Haberler

Türkiye-Moğalistan Ekonomi Forumu

Moğolistan'ın ilk Cumhurbaşkanı Punsalmaa Ochirbat, "Bir atasözümüz var; 'bin kere duymaktansa bir kere gör' diye."

Moğolistan'ın ilk Cumhurbaşkanı Punsalmaa Ochirbat, "Bir atasözümüz var; 'bin kere duymaktansa bir kere gör' diye. Türk iş adamlarına memleketimizi görmelerini tavsiye ediyorum" dedi

Bursa Valiliği'nin himayesinde Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) destekleriyle organize edilen "6. Moğollar Kongresi" için Bursa'ya gelen Moğolistan heyeti, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda (BTSO) düzenlenen "Türkiye-Moğolistan Ekonomik Forumu"na katıldı.

Moğolistan'ın ilk Cumhurbaşkanı Punsalmaa Ochirbat, forumun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ile Moğolistan arasında madencilik ve enerji alanlarında işbirliği yapılabileceğini belirtti.

İnşaat ve inşaat malzemeleri, turizm ve tekstil alanlarında da ortak çalışmalar yapılabileceğini ifade eden Ochirbat, güneş ve rüzgar enerjisi konusunda Türkiye'nin teknoloji anlamında Moğolistan'dan daha ileri seviyede olduğunu, bundan yararlanmak istediklerini bildirdi.

"Orhun Anıtları, iki ülke arasındaki kardeşliğimizin simgesidir" diyen Ochirbat, turizm alanında da Türkiye'den destek beklediklerini vurguladı.

Moğolistan'da, yaklaşık 20 milyon keçi bulunduğunu kaydeden Ochirbat, şöyle konuştu:

"Bursa, tekstil kenti. Moğolistan'da özellikle keçi tiftiğinden yapılan ürünlerle alakalı, Bursa ile birlikte üretim yapıp, dünya genelinde başarılı olabiliriz. Sadece keçi tiftiği değil, aynı zamanda Güney Asya'da keçi eti de pahalı. Bu bölgeye de ortak keçi eti satabiliriz. Çocuk mamalarının çoğu keçi sütünden yapılıyor. Keçi sütünden mama üretimi yapabiliriz. Yeni Zelanda'da keçi sütünden yapılan mamalar oldukça pahalı. Dünyaya satıyorlar. Biz neden yapmayalım- Keçi derisi, en sağlam, yırtılmaz deridir. Deri üretiminde Türkiye ve İtalya önde gelen ülkeler. Bu konuda neden işbirliği yapmayalım- Sadece keçiyi ele aldığımızda bile 4-5 ürünle dünyaya açılamaz mıyız- Moğolistan'da 20 milyon keçi var. Bunu üretime geçirdiğimiz zaman hayvanları otlatacak arsa sorunu ortaya çıkacaktır. Hayvanları çiftlikte yetiştirme gündeme gelecektir. Moğolistan'da geleneksel otlak alanlarda yapılan hayvan yetiştiriciliğini modern çiftliklere taşıyabiliriz. Bir atasözümüz var; 'bin kere duymaktansa bir kere gör' diye. Türk iş adamlarına memleketimizi görmelerini tavsiye ediyorum."

-"Cengizhan'ı unutmayınız, yapabilirsiniz"-

BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Hazır da bugün dünya devi ülkelerde üretilen tüm ürünlerin Türk mühendisleri, iş adamları ve işçileri tarafından üretilebildiğini belirtti.

Türkiye'nin ekonomik büyüklük bakımından dünyanın 16'ıncı ekonomisi olduğuna işaret eden Hazır, "Türkiye çok yakın bir zamanda 10'uncu sıraya yükselecektir. Yeniden keşif peşinden koşmaya gerek yok. Moğolistan, Türkiye'nin bu deneyimlerinden faydalanabilir. Bir zamanlar dünyaya kafa tutan Cengizhan'ı unutmayınız, yapabilirsiniz. Bunu birlikte daha hızlı yapabiliriz" diye konuştu.

Hazır, Moğolistan'ın yatırımcıyı, bilim insanını ülkesine hızlı bir şekilde çekebilmesi için uluslararası hukuk anlamında dünya standartlarına ulaşması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Uluslararası hukuk yatırımcının, bilim adamının, yabacı sermayenin

'olmazsa olmaz' kuralıdır. Uluslararası hukuka göre yönetilen ülkelerde yabancı yatırımcı çok daha rahat zemin bulacaktır. Moğolistan bazı ürünleri işleyip de satarsa daha çok katma değer elde edecektir. Turizm konusunda yılda 30 milyon turist çeken, sanayisi dünya standartlarına ulaşmış, örnek bir ülke, Türkiye var. Bundan istifade etmelisiniz. Dünyada kutuplardan ekvatora kadar hangi ülkeye giderseniz gidin, mutlaka elinde çantayla dolaşan bir Türk iş adamına ulaşırsınız. Birlikte çok şey yapabileceğimize inanıyorum. Köklerimizin sağlam, ama ilişkilerimizin zayıf olduğunu görüyorum. Bu tür ziyaretlerin ilişkimizin daha da kuvvetlenmesi için faydalı olacağına inanıyorum."

Foruma, Bursa Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdullah Karadağ ile Moğol ve Türk iş adamları katıldı.

-2 aylık bebeğiyle forumu izledi-

Bu arada, Moğol uyruklu G. Serjmyadag, forumu 2 aylık bebeğiyle takip etti. Moğolistan'ın 5 büyük şirketinden birinin İstanbul temsilcisi olduğunu belirten Serjmyadag, zaman zaman bebeğini emzirmek veya altını değiştirmek için forumun düzenlendiği salondan çıktı.

Serjmyadag, 3 yıldır Türkiye'de olduğunu ve İstanbul'da restoran işleten Davut Baskın ile evli olduğunu belirterek, "2 aylık bebeğim Timuçin'i bırakamadım. Bu toplantıyı da takip etmem gerekiyordu. Bir oğlum daha var Tolga, o babasıyla İstanbul'da kaldı" dedi.

Muhabir: Vedat Yücebaş / Haluk Yüksel

Yayıncı: Hamdi Ateş - BURSA

Kaynak: AA / Ekonomi

Punsalmaa Ochirbat Moğolistan İstanbul Türkiye Ekonomi Haberler

Yaşam belirtisi yok! İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopterin enkazına ulaşıldı

Yaşam belirtisi yok! İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopterin enkazına ulaşıldı

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından 'Benim için dua edin' paylaşımı

Helikopteri düşen İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Instagram hesabından "Benim için dua edin" paylaşımı

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bakmadan Geçme

Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

Atatürk portresini İstanbul'un farklı noktalarına bıraktılar! Halkın tepkisi bakın ne oldu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title