Haberler

Medikal Biyoteknoloji Konferansı Verildi

Güncelleme:

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, bilim dünyasının çok hızlı bir gelişim ve değişim içerisinde olduğunu söyledi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, bilim dünyasının çok hızlı bir gelişim ve değişim içerisinde olduğunu belirterek, "2050'lerden sonra hayal bile edilemeyecek gelişmeler olacak" dedi.

Altunbaşak, TÜBİTAK Başkanlık Binası Feza Gürsey Konferans Salonunda düzenlenen "Medikal Biyoteknoloji Konferansı"nda yaptığı sunumda, dünyadaki küresel bilimlere bakıldığında, yaşam bilimleri, enerji, nanoteknoloji ve bilişim teknolojileri olmak üzere 4 başlığın gündeme geldiğini, yaşam bilimlerinin de bu alanlardan sıyrılarak bir adım daha ileriye çıktığını vurguladı.

Bilim ve teknoljinin dünyadaki gelişme seyrine değinen Altunbaşak, insanlığın artık hayat kitabını okumayı becerebildiğini, 21. yüzyılın ikinci yarısından itibaren de bu kitap üzerinde yorum yapabilecek seviyeye geleceğini ifade etti.

Altunbaşak, genom dizileminin bulunmasının medikal biyoloji açısından büyük bir öneme sahip olduğunu kaydederek, "2050'lerden şu anda hayal bile edemeyeceğimiz gelişmeler olacak" dedi.

Kök hücreler konusuna da değinen Altunbaşak, artık istenilen bir organın kök hücrelerden üretilebildiğini, ilk çalışması 3 milyar dolara mal olan genetik dizilemin de teknoljideki gelişmelerle birlikte 1 dolarlara kadar gerileyeceğini söyledi. Altunbaşak, sağlık alanında kişiye özel tedavi ve cihazların çıktığını anımsatarak, yeni nesil ilaçların da artık deneme yanılma yoluyla değil bilgisayar ortamında üretildiği bilgisini verdi.

Türkiye'nin 25. Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunda (BTYK) sağlığın öncelikli alan ilan edildiğini kaydeden Altunbaşak, bunun geç kalınmış bir karar olduğunu ama zararın neresinde dönülürse kar olacağını ifade etti.

-Türkiye bu alanda neler yapabilir?

TÜBİTAK Başkanı Altunbaşak, yaptıkları ihtiyaç ve fizibilite analizleri, stratejik (sürdürülebilirlik) araştırmalar ile dünyadaki eğilimlere bakıldığında ilaç, aşı, tıbbi tanı kitleri, biyo malzeme, biyomedikal ekipmanlarını odaklanılması gereken 5 alan olarak belirlediklerini dile getirdi.

Altunbaşak, söz konusu hedeflere ulaşmak için teknoloji yol haritaları oluşturduklarını da kaydetti. 1003, 1511 ve 1007 olmak üzere 3 program belirlediklerini söyleyen Altunbaşak, "1003" nolu programda çağrı bazlı programlar alındığını ve 2,5 milyon liraya kadar bütçe yapabildiğini, bu programa genel olarak akademik camiadan başvurular geldiğini ifade etti.

"1511" nolu programın, "1003"ün sanayi versiyonu olduğunu bildiren Altunbaşak, bu programda KOBİ'lere yüzde 75'e varan oranlarda hibe desteği verilebildiğine dikkati çekti. Altunbaşak, "1007" nolu programın da mega projeler üzerine kurgulandığını belirterek, bu programada 50-100 milyon liralara varan destekler verilebildiğini vurguladı. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Feza Gürsey Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title