Haberler

"Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri"

Savunma Sanayii Müsteşarı (SSM) Murad Bayar, son 10 yılda Türkiye'deki savunma ve havacılık sektörünün toplam cirosunun 4 kat, ihracatının 5 kat, Ar-Ge yatırımlarının ise 10 kat arttığını ifade etti.

Savunma Sanayii Müsteşarı (SSM) Murad Bayar, son 10 yılda Türkiye'deki savunma ve havacılık sektörünün toplam cirosunun 4 kat, ihracatının 5 kat, Ar-Ge yatırımlarının ise 10 kat arttığını ifade etti.

Bayar, "Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri"nin açılışında yaptığı konuşmada, Ankara'nın sanayisine, yan sanayisine ve KOBİ'lerine savunma havacılık alanında güvendiklerini, programa katılan 100'e yakın uluslararası şirketin de bu güvenin göstergesi olduğunu söyledi.

Savunma ve havacılık sektörünün uluslararası standartlara uymak zorunda olduğunun altını çizen Bayar, "Bu sektörde çalışan şirketler bu standartlara göre kendilerini geliştiriyorlar, bu zahmetli bir yol ama uluslararası rekabetçiliği de getiren bir yol. Bugün savunma ve havacılık sektörünün toplamına baktığımızda Türkiye'deki sanayinin cirosu son 10 yılda 4 kat, ihracatı 5 kat arttı. Sektörün Ar-Ge yatırımları ise 10 kat artış gösterdi" diye konuştu.

Bayar, Türkiye'nin bu alanda güçlü bir insan kaynağı olduğuna da vurgu yaparak, ülkenin mühendislerinin ve teknisyenlerinin uluslararası standartlarda olduğunu ifade etti.

Sektör açısından yan sanayinin çok önemli bir yer taşıdığını belirten Bayar,

"Biz uçağı yapabiliriz ama uçağın üzerindeki kompozit malzemeye de, onun içindeki karbon elyafa da her detayına kadar inmek zorundayız ki gerçek bir sektörden söz edebilelim" ifadelerini kullandı.

Bayar, yan sanayicilerin tek bir sektör için çalışmadıklarına dikkati çekerek, bu sektörün savunma ve havacılıkta geliştirdiği teknolojiyi diğer alanlarda da kullanarak, Ankara ve Türkiye sanayisinin katma değerini artırdığını dile getirdi.

-"Daha yolun başındayız"-

Bayar, sektör adına altyapı çalışmalarının devam edeceğini de vurguladı. Kazan'daki çalışmaya değinen Bayar, orada büyük bir organize sanayi bölgesinin kurulduğunu, buranın seneye faaliyete geçmeye başlayacağını ve tamamen havacılığa adanmış olacağını söyledi.

TAI'ye ilişkin çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Bayar, TAI içinde büyük bir uzay uydu entegrasyon merkezi kurduklarını belirterek, "Uzay, Uydu Entegrasyon Merkezi'ni bu sene açacağız. Artık Türkiye'de her türlü gözlem ve haberleşme uydusunun üretim entegrasyonu testini yapacağımız son derece modern bir tesis sahibi olacağız" dedi

Bayar, Gölbaşı'nda radar teknolojileri üzerine yaptıkları yatırımı da anımsatarak, ASELSAN'ın önemli biriminin burada konumlanacağını ifade etti.

Bugüne kadar yapılan çalışmaların sadece yola çıkış çalışmaları olduğunun altını çizen Bayar, bundan sonraki sürecin çok önemli olduğunu vurguladı.

-Türkiye havacılıkta üs olabilir-

Bayar, Türkiye'nin havacılıkta muhakkak rekabetçi güce ulaşacağına işaret ederek, Türkiye nasıl otomotiv üretiminde dünyada rekabetçi bir üretim üssü ise havacılıkta da bunu başarabileceğini söyledi.

Bayar ayrıca, dünyadaki havacılık şirketlerinin işbirliği yapabilmek için kalite standartlarını yakalayan ve profesyonel yönetimi olan şirketler aradığını sözlerine ekledi.

-"Gelin birlikte çalışalım"

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TAI TUSAŞ) Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı da yapmış oldukları stratejik anlaşmalarla 2006'da aldıkları 50 bin saatlik hizmeti, geçen yıl sonunda 1 milyon saatin üzerine çıkardıklarını açıkladı.

Yan sanayi ile işyüklerinin önemli bir bölümünü paylaştıklarını kaydeden Dörtkaşlı, bunu artırmaya devam edeceklerini söyledi.

Dörtkaşlı, askeri ve sivil havacılıktaki büyüme, Türk sivil havacılığındaki gelişmeler ve işlerini iyi yapmalarından dolayı artan siparişlerle gelecekte ciddi bir iş yükü artışı olacağını belirterek, bu iş yükünü de yardımcı sanayi ile paylaşacaklarını ifade etti.

Sektör temsilcilerine de çağrıda bulunan Dörtkaşlı, "Sektör büyüyor, kapımız yardımcı sanayiciye her zaman açık. Gelin birlikte çalışalım" dedi.

TAI'nın dünya sınıfında üretim yapan ve global rekabet gücü olan bir şirket olduğunun altını çizen Dörtkaşlı, yardımcı sanayi ile iş yapmaktan oldukça memnun olduklarını, yabancı yatırımcıların da bu sanayicilerle iş yapabileceklerini dile getirdi.

(Sürecek)

Muhabir: İbrahim Yılmaz

Yayıncı: Zülal Eser - ANKARA

Kaynak: AA / Ekonomi

Muharrem Dörtkaşlı Türkiye Ekonomi Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

Başrolde yine aynı isim var! Galatasaray ve Fenerbahçe oyuncuları arasında kavga çıktı

Başrolde yine aynı isim var! Galatasaray ve Fenerbahçe oyuncuları arasında kavga çıktı

Bakmadan Geçme

Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri! Galatasaray Fenerbahçe seyirci sayısı kaç? Galatasaray Fenerbahçe tribünlerinde kaç kişi var, kaç bilet satıldı? Bein Sports CANLI izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Galatasaray Fenerbahçe maçını şifresiz veren kanallar! Galatasaray Fenerbahçe maçı nereden izlenir? Cengiz Ünder neden yok, sakat mı? Galatasaray maçında Cengiz Ünder yok mu, yedeklerde mi, niye yok? İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kimdir? İran Cumhurbaşkanı öldü mü, sağlık durumu nasıl? Kongo'da darbe mi oluyor? SON DURUM! Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde neler oluyor, darbe mi oldu? Galatasaray Fenerbahçe maç kadrosu ilk 11'i! (BELLİ OLDU) Galatasaray Fenerbahçe ilk 11'lerde kimler var? Galatasaray Fenerbahçe maçı saat kaçta? Derbi saat 19.00'da mı 20.00'de mi? CANLI maç izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 19 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 19-20 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 19-20 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı?
Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title