Haberler

Suriye'deki Savaş Çocuklarının Bisküvileri Karaman'dan

Güncelleme:

Karaman'dan, Suriye'ye 2012 yılında 500 bin dolarlık ihracat yapılırken, bu rakam 2013 yılında 26 milyon doları geçti.

MEHMET ÇETİN - Gelişmiş gıda sanayisi ile dikkati çeken Karaman'dan Suriye'ye 2012 yılında 500 bin dolarlık ihracat yapılırken, bu rakam 2013 yılında 26 milyon doları geçti.

Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Toktay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2013 yılında Karaman'dan 116 ülkeye 450 milyon dolar ihracat yapıldığını söyledi.

En çok ihracat kaleminin gıda ürünleri olduğunu ifade eden Toktay, " Türkiye'de üretilen bisküvi, çikolata ve ve kek üretiminin yüzde 30'u, bulgurun da yüzde 20'si Karaman'da üretilmektedir. Karaman Organize Sanayi Bölgesinde gıda ürünleri üretimi yapan dev sanayi kuruluşları var. Bu kuruluşların her biri ülkemizde marka olmuş durumdalar" diye konuştu.

"Bu rakamlar aslında çok daha yüksek"

Karaman ilinin 2013 yılı ihracat rakamlarına bakıldığında; iç savaşın yaşandığı komşu ülke Suriye'ye yapılan ihracattaki artışın dikkati çektiğini ifade eden Toktay, şunları kaydetti:

"2012 yılında Karaman'dan Suriye'ye yapılan ihracat 500 bin dolar. Bu rakam 2013 yılı sonunda 26 milyon doları geçmiş. Yani artış yüzde 5 bin 200. Bu artışın en önemli sebebi; komşumuzda devam eden ve geçen yıl iyice şiddetlenen iç savaş. İç savaş nedeniyle Suriye halkı temel ihtiyaç malzemeleri ve gıda bulmakta zorlanmıştır. Karaman'dan Suriye'ye ihraç edilen ürünler de bisküvi, kek, şekerleme gibi insani yardım malzemeleridir. Bu ihtiyaç, Suriye'ye olan ihracatı arttırmıştır. Bu rakamlar aslında çok daha yüksek. Çünkü Türkiye içinden de Karaman'la ticaret yapan birçok aracı firma, Karamanlı sanayiciden aldığı ürünleri ihraç etmektedirler."

Toktay, savaşlarda en büyük acıları çocukların yaşadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Savaş en kötü şey. Savaştan mutlaka herkes etkilenir. Fakat en çok acıyı çocuklar çekiyor. Karaman'dan Suriye'ye ihraç edilen gıda maddelerinin içinde en büyük kalem, başta bebe bisküvisi olmak üzere beslenmeye yönelik ürünler. Savaşa elbette üzülüyoruz. Karamanlı annelerin ürettiği bisküvilerin, Suriye'de aç bir çocuğun karnını doyuruyor olması belki de bizim için küçük bir teselli." - Karaman

Kaynak: AA / Ekonomi

Mustafa Toktay Karamanlı Türkiye Suriye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title