçı CANLI izle! 2 Mayıs A.Villa Olympiakos maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Bedelli askerlik ne kadar olacak 2024? Dilber hangi kanalda? Dilber dizi nasıl izlenir? LA Clippers Dallas Mavericks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 3 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Boston Celtics Miami Heat NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 3 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Roma Bayer Leverkusen maçı CANLI izle! 2 Mayıs Roma B.Leverkusen maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? YENİŞEHİR EVLERİ Emlak Konut THY ARNAVUTKÖY konut kura çekilişi ne zaman? CANLI izleme linki var mı? Chelsea Tottenham maçı CANLI izle! 2 Mayıs Chelsea Tottenham maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne konuştu? Erdoğan-Özel görüşmesinin sonuçları! Hudutsuz Sevda 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sakla Beni 27. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Sakla Beni yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 2 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Aldatmak 69. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 2 Mayıs Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 2-3 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı?
500

Yorumlar (58)

bizim günahımız ne koyun olmadık diyemi:

Sadece AKP ye oy verenlerden yüksek trafik sigortası alınsın.

36
3
yanıtYanıtla
chpli:

mecbur verecez kardeşim devletimize can kurban :)

yanıt0
yanıt5
Ali can:

bu bir gasp dır Allah kahretsin olmaz olsun böle şey

37
0
yanıtYanıtla
a:

Ulan asgari ücrete az bi zam geldi bütün vampirler garibanin cebinden bu parayı nasıl alırım diye bakiyo ALLAH belanizi versin ayrıca bu kadar sigorta parası çıkmaz çok fazla

20
1
yanıtYanıtla
saçma:

geçen yıl 430 lira verdiğim trafik sigortası bu yıl 1690 lira oldu binmiyorum ulan arabaya alın o da sizin olsun soyguncu herifler

19
0
yanıtYanıtla
akp.nin erzurumdaki besili ak tosunu:

niya arttırıyorlar yaavvv. . kotu bi panelvanım var . . mazot parası bulamıym bi da ek sigorta parası mı vercam yaavvv. . .

18
0
yanıtYanıtla
ERZURUM 25:

VERİRSİN VERİRSİN HEMDE SEVE SEVE YAAVV DOKUNMAZSANA YAAVV ASGARİ ÜCRETİN 1300 OLDU YAAVV

yanıt3
yanıt0
Kandırıyorsunuz:

Siz nasıl insanlarsınız Kasko zararlarını Trafik sigortasına zarar gösteriyorsunuz. Vicdan falan yok kardeşim insanları dolandırıyorsunuz. Sonra Devlete ağlayıp zarar gösteriyorsunuz. Allah sizi nasıl biliyorsa öyle yapsın. Hakkım haram zıkkım olsun. Garibanın 5 bin tl''lik arabasına 1088 tl sigorta çıkarmı vicdansızlar. Bahsettiğiniz zarar devleti soymaya teşebbüstür.

17
0
yanıtYanıtla
velican:

dünyanın en saçma sıstemıdır bu trafık sıgortası. zorla sıgorta yapıyorlar yapmazsan trafıge cıkamazsın. eyvallah edıp menfaatımıze oldugu için yaptırıyoruz. sonra kaza yapıyoruz ama sıgorta karşılamıyor neden çünki haksızmışız. sankı canımız sıkılıyor bılerek kaza yapıyoruz. velhasıl onada eyvallah edıp kendımız karşılıyoruz sonra seneye bır bakıyoruz polıceye ıkı kat fiyat cıkmış. neymış vurdugunuz arabanın masrafını bız ödedık dıyorlar. onuda bız ödüyoruz. soru şu? pekı bız neden sıgorta yaptıryrz

17
0
yanıtYanıtla
Öso:

Yazıklar olsun 1750 TL en uygun sigorta çıkıyor kasko 1600 TL çıkıyor böyle saçmalık nerde görülmüş artık yeter duyun sesimizi şu konuya el atın. Zorunlu diye bitirdiniz yeterrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr verdiğim oya bin pişman oldum

16
1
yanıtYanıtla
Tüm 58 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title