Haberler

Suriye'de Enflasyon Yüzde 200'e Yükseldi

İç çatışmaların içerisindeki Suriye’nin ekonomisinde artık alarm zilleri çaldığını belirten John Hopkins Üniversitesi’nde Ekonomi Profesörü Steve H. Hanke Suriye’de yıllık enflasyonun yüzde 200’e ulaştığını söyledi.

GÖKHAN KURTARAN - İç çatışmaların içerisindeki Suriye'nin ekonomisinde artık alarm zilleri çaldığını belirten John Hopkins Üniversitesi'nde Ekonomi Profesörü Steve H. Hanke, Suriye'de yıllık enflasyonun yüzde 200'e ulaştığını söyledi.

AA muhabirine konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Hanke, "Suriye Lirası'nın ( Suriye poundu) son 12 ay içerisinde yüzde 66,2 oranında değer kaybetti. Suriye'nin enflasyon sorunu Suriye poundunun düşüşüne eşlik ediyor. Bu anlamda maalesef güvenilir ekonomik veriler bulunmuyor" dedi.

Suriye ekonomisinin iç çatışmaların içerisinde çok ciddi ekonomik sorunlar yaşadığına dikkat çeken Hanke, "Suriye'nin yıllık enflasyon oranı yüzde 200 oranına yükseldi.  Ayrıca Suriye'nin aylık enflasyon oranı da yüzde 34 oranında" ifadelerini kullandı.

İran, Çin ve Rusya'nın Suriye ekonomisini ayakta tutmak için çalıştığını ifade eden Hanke, "Batının yaptırımlarının etkisini sınırlamak ve Suriye poundunu düşüşünü durdurmak için, Esed rejimi İran, Rusya ve Çin'in de yardımıyla bütün ticaretini riyal, ruble ve remninbi üzerinden yapmaya başladı. Bu aslında Suriye ekonomisini ayakta tutmak için rejim destekçileri ile Suriye arasında yapılan anlaşmalardan sadece biri.  Bunun yanında,  Suriye'nin her ay 500 milyon dolarlık petrol ticareti ve Tahran'la yiyecek ve petrokimya ürünleri karşılığında sınırsız bir kredi limiti var" dedi.

Cato Enstititüsü ve John Hopkin Üniversitesi ortaklığı ile "Problemli Para Birimleri" projesinin başkanlığını yaptığını belirten Hanke, "Suriye Ekonomi Bakanı Kadri Cemil'in açıklamalarına göre bu şekilde ekonominin hayatta tutulması son derece gerekli. Cemil, Suriye'nin zaten mahvolmuş ekonomisi, özellikle Suriye poundunu batırmak için ABD ve Britanya'nın ortak hedefinde olduğunu iddia ediyor" dedi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Çin Halk Cumhuriyeti Rusya Federasyonu Suriye İran Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title