Haberler

Memura Maaş Teklifi Perşembeye Kaldı

Hükümet ile Kamu Çalışanları Arasındaki Toplu Görüşmelerin Üçüncü Turu Tamamlanırken, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Hükümetin Teklifini Perşembe Günü Sunacağını Açıkladı.

Hükümet ile kamu çalışanları arasındaki toplu görüşmelerin üçüncü turu tamamlanırken, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, hükümetin teklifini perşembe günü sunacağını açıkladı.

Başesgioğlu, "Konfederasyonlarımızın vermiş oldukları mali teklifleri Kamu İşveren Kurulu olarak birlikte değerlendireceğiz. Yine ekonomiden sorumlu diğer Sayın Bakan arkadaşlarımızla konuyu istişare edeceğiz. Perşembe ve cuma günü de bu yaptığımız görüşmeler doğrultusunda görüşümüzü konfederasyon başkanlarımıza toplantıda açıklayacağız" dedi.

Bu hak burada alınır

Başesgioğlu, "Eğer bugün ülkede grevli, toplu sözleşmeli kamu sendikacılığı olacaksa bu sendikacılığın geçeceği yer bu toplu görüşme masasıdır. Bu hak burada alınacaktır, burada teslim edilecektir. Onun için bu masayı küçültücü, bu masayı incitici, bu masayı ciddiyetten uzak sayan davranışlara itibar etmiyoruz. Bunu sendikacılığa hayırlı bir girişim olarak görmüyoruz. Ayrıca konfederasyonlarımızın bu iyi niyetlerini, gayretlerini eleştirenler var. Bu eleştirilere de katılmak mümkün değil" diye konuştu.

Toplu sözleşme açılımı

"Bir taraftan memurun cebine 10 lira koyup, diğer taraftan 15 lira almak gibi bir popülist anlayış içerisinde değiliz" diyen Başesgioğlu, Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu ile grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, diğer bakanlıklar ve Parlamento’yu ilgilendirdiğini dile getirdi. Başesgioğlu, bu nedenle ortak çalışmalara ihtiyaç olduğunu, Kamu İşveren Kurulu olarak alınan kararları diğer kurumlarla paylaşarak sürecin hızlı işlemesine katkı sağlama anlayışında olduklarını kaydetti. Toplantıdan edinilen bilgiye göre özelleştirme kapsamındaki kuruluşlarda çalışan personelin başka kurumlara geçişi sırasında hak kaybının önlenmesi konusu da ele alındı. Başesgioğlu, sendikaların bu taleplerini karşılayabileceklerini ifade etti.

Sendikalar ısrarlı

Üçüncü turun ardından, memur sendikalarının başkanları da taleplerinde ısrarlı olduklarının altını çizdi. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, "Kamu çalışanlarına gelecek yıl için ayrılan kaynak 5 milyar 750 milyon YTL’dir. Bu düşük bir rakamdır. Biz mali konularda bilinen rakamların ötesinde beklentilere cevap verecek bir rakamı bekliyoruz" dedi. Sendikal ve demokratik haklar konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın da dahil olduğu geciken müşterek çalışmaların başlatılmasını istediklerini dile getirdi. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da kamu çalışanlarına gelecek yıl için ayrılan kaynağın taleplerini karşılama konusunda yeterli olmadığını söyledi. Gündoğdu, Perşembe günü bu rakamların esnetilmesini istediklerini ifade etti. KESK Genel Başkanı Sami Evren de yaptığı yazılı açıklamada, masadaki Konfederasyonlar KESK’le uğraşmak yerine Hükümetle uğraşmalıdır. KESK’in itirazı yoksullaşmayadır, tek taraflı ücret belirleme usulünedir, kamu emekçilerinin taleplerinin yok sayılmasınadır" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title