Haberler

TOTAL'den Sonra Şimdi de OMV Türkiye'den Gidiyor

Güncelleme:

Fransız Total'in ardından POAŞ'ın sahibi olan OMV de Türkiye'den çıkmaya hazırlanıyor. Avusturyalı enerji devi kârlılığın düşmesi ve keyfiliğin artmasından rahatsızdı.

Türk ekonomisini etkisi altına alan durgunluk ve her gün artan hukuksuz uygulamalar yabancı yatırımcıların Türkiye'den kaçmasına neden oluyor. İlk deprem finans sektöründe yaşandı. Citibank, Akbank'taki ortaklığına 800 milyon dolar zararı göze alarak son verdi. Hemen ardından HSBC ve RBS gibi finans devleri Türkiye'de birimlerini satışa çıkardıklarını açıkladı.

İŞARET FİŞEĞİNİ TOTAL YAKTI

Finans sektöründe yaşanan depremin artçı sarsıntıları enerji sektörünü de vurdu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) iktidarı desteklemek için sürekli akaryakıt piyasasının dengesini bozması şirketlerin sabrını taşırdı. Fransız devi Total, Türkiye'deki istasyonlarını satışa çıkardı.

Daha bu olayın şoku geçmeden Avusturyalı Omv'den satış sinyali geldi. OMV CEO'su Rainer Seele, şirketin gelecek planlarında artık Türkiye'nin önemli bir rolü olmadığını açıkladı.

EPDK CAN SIKIYOR

OMV, Türkiye'nin en büyük akaryakıt zinciri Petrol Ofisi'nin (POAŞ) sahibi. POAŞ için 2.5 milyar dolar ödeyen Avusturyalılar bugün bir hayli pişman. Seele " Türkiye'deki yatırımlar hayal kırıklığı oldu. Ekonomik gelişmeler beklentilerin altında kaldı. Ayrıca Türk devletinin cari işlemlere müdahaleleri sıklaştı. Türk düzenleyicilerin (Enerji Piyasası Denetleme Kurulu) müdahaleleri ile artık makul bir ekonomik çerçeve bulamıyoruz." dedi.

OMV CEO'su Rainer Seele şirketin geleceğine ilişkin olarak Wirtschaftsblatt gazetesine konuştu. Gazeteye yaptığı açıklamada Rainer Seele, "Gaz piyasasındaki yeni konseptimiz üzerine çalışıyoruz. Türkiye bu konseptte önemli bir rol oynamıyor. Adım adım tamamen bir çekilmek bizim için ihtimal dışı değil." ifadesini kullandı.

ENERJİ YATIRIMLARI HIZ KESTİ

2015'in Ocak-Temmuz dönemini kapsayan 7 aylık dönemde 2 bin 388 megavatlık yeni kurulu güç yatırımı yapıldı. 2014'ün aynı döneminde ise toplam kurulu güç artışı 3 bin 528 megavat olmuştu. Yani elektrikte yeni kurulu güç yatırımları yılın 7 aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32.3 azaldı. Bu durum elektrik piyasasında yatırımcıların beklentilerinde piyasadaki sorunlar nedeniyle oluşan bozulmaya işaret ediyor.


Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Citibank Türkiye OMV Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (185)

FIRFIR:

EKONOMİ ÇÖKÜYOR. AKP DERHAL GİTMELİ

6
27
yanıtYanıtla
:

ÇÖKÜYOR DEĞİL, ÇÖKMÜŞ. . . EN FAZLADA MAKARNACILAR DÜŞÜNÜYORDUR. . YA KESİLİRSE DİYE. . .

yanıt0
yanıt2
adiniz soyadiniz:

akp gder ayak ulkeyide yakti yunanlilar izmirden cikarken bu kadar zarar veremisti

11
19
yanıtYanıtla
Konya42:

Türkiyeye en büyük zarari Pkk verdi ve halen veriyor bu AKP yokkende böyle idi. Belki senin Yasin daha kücükdür. . . Miletti salak mi sandin?

yanıt1
yanıt0
engin:

ne kadar cahil bir insansın ve senin gibi 5 like yapan cahillerde alkış tutmuş. o beyninin çalıştırsaydın bu asalakların neden gittiğini anlardın. bir de bu haberi yapanları alkışlayın sizler gibi cahilleri iyi topluyor bu haber başlıkları altında. yazık hemen akp düşmanlığı yada karşıt olduğunuz kim varsa onlar suçlu. citibank hsbc gibi gruplar amerikada cok buyuk darbe yedi sebebi ise verggi ve haksız kazanctan simdi bu finans kuruluslarıda belli başlı ülkelerden yaptıkları itlikler yüzünden

yanıt0
yanıt0
engin:

geri çekiliyor. . ey cahil mileltim biraz o beyin denilen kafatasınn içinde yer alan nesneyi kullanmasını öğrenin. . . . omv gibi avusturya firması total gibi fransız firması zaten turkiyede sizin hayrınıza durmuyordu. . sizler gibi cahillerin cebindekilerini almak için varlar. . . . ve poasın sahibi olam omv de dogan grubunun ortağı. . . beyinini calıstırmayanlara duyyurulur. . .

yanıt0
yanıt0
yavuz:

tabi gidecekler eskisi gibi cirit atamiyorlar sömüremeyincede kaciyorlar anca giderler

17
12
yanıtYanıtla
CCCP:

Yabancı gelecek görmezse kaçar. Kuşadası Lİmanını İsraile, TÜV-TÜRK''ü Almana vb sağmalık yerleri yabancılara peşkeş çekersen istediği gibi cirit atarlar. Gitmelerine konu burada ülkenin iç savaşa gitmesi.

yanıt2
yanıt4
by byyyy:

Defolsunlar kanı bozuklar

yanıt1
yanıt1
adem:

Ne kadar ugrasirsaniz ugrasin, Erdogan''in arkasinda her zaman en az yuzde 40 halkin sevgisi ve destegi olacaktir. Dusunsenize Kilicdaroglu eger Erdogan''in konumunda olsaydi adami coktan yemis bitirmislerdi. Butun dunya butun kuresel sermaye gucleri adama dusman ve her taraftan saldiriyorlar, ama adam hala ayakta, Helal olsun! Tamam Erdogan''in cok kil hareketleri ve sozleri olabilir, belki bircok kisinin ve grubun cikarini menfaatini zedeledi ama atalarimiz ne demisler bukemedigin eli opeceksi

12
16
yanıtYanıtla
Tüm 185 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title