Haberler

Türkiye ve Ikby Arasındaki Enerji İşbirliği

Commerzbank Döviz Analisti Nguyen: "Türkiye ve IKBY arasında inşa edilecek bir petrol boru hattı Türkiye'nin dış ekonomik dengesine yarar sağlayacak" Nordea Markets Küresel Emtia ve Petrol Kıdemli Analisti Saltvedt: "Türkiye'nin IKBY ile yapacağı petrol boru hattı anlaşması Irak'tan tedarik

BURHAN SANSARLIOĞLU - Commerzbank Döviz Analisti Thu Lan Nguyen, Türkiye ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında inşa edilecek  petrol boru hattının Türkiye'nin dış ekonomik dengesine yarar sağlayacağını belirtti.

Türkiye ile IKBY arasında yapılması yapılması gündemde olan petrol boru hattı ile ilgili AA muhabirinin sorularını cevaplayan Nguyen, Türkiye'nin enerji konusunda dışarıya bağımlı bir ülke olduğunu, bu bağımlılığın Türkiye'nin ekonomik anlamda hassas noktalarından biri olduğunu bildirdi.

Bu nedenle  petrol boru hattının Türkiye'nin dış ekonomik dengesine yarar sağlayacağını dile getiren Nguyen, Türkiye'nin böylece enerjiye daha ucuz ulaşabileceğini aktardı. Nguyen, bu boru hattının faaliyete geçmesinden sonra bile Türkiye'nin küresel petrol fiyatlarına karşı etkiye açık olacağını belirterek, bu durumun şimdiki kadar olmasa da devam edeceğini kaydetti.

Nordea Markets Küresel Emtia ve Petrol Kıdemli Analisti Thina Margrethe Saltvedt ise Türkiye'nin IKBY ile yapacağı petrol boru hattı anlaşmasının Irak'tan tedarik edilecek olan enerjinin hem Türkiye'ye hem de Avrupa'ya girişini kolaylaştırcağını vurguladı.

Projenin gerçekleşmesinin Türkiye ve Türkiye gibi enerjide dışarıya bağımlı ülkelerin enerjiyi tedarik etmelerinde daha fazla seçeneğe sahip olmalarını sağlayacağını belirten Saltvedt, ancak Irak'taki politik kargaşanın enerji boru hattı projesini tehlikeye sokabileceğini ifade etti. Saltvedt, petrol boru hattı projesinin gerçekleşmesi durumunda Türkiye'nin transit geçiş ücreti alabileceğinin belirterek, bu ücretin de  Türkiye için yeni bir gelir kaynağı olabileceğini bildirdi.

IHS Global Insight Başstratejisti Bob Fryklund de bir çok ülke gibi Türkiye'nin de  daha farklı ve fiyat açısından da makul petrol kaynakları aradığını, Irak petrolünün de Türkiye'nin aradığı şartlara sahip olduğunu belirterek, Irak ve Türkiye arasındaki hattın aynı zamanda kaçakçılığı da önleyebileceğini bildirdi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Commerzbank Türkiye Irak Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title