Haberler

Türkiye'den Katar'a Lng'de İşbirliği Çıkarması

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Bugün Başlayacak Katar Ziyaretinde, Türkiye ve Katar Arasında Yeni Bir Enerji İşbirliği Anlaşmasının İmzalanması Bekleniyor. Katar Ziyaretinde Erdoğan'a Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de Eşlik Edecek.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bugün başlayacak Katar ziyaretinde, Türkiye ve Katar arasında yeni bir enerji işbirliği anlaşmasının imzalanması bekleniyor. Katar ziyaretinde Erdoğan’a Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de eşlik edecek.

LNG’DE İŞBİRLİĞİ: Dünya LNG piyasalarında son iki yıldır yaşanan ciddi arz açıkları ve özellikle İspanya, İngiltere, Japonya ve Çin başta olmak üzere gerçekleşen yüksek talep nedeniyle zamanlama açısından son derece hassas bir dönemde gerçekleşen bu ziyaretin ana temalarından biri de Katar ile sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alanında yeni işbirliği imkanları olacak.

KATAR’IN PİYASADAKİ ÖNEMİ: Türkiye’nin kış aylarında artış gösteren doğalgaz talebi ile birlikte bu senenin son çeyreğinde, bir önceki seneye kıyasla günde 40 milyon metreküp daha fazla LNG’ye ihtiyaç duyacağı hesaplanıyor. Katar’ın, inşa halindeki altı adet her biri 11 milyar metreküp kapasiteli "mega" LNG üretim tesislerinin aşamalı olarak devreye girmesiyle, 2010 yılında dünya LNG üretiminde yüzde 23’lük bir paya sahip olacak olması Erdoğan ve Güler’in ziyaretinin önemini yansıtıyor.

ORTADOĞU’DA STRATEJİK ÖNEM: Uzmanlara göre, Katar’ın 2006 yılı itibariyle yıllık 30 milyon ton olan LNG kapasitesinin 2010 yılı başında 80 milyon tona ulaşması bekleniyor. Böylelikle 2010 ve 2015 yıllarında Katar’ın LNG kapasitesi bütün Orta Doğu bölgesinin toplam LNG kapasitesinden de daha büyük olacak. Katar’dan gelecek LNG tedariki için Japonya başta olmak üzere, Tayvan, Hindistan, Çin ve ABD’nin sırada olduğu bildiriliyor.

GÜL DE ZİYARET ETTİ: Türkiye’nin Orta Doğu açılım stratejisi çerçevesinde çok önemli bir konumda olan Katar’a geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Enerji Bakanı Güler’le bir çalışma ziyareti gerçekleştirmişti.

YENİ BİR MUTABAKAT ZAPTI: Türkiye’nin, enerji alanında gerçekleştirdiği uluslararası projelerle birlikte bölgesel olarak da sunduğu güvenilir ortaklığı vurgulayacağı ve ziyaret çerçevesinde enerji alanında bir mutabakat zaptı imzalanabileceği bildiriliyor.

Büyükelçi Wilson’dan sürpriz ziyaret

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Çarşamba akşamı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’i ziyaret etti. Güler’in makamında gerçekleşen görüşme yaklaşık 1.5 saat sürdü. Ziyaret, ABD’nin de desteklediği Nabucco Projesi için kritik önem taşıyan Güler’in Macaristan gezisinden hemen sonra gerçekleşti. Enerji çevreleri, ziyaretin, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbangulu Berdimuhammedov’un geçtiğimiz haftalardaki, enerji konusunun ağırlıklı olduğu ziyaretlerin hemen ardından yapılmasını ilginç buldu. Görüşmede Nabucco Projesi ele alındı. Ayrıca Irak doğalgazını Türkiye’ye taşıyacak Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı’na paralel yeni bir boru hattı projesi de gündeme geldi. Yeni proje, 48 inçlik bir boru hattıyla Irak doğalgazının Türk ana iletim hattına bağlanmasını öngörüyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'daki helikopter kazası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan ediyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'daki helikopter kazası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan ediyoruz

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu: Reisi'nin düşen helikopterinin sinyal sistemi kapalıydı

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu: Reisi'nin düşen helikopterinin sinyal sistemi kapalıydı

Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, Kabine Toplantısı sonrası yeni anayasa mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, Kabine Toplantısı sonrası yeni anayasa mesajı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title