Haberler

Türkiye'den KKTC'ye Gönderilen Su Krizi Çözüldü

Güncelleme:

Türkiye'den KKTC'ye deniz altından askılı boru sistemiyle götürülen suyun işletmesi konusunda KKTC hükümetiyle çıkan kriz aşıldı ve hükümetler arası anlaşma imza aşamasına geldi.

KKTC hükümetinden 4 bakanın Ankara'da pazartesi ve salı günleri yaptığı görüşmeler sonucunda, 'asrın projesi' diye adlandırılan suyun KKTC'deki işletmesi konusunda orta yol bulundu.

Buna göre KKTC'de tarımsal ve kullanım amaçlı işletme konusunda kamu-özel işbirliğinde 2 ihale yapılacak. Tahsilatı, ihaleyi kazanan şirket yapacak ve KKTC devleti ile belediyelere pay verecek. İşletmeyi alan şirket KKTC içindeki 600 milyon lirayı aşan alt yapı yatırımlarını yapacak. Kıbrıs'tan da sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ile KKTC Başbakan'ı Ömer Kalyoncu'nun imzasına açılan anlaşmanın önemli maddeleri şöyle:

İŞTE ANLAŞMANIN MADDELERİ

* Türkiye yılda 75 milyon metreküp suyu KKTC'ye ulaştıracak. Deniz altından geçen borular dahil tesislerin güvenliğini, KKTC topraklarına kadar Türkiye sağlayacak.

* Su Ada'ya ulaştığı noktada güvenlik sorumluluğu KKTC devletine devredilecek.

* Türkiye, suyu aynı sistemi kullanarak üçüncü ülkelere satabilecek.

* Su, KKTC'de tarımsal ve kullanım amaçlı olacak.

1.6 MİLYAR HARCADI

Türkiye'nin 4 yılda tamamladığı denizin 250 metre altından askılı boru sistemiyle su götürülmesi projesi, dünyada bir ilk. Türkiye projeye 1.6 milyar lira harcadı. Suyun, Ada'nın birleşmesi halinde Rumlara da satılması planlanıyor.

'SU YERALTINA POMPALANIYOR'

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, anlaşmazlık nedeniyle KKTC suyunun yeraltına pompalandığını söyledi. Eroğlu, bakanlığının 2016 yılı bütçe görüşmelerinde yaptığı sunumda özetle şunları söyledi: "Devlet Su İşleri 13 yılda 101 milyar lira yatırım yapmış. Asrın suyu şu anda Kıbrıs'a pompalanıyor. Dağıtımı ile ilgili bazı sıkıntılar yaşandı. Bu sıkıntı giderilene kadar su baraja ve yeraltına pompalanmaya devam edecek. Çünkü yer altı suyu çekile çekile çok aşağıya gitmiş. Toprak tuzlanmış. Ancak isterlerse hemen su verilebilir." (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Türkiye Su Ada Kıbrıs Politika Dünya Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Brezilya'dan ithal edilen 27 bin angus dev gemiyle Türkiye'ye getirildi

Brezilya'dan ithal edilen 27 bin angus dev gemiyle Türkiye'ye getirildi

Seçime de toplantıya da damga vurdular! Vekillerin emekli için istediği zam oranı AK Parti'yi karıştırdı

Seçime de toplantıya da damga vurdular! Vekillerin emekli için istediği zam oranı AK Parti'yi karıştırdı

Meclis'e gelmesi beklenen düzenleme Erbakan'ı küplere bindirdi: Biz sokak hayvanlarının uyutulmasına karşıyız

Meclis'e gelmesi beklenen düzenleme Erbakan'ı küplere bindirdi: Biz sokak hayvanlarının uyutulmasına karşıyız

Bakmadan Geçme

Arka Sokaklar 677. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Mayıs Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? #128250 Kara Ağaç Destanı 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Mayıs Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? #128250 Dünya'ya benzeyen yeni bir gezegen keşfedildi? Gliese 12 b özellikleri neler? Trakya'ya nükleer santral mi yapılacak? Nükleer santral nereye, ne zaman yapılacak? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 64. bölüm canlı izle! Show TV Kızılcık Şerbeti yeni bölüm neler oldu? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! Yeni Call of Duty oyununun ismi resmi olarak açıklandı! Call of Duty: Black Ops 6 tanıtım tarihi duyuruldu Vakıfbank çöktü mü? Vakıfbank mobil uygulaması neden açılmıyor? Yalı Çapkını CANLI İZLE! 24 Mayıs Yalı Çapkını 71. bölüm CANLI YAYIN! Yalı Çapkını FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 23-24 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! FENERBAHÇE BEKO- PANATHINAIKOS MAÇI CANLI İZLE! #127936 Fenerbahçe- Panathinaikos maçını canlı (HD) izleme linki! FENERBAHÇE BEKO- PANATHINAIKOS FİNAL FOUR maçı ne zaman? Fenerbahçe- Panathinaikos maçı saat kaçta hangi kanalda? #127936 ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
Wanda Nara, anlaşma imzaladığı +18 sitesinde hesap açtı! Kapak fotoğrafına çırılçıplak halini koydu

Wanda Nara, anlaşma imzaladığı +18 sitesinde hesap açtı! Kapak fotoğrafına çırılçıplak halini koydu

500

Yorumlar (22)

IZMIR 35:

YAVRU VATAN KIBRIS Yıllardır TÜRKİYENİN Sırtında Kambur öğretim Eğitim Asker Polis Kamu Harcamaları Elektrik Su vs Hepsini TC . Ödüyor Birde Zaman Zaman Türkiye''ye Baş Kaldırıyorlar Besle Kargayı Oysun Gözünü Suyun Parasını Türkyede Olduğu Gibi Kıbrıslı Vatandaş Ödiyecek Bedava Yok Hiçkimsenin TC. Vatandaşlarının ALIN Terinden Çocuklarının Geleceğinden oylanmaya Avantadan Geçinmeye Hakkı Yok KKTC . Maddi Yardımlar Kesilmeldir. kumarbazlar Çalışıp Kendilerine Çalışıp Kaynak Bulmalılar. Yeter.

86
1
yanıtYanıtla
NİHAT:

AKP Kıbrısa lağım karışmış su gönderiyor

6
20
yanıtYanıtla
Vatan sevdalisi:

Sindire sindire herkes konuşur AKP yaparlarsa

yanıt2
yanıt3
ASABİ:

ANADOLU SUSUZLUKTAN KIRILIYOR ONLAR HAVA ATMAK İÇİN SUYU ELİN RUMUNA PEŞKEŞ ÇEKİYORLAR

11
9
yanıtYanıtla
muglali:

ulen sizin gibileri toplıcan bii bölgeye orda eski türkiyeyi yasatacaksın baskada bi se yapmıcksın. ne doyumsuz kör adamsınız anlamadım

yanıt4
yanıt2
akılsız basMobil-ANDROID:

kibrisi neden il yapmiyoruz.ne ugrsiyorsun. memurlarını turkiyeden ata.neden iki katı maaş alıyorlar. buyut sonra rumlarla birlessin . turku sevmezlermis.besle kargayı oysun gözünü. ama

15
2
yanıtYanıtla
yavru vatan Mobil-ANDROID:

besle kargayı oysun gözünü. ver hükümet ver varsın kendi vatandaş in aç susuz kalsın. nede olsa her türlü sana oy geliyor

7
9
yanıtYanıtla
Derin StratejiMobil-ANDROID:

Kıbrıs dedi akp ye avanta vermeyiz. akp dedi avanta yoksa su yok. demekki kıbrıs susuz kalmaktansa akp ye avanta vermeyi kabul etti.

1
13
yanıtYanıtla
Muhammed:

akp ye değil paragöz adamın birine avanta vermeyi kabul etmiştir kıbrıs kesin ))))

yanıt2
yanıt0
ali:

bu akil ile yakinda uzaya da cikarsiniz o nasil bi avanta imis ki adam once ihaleye girip milyar i verecek yani tc nin harcadigi 1. 6 milyar cebine donecek sonra 600 milyon verip kibris taki dagitim agini kuracak bitti mi hayir yuzlerce insana is kapisi olucak koylu tarlasini sulayacak szhirli icecek su bulacak bitti mi hayir 2 ulke de burdan yilik milyonlarca dolar vergi alicak tabi beyni olan bunlari yatirim ileri gidis olarak gorur beyinsiz takimi ne gerek var avanta peskes diye gorur

yanıt0
yanıt0
Tüm 22 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title