Haberler

Vestel ve Goldaş 'Dünya Devler Ligi'ne Girdi

Deloitte, Raporunda, Dünyadaki 250 Büyük Üretici Arasında Arçelik 134'üncü, Vestel 194'üncü ve Goldaş Kuyumculuk 200'üncü Sırada.

Deloitte, "Tüketici Ürünleri Sektörünün Küresel Güçleri 2009" raporunda, dünyadaki 250 büyük üretici arasında Arçelik 134’üncü, Vestel 194’üncü ve Goldaş Kuyumculuk 200’üncü sıradan girdi. 2007 yılı rakamlarıyla hazırlanan raporda, Ortadoğu ve Afrika’nın en büyük 5 şirketinden 3’ünün Türk olması dikkat çekti.

DENETİM, vergi, yönetim danışmanlığı ve kurumsal finansman hizmetler alanında 140 ülkede faaliyet gösteren Deloitte, "Tüketici Ürünleri Sektörünün Küresel Güçleri 2009" raporunu yayınladı. Rapora göre dünyadaki 250 büyük üretici arasında Türkiye’nin önde gelen beyaz ve kahverengi eşya üreticilerinden Arçelik 134’üncü, Vestel ise 194’üncü sırada yer aldı. Altın sektöründe yıldızı parlayan Goldaş Kuyumculuk da, bu yıl ilk kez 200’üncü sıradan girdi. 2007 yılı rakamlarıyla hazırlanan raporda, Ortadoğu ve Afrika’nın en büyük 5 şirketinden 3’ünün Türk olması dikkat çekti. Diğer iki şirketin biri Güney Afrika diğeri ise Fas.

Arçelik sektöründe 7’nci

Son yıllarda ürün gamındaki yenilikçi yaklaşımıyla öne çıkan Arçelik, "Dünyanın 10 Büyük Ev Eşyası" üreticisi sıralamasında 7’nci sırada yer aldı. Goldaş "Dünyanın En Hızlı Büyüyen 50 Tüketici Ürünü Şirketi" arasında dünyanın en hızlı büyüyen 8’inci şirketi olarak önemli bir atak yaptı.

Tüketici ürünleri sektörünün önde gelen şirketlerini 2007 mali yılı itibarıyla değerlendirmeye alan bu araştırmada küresel kriz ortamında sektörün değişen öncelikleri üzerinde de duruldu.

Radikal değişiklikler

Ulaşılan bazı sonuçlar şöyle:

Küresel ekonomideki belirsizlikler tüketici ürünleri sektörünü de etkiliyor. Sektördeki en önemli değişim tüketicinin bakış açısında yaşanıyor. Daha az borçlanan ve daha çok tasarruf etmeyi tercih eden tüketiciler, yeni şartlar karşısında klasik tüketim alışkanlıklarında radikal değişiklikler yapabiliyor.

Tüketici ürünleri sektöründeki diğer bir değişim ise üreticileri ilgilendiriyor. Değişen tüketim alışkanlıkları karşısında şirketler maliyetlerini azaltmak ve doğru bir fiyatlandırma yapmak zorunda. Artan girdi maliyetlerini fiyatlara yansıtmakta zorlanan üreticiler, daralan talep nedeniyle de fiyatlama yaparken çok dikkatli davranmak zorunda.

Bu arada markalara olan güven, kalite arayışı, çevreci ve etik değerlere olan yönelim devam ediyor. Günümüzde en önemli tercih kriterlerini fiyat ve markanın tüketiciye sunduğu gerçek katma değer oluşturuyor. Özellikle gıda ürünlerinde sağlıklı, doğal ve güvenilir markalara olan talep giderek artıyor.

İletişim araçlarındaki yaygınlık, tüketicinin kendisi için en uygun değeri bulmasını kolaylaştırırken, yaygın iletişim ortamında markaların da tüketiciyi yeterince bilgilendirmesi gerekiyor. Deloitte raporunda ayrıca tüketici ürünleri sektöründe marka değerini tam anlamıyla ortaya koyacak olan iletişimin rekabet açısından son derece önemli olduğu vurgulanıyor.

Üç trilyon doları temsil ediyorlar

ZİRVEDEKİ 250 büyük üreticinin satışları 2007’de yaklaşık 3 trilyon dolar oldu.

250 sıralamasındaki her üç şirketten biri (88 şirket) ise 2007’de iki haneli büyümeyi yakaladı. Bu şirketlerin ortalama cirosu 12 milyar doları buldu.

250 en büyük şirketin yıllık gelir ortalaması bir yıl önce 2.36 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

Zorlu dönemde bu başarı bizi gururlandırdı

RAPORU değerlendiren Deloitte Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Sorumlu Ortağı ve Tüketim Endüstri Lideri Uğur Süel şunları söyledi: "Tüketici ürünleri sektöründe faaliyet gösteren firmalar değişen ekonomik şartlarda hayatta kalabilmek ve geleceğe güçlü olarak hazırlanabilmek için ticari ve operasyonel mükemmelliğe ulaşmayı amaç edinmeli. Zira güçlü ve kárlı markaların güçsüzleri taşıdığı dönemler artık geride kaldı. Dünya tüketici ürünleri sektöründe Türk firmalarının da varlık göstermesi bizleri gururlandırdı. Arçelik ve Vestel’in başarısı kayda değer."

Lider Asya’dan çıktı

250 en büyük şirket tablosunda ilk sırayı Güney Koreli Samsung aldı.

İlk 10’daki şirketlerden 7’si elekronik ürünler alalnında faaliyet gösteriyor.

İlk 10’da sadece 2 gıda ve içecek şirketi yer alabildi.

Tüketici ürünlerinde dünyanın en hızlı büyüyen 50 şirketinin ilk üç sırasını ikisi yiyecek içecek sektöründen olmak üzere JBS (Brezilya) ve Premier Foods (İngiltere) ile Research in Motion (Kanada) paylaştı.

Blackberry telefonlarının üreticisi Research in Motion, 2007’de 6,7 milyar dolar satış gerçekleştirerek yüzde 97’nin üstünde büyüme gerçekleştirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Öğretmen atamalarında mülakat kalkacak mı? Mülakat kaldırılacak mı? Bakan Tekin ne söyledi? Fatih Karagümrük-Antalyaspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Fatih Karagümrük-Antalyaspor maçı şifresiz mi? Buse Naz Çakıroğlu kimdir? Buse Naz Çakıroğlu kaç yaşında, nereli? GELİNİM MUTFAKTA CANLI İZLE #128112 29 Nisan 2024 Gelinim Mutfakta puan durumu belli oldu mu? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? 29 Nisan günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 29 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 29 NİSAN | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? Nihal Candan röportajında ne dedi? Nihal Candan cezaevinden çıktı mı? Nihal Candan tahliye oldu mu? Nihal Candan'ın son hali! Resmi Gazete bugün (29 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 Mayıs afişleri! İşte en güzel Whatsapp, Facebook, Instagram HD, kaliteli 1 Mayıs kaliteli görseller ve resimler! 29 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title