Haberler

Küre Tesisleri'nde Rekor Derinliğe Ulaşıldı

Eti Bakır Küre Madeni’nde, Türkiye rekoru kırılarak 960 metre yer altına inildi ve şu ana kadar ulaşılan en derin yer altı maden galerisi oldu.

Eti Bakır Küre Madeni'nde, Türkiye rekoru kırılarak 960 metre yer altına inildi ve şu ana kadar ulaşılan en derin yer altı maden galerisi oldu.

Eti Bakır'ın Küre Tesisleri'nde 960 metrelik Türkiye'nin en derin galerisine ile ulaşıldı. 2016 yılında madenciler de idare binası ve ofislerin bulunduğu alandan asansör ile yeraltına ulaştırılacağı bildirildi. Eti Bakır Küre İşletme Müdürü Ahmet Tezcan, Küre'deki işletmenin Türkiye'deki tüm madenlere örnek olabileceğini ifade ederek, "Biz tecrübemizi paylaşmaya her zaman hazırız. Türkiye'de ilk defa 960 metreye inildi. Çıkarılan maden asansör sistemiyle yeryüzüne getiriliyor. 2016 yılında, işçilerimiz de Küre ilçesinin en tepesinde yer alan idari binamızdan asansöre binerek kuyudan yerin 960 metre altına inecekler" dedi.

Yer altındaki madende 40 kilometre uzunluğunda yollar olduğunu ve içeride iş makineleri ile çalışıldığını anlatan Tezcan, "Madeni çıkaran iş makinelerini kullanan operatörler madende iş makinesinden uzak güvenli bir alanda, bilgisayarlarının başında, uzaktan kumanda ile makineleri kullanıyor. Madende kaza riski sıfır olmasına rağmen kamera sistemiyle kontrol edilen sığınma odalarımız da mevcut" diye konuştu.

2005 yılında tesisi devraldıklarında yer üstü madenlerinin birkaç yıllık ömrü kaldığını ve kapanmak üzere olduğunu anlatan Eti Bakır Küre İşletme Müdürü, bu nedenle geniş kapsamlı bir arama faaliyeti ile bitmek üzere olan rezervlerin 20 yıl yetecek miktara ulaştırıldığını ve büyük bir yer altı madenciliği başlatıldığını söyledi. Tezcan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz aldığımızda sadece yerin 150 metre altına iniliyordu. Şimdi 960 metreye ulaştık. Uzun yıllar bu seviyede çalışacağız. Küre için 85 milyon dolar yatırım yaptık. Yer altında çalışmak maliyeti yüzde 35 artırıyor. Bir de en iyi teknolojiyi kullandığınızda maliyet daha da artıyor. Ancak bizim için çalışanlarımızın güvenliği çok daha önemli. Hiçbir maliyet insan hayatından önemli olamaz. Biz devralmadan önceki son 10 yılda ortalama yıllık cevher üretimi 710 bin ton iken şimdi yıllık 1 milyon 250 bin tona ulaştık".

Madenler açılırken, zarar görebilecek ağaç sayısı hesaplanarak, bunun karşılığında oluşturulacak orman için gerekli olan paranın firmalar tarafından peşin olarak devlete ödendiğini söyleyen Eti Bakır Küre İşletme Müdürü Ahmet Tezcan, "Biz parasını daha önceden devlete peşin ödememize rağmen, Orman Bakanlığı ile çalışarak, onların denetiminde 261 bin ağaç diktik, çevre düzenlemesini yaptık. Çevreyle ilgili sosyal sorumluluğumuzu da en iyi şekilde yerine getiriyoruz ve getirmeye devam edeceğiz. 261 bin ağacı dikmek gibi yasal bir zorunluluğumuz bulunmuyordu" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ahmet Tezcan Eti Bakır Türkiye Küre Ekonomi Haberler

Özgür Özel'den Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Akşener'in Beştepe'deki görüşmesine ilk yorum

Özgür Özel'den Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Akşener'in Beştepe'deki görüşmesine ilk yorum

Kuş gribinde ilk ölümcül vaka! DSÖ'den 'Hazır olun yeni pandemi geliyor' uyarısı

Kuş gribinde ilk ölümcül vaka! DSÖ'den "Hazır olun yeni pandemi geliyor" uyarısı

Markette başörtülü kadınlara çirkin saldırı! Kaydedilen görüntüleri başını yaktı

Markette başörtülü kadınlara çirkin saldırı! Kaydedilen görüntüleri başını yaktı

Bakmadan Geçme

GELİNİM MUTFAKTA 6 HAZİRAN 2024 CANLI İZLE #128105 Gelinim Mutfakta yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? MÜGE ANLI CANLI İZLE! #128250 6 Haziran Müge Anlı canlı izleme linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 8 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Akşener ile Erdoğan görüşmesi detayları! Meral Akşener ile Cumhurbaşkanı Erdoğan neler konuştu? Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 6 Haziran Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dilan Polat cezaevinden çıktı mı? Dilan Polat'a ne oldu? Resmi Gazete bugün (6 Haziran) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 6 Haziran dün gece deprem mi oldu? Mauro Icardi serbest kalma, çıkış maddesi var mı? #129300 Icardi instagram'da Galatasaray'ı sildi mi? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 6 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 6 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 6 Haziran Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 6 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 6 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 6 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 6 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
Mbappe sonrası planlar değişti! Real Madrid'den Arda Güler kararı

Mbappe sonrası planlar değişti! Real Madrid'den Arda Güler kararı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title